Όταν ο Warren Buffett πουλά τις μετοχές του στην Goldman Sachs, είναι ώρα να αρχίσουμε να ανησυχούμε

Όταν ο Warren Buffett πουλά τις μετοχές του στην Goldman Sachs, είναι ώρα να αρχίσουμε να ανησυχούμε

1584350639_buffett

Της Tara Lachapelle
Ακριβώς τη στιγμή που ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ αρχίζουν να ξανανοίγουν και προσπαθούν να “επιδιορθώσουν” την – έχουσα δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από τον κορονοϊό – οικονομία τους, ο Warren Buffett προχώρησε σε μια σκληρή υπενθύμιση ότι τα πράγματα μπορεί να παραμείνουν κάθε άλλο παρά φυσιολογικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κρίση έχει αναστατώσει τον αιώνιο “σημαιοφόρο” της αισιοδοξίας στην Αμερική σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να τον κάνει να εγκαταλείψει εντελώς τον κλάδο των αεροπορικών, ενώ πλέον κάνει το ίδιο ακόμη και για ορισμένες μετοχές των κλάδων της αυτοκινητοβιομηχανίας και των τραπεζών, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές την Παρασκευή.
Εκεί αναλύονται οι επενδυτικές κινήσεις της Berkshire Hathaway το α΄ τρίμηνο του 2020. Σε αυτές περιλαμβάνονται η εγκατάλειψη του 84% του ποσοστού της Berkshire στον όμιλο της Goldman Sachs και η μείωση της θέσης της στην JPMorgan Chase κατά 3%.
Ο Buffett, 89 ετών, δήλωνε υπερήφανα μόλις πριν από δύο εβδομάδες ότι πιστεύει ότι “τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την Αμερική”, ωστόσο πλέον γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τον πιστέψεις.
Η στροφή 180 μοιρών και το σοκ
Ενώ ο Buffett έκανε τη στροφή 180 μοιρών του όσον αφορά τις αεροπορικές εταιρείες κατά την ασυνήθιστα κακή όσον αφορά το κλίμα γενική συνέλευση των μετοχών της Berkshire πριν από δύο σαββατοκύριακα, η σχεδόν ολοκληρωτική έξοδος του από την Goldman αποτελεί το πλέον πρόσφατο σοκ. Οι μετοχές της επενδυτικής τράπεζας έχουν απωλέσει άνω του 25% της αξίας τους από τις αρχές του έτους.
Ορισμένες φορές στο παρελθόν, βέβαια, μεγάλες επενδυτικές αποφάσεις της Berkshire έχουν ληφθεί από τους “υπασπιστές” του Buffett, Todd Combs και Ted Weschler.
Ωστόσο, ο Buffett ανέφερε ότι η “έξοδος” από τις αεροπορικές εταιρείες ήταν προσωπική του απόφαση και είναι μάλλον λογικό να υποθέσουμε ότι η πώληση τόσου μεγάλου όγκου μετοχών της Goldman δεν θα μπορούσε να “περάσει” χωρίς τις ευλογίες του.
Δεν γνωρίζουμε, από την άλλη πλευρά, σε ποιο ακριβώς χρονικό σημείο του πρώτου τριμήνου πραγματοποιήθηκαν αυτές οι πωλήσεις, σε κάθε περίπτωση ωστόσο συνιστούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο “σήμα κινδύνου”.
Η συγκέντρωση ρευστού και η διστακτικότητα για νέες επενδύσεις
Όσον αφορά στις τράπεζες, η ίδια η Berkshire μοιάζει όλο και περισσότερο με τραπεζικό ίδρυμα, καθώς βρίσκεται να “κάθεται” επάνω σε έναν ολοένα και αυξανόμενο όγκο μετρητών.
Η πανοπλία της άγγιζε τα 137 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο και, απ’ ό,τι φαίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία, ο Buffett δεν δείχνει καμία διάθεση να τα ξοδέψει.
“Η θέση μας σε μετρητά δεν είναι τόσο μεγάλη, αν ρίξει κανείς μία ματιά στα χειρότερα σενάρια για τις επερχόμενες εξελίξεις”, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος στους ακροατές του κατά την τηλεδιάσκεψη της 2ας Μαΐου, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ευρισκόμενος σε ένα άδειο αμφιθέατρο της Ομάχα, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες, θα ήταν ασφυκτικά γεμάτο από περίπου 40.000 αφοσιωμένους οπαδούς του.
Πράγματι, για έναν από τους πλέον διάσημους επενδυτές στον κόσμο, ο 89χρονος δεν κάνει και πολλές επενδύσεις το τελευταίο διάστημα.
Όταν ο Warren Buffett πουλά τις μετοχές του στην Goldman Sachs, είναι ώρα να αρχίσουμε να ανησυχούμε
Ο Buffett κάνει στροφή προς την ασφάλεια, πουλώντας συμμετοχές και συσσωρεύοντας ρευστό εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού
Ωστόσο, ο Buffett εξήγησε ότι τα έκτακτα μέτρα της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), προκειμένου η τελευταία να βοηθήσει στην σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών, αποτελούν σε μεγάλο βαθμό τον λόγο για τον οποίο δεν έχει μπορέσει να προχωρήσει σε κάποια από τις συνήθεις αγαπημένες του συμφωνίες – όπως η απόκτηση μεριδίου στην Goldman, κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.
Είναι επίσης πιθανό οι επενδυτές να μην έχουν δει τα χειρότερα να περνούν, αλλά να εκτιμούν ότι αυτά βρίσκονται μπροστά. Οι ενέργειες του Buffett δείχνουν σαφώς ότι βλέπει μεγάλη πιθανότητα περαιτέρω οικονομικού “πόνου”.
Η αδυναμία πρόγνωσης και οι σταθερές “θέσεις”
Αν έβλεπε ευκαιρίες για αγορές, θα αγόραζε. Ακόμη και η Fed προειδοποίησε την Παρασκευή, στην έκθεση της για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι “ευάλωτες σε σημαντική μείωση” εάν η τρέχουσα κρίση δημόσιας υγείας επιδεινωθεί.
Ακόμη πάντως κι αν οι προοπτικές, κατά την άποψη του Buffett, είναι για τους επόμενους μήνες αρκετά ζοφερές, υπάρχουν κάποιες μακροπρόθεσμες συμμετοχές τις οποίες μοιάζει να διατηρεί με άνεση: τα μεγάλα μερίδια της Berkshire στις Apple, American Express, Bank of America, Coca-Cola και Wells Fargo παρέμειναν αμετάβλητα.
Ωστόσο, πολλά έχουν μεσολαβήσει στις έξι εβδομάδες από το τέλος του τελευταίου οικονομικού τριμήνου, οπότε κανείς δεν ξέρει.
Ο Buffett μπορεί να αποτελεί πάντοτε την αισιόδοξη “μαζορέτα” της επενδυτικής κοινότητας της Αμερικής, ωστόσο πάνω απ‘ όλα είναι επενδυτής και οι αποφάσεις του λαμβάνονται πρώτα και κύρια υπό αυτό το πρίσμα.
Επίσης είναι απλώς ένας επενδυτής, όπως θα παραδεχόταν και ο ίδιος, ενώ αυτή τη στιγμή μόνον αξιωματούχοι του χώρου της υγείας μπορούν να απαντήσουν επί τη βάσει πραγματικών στοιχείων στο ερώτημα προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε από εδώ και πέρα.
Πηγή: Capital.gr από το Bloomberg

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας