Οι ΑΠΕ πιο επικερδής απο τις πετρελαϊκές λέει το Bloomberg

Οι ΑΠΕ πιο επικερδής απο τις πετρελαϊκές λέει το Bloomberg

wind-power-5116479_1280

Η εφιαλτική κατάρρευση των τιμών του αμερικανικού αργού (υποχώρησαν ακόμη και κάτω από το μηδέν πριν από λίγο καιρό) έχει εντείνει δραματικά τις πιέσεις στους ανεξάρτητους παραγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ, αλλά και στις πετρελαιοβιομηχανίες διεθνώς, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον του κλάδου. Το Bloomberg επισημαίνει ότι για να δοθούν απαντήσεις υπάρχει ένας βασικός δείκτης, που πρέπει όλοι να παρακολουθούν: την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE).
O δείκτης RoE μετράει την κερδοφορία και τα χρήματα που επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες (ή μετόχους εάν είναι εισηγμένη η εταιρεία). Με άλλα λόγια είναι το κύριο μέτρο για το πόσο αποτελεσματική είναι μία εταιρεία στην παραγωγή κερδών. Επί χρόνια οι πετρελαϊκές απολαμβάνουν πολύ υψηλό RoE επιστρέφοντας έτσι και αρκετό ρευστό στους μετόχους μέσω της ανατίμησης των μετοχών και των μερισμάτων. Ακόμη και στην περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ο RoE δεν έπεσε κάτω από το 10%.
Ο δείκτης άρχισε να αποδυναμώνεται όταν το πετρέλαιο έπεσε από τα 100 δολάρια το βαρέλι το 2014 σε λιγότερα από 30 δολάρια δύο χρόνια αργότερα, για να ανακάμψει το 2018, αλλά και να κατρακυλήσει και πάλι τα επόμενα χρόνια. Την περίοδο 2016-2017 ο RoE είχε βυθιστεί ακόμη και κάτω από το 5%, το 2018 ανέκαμψε πάνω από το 10% και στα τέλη του 2019 ήταν και πάλι κάτω από το όριο αυτό, στο 9%. Μάλιστα στα τέλη εκείνου του έτους κανείς δεν μπορούσε ακόμη να φανταστεί ούτε τη δραματική πτώση της ζήτησης πετρελαίου που θα προκαλούσε μία νέα πανδημία ούτε την σκληρή κόντρα Σαουδικής Αραβίας- Ρωσίας που πλημμύρισε για ένα διάστημα τις αγορές με φθηνό αργό.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 υπολογίζεται ότι έχει πέσει ακόμη και κοντά στο 2% για μεγάλες ευρωπαϊκές και κινεζικές πετρελαϊκές. Από την άλλη το Bloomberg υπολογίζει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρουν μεγαλύτερο κέρδος στους επενδυτές. Σύμφωνα με την ανάλυσή του o δείκτης RoE της οffshore αιολικής ενέργειας είναι 11%, της onshore αιολικής ενέργειας είναι στο 9% και των φωτοβολταικών (ηλιακή ενέργεια) στο 8%.
Αυτό ενδεχομένως να πυροδοτήσει μία στροφή όχι μόνο των επενδυτών, αλλά και των ίδιων των πετρελαϊκών κολοσσών, αρκετοί από τους οποίους επιχειρούν ήδη να αποκτήσουν ή να ενισχύσουν την παρουσία τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας