Richard Branson: Ακολουθήστε το δικό σας πάθος

Richard Branson: Ακολουθήστε το δικό σας πάθος

Virgin Limited Edition,  Richard Branson, The Great House, Necker Island, 2018

Tου Richard Branson
Το σύνθημά μου στη ζωή και στις επιχειρήσεις είναι αυτό: Η ζωή είναι πολύ σύντομη − αν δεν απολαμβάνετε αυτό που κάνετε, μην το κάνετε!
Από την ημέρα που ξεκίνησα την πρώτη μου επιχείρηση, το περιοδικό “Student”, μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένης της δουλειάς μας για τη Virgin Galactic και τα εμπορικά διαστημικά ταξίδια, αυτή η φιλοσοφία καθοδήγησε την ομάδα μας στη Virgin. Έχω μάθει ότι, εάν ένα νέο project ή επιχειρηματική ευκαιρία δεν φαίνονται συναρπαστικά, πιθανώς αυτό να συμβαίνει επειδή δεν θα κάνουν διαφορά στη ζωή των ανθρώπων και δεν θα μας επιτρέψουν να έχουμε πολύ δημιουργική διασκέδαση στην πορεία. Θα προτιμούσα να το φέρω εις πέρας γρήγορα και να δουλέψω σε ένα έργο που θα το κάνει.
Για να διατηρήσετε συναρπαστική τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική σας ζωή, Διασκεδάστε − ναι, με κεφάλαιο “Δ”. Αυτό που αποκαλούμε “σοβαρή διασκέδαση” βρίσκεται στον πυρήνα του τρόπου λειτουργίας της Virgin και αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν θα ζητήσω ποτέ συγγνώμη.
Μερικές φορές μάς πάει σε μέρη που πολλές εταιρείες με πιο αυστηρό τρόπο λειτουργίας φοβούνται να ακολουθήσουν. Για παράδειγμα, έχω κάνει πολλά ελαφρώς τρελά πράγματα, που περιλαμβάνουν αγωνιστικά σκάφη ή ιπτάμενα αερόστατα ή άλματα από ψηλά κτίρια. Κάποιοι μπορεί να χαρακτηρίσουν τέτοιες ενέργειες απερίσκεπτες, αλλά η απάντησή μου είναι ότι αναλαμβάνω υπολογισμένους κινδύνους, στο όνομα ενός μεγαλύτερου σκοπού.
Είναι απαραίτητο οποιοσδήποτε έχει επιχειρηματικές φιλοδοξίες να έχει απεριόριστη προθυμία να εμπιστευτεί τα ένστικτά του και να ακολουθήσει το δικό του αστέρι, ακόμα κι αν κατά καιρούς φαίνεται να τον οδηγεί προς τον γκρεμό. Το αστέρι μου με οδήγησε σίγουρα σε αρκετά βράχια και σε αρκετά άγριες και θολές κατευθύνσεις. Είτε οι προκλήσεις ήταν φυσικές είτε οικονομικές, ή και τα δύο, για μένα η διασκέδαση ήταν πάντα άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λήψη κινδύνων. Το να λέω ότι “θα ήμουν τρελός ακόμα και να σκεφτώ κάτι τέτοιο” ήταν πάντα σαν να κουνάω ένα κόκκινο πανί μπροστά από έναν ταύρο. Μου αρέσει να αντιμετωπίζω υποτιθέμενες ανυπέρβλητες προκλήσεις και μου αρέσει να φτάνω στα όρια και να πηγαίνω δεξιά όταν όλοι οι άλλοι πάνε αριστερά. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται να είναι μέρος του DNA μου και λειτουργεί αρκετά καλά − τις περισσότερες φορές τουλάχιστον.
Αυτή η συμβουλή ισχύει ανεξάρτητα από το είδος της σταδιοδρομίας που έχετε επιλέξει. Είτε βρίσκεστε σε μια άνετη δουλειά σε μια καταξιωμένη εταιρεία είτε ξεκινάτε την πρώτη σας startup, εάν δεν απολαμβάνετε αυτό που κάνετε και τους ανθρώπους με τους οποίους το κάνετε, τότε δεν υπάρχει τρόπος να το κάνετε καλά.
Η ζωή δεν είναι μια πρόβα φορεμάτων, οπότε γιατί να σπαταλάτε τον περιορισμένο χρόνο σας σε αυτήν τη γη κάνοντας πράγματα που δεν βοηθούν να ανάψει η φωτιά σας; Με εκπλήσσει συνεχώς το πόσοι άνθρωποι επιλέγουν να περάσουν τη ζωή τους είτε κοιτάζοντας πίσω, από τον καθρέφτη του αυτοκινήτου, είτε διακηρύσσοντας ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα στο μέλλον. Πολύ συχνά, το “τώρα” χάνεται στην πορεία. Αλλά τώρα είναι η ώρα να πράξετε, και είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές είναι οι “παλιές καλές μέρες” που θα κοιτάτε και θα αναπολείτε έπειτα από χρόνια. Γιατί να μην τις απολαύσετε ενώ τις έχετε;
Αυτή η προσέγγιση συνέβαλε στην επιτυχία της Virgin. Η ομάδα μας σχεδόν σίγουρα δεν θα ήταν εδώ αν δεν είχαμε δεχτεί να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και αρνούμασταν να σπαταλήσουμε χρόνο σε πράγματα που αναγνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν σωστά για εμάς.
Το πάθος μου για την επιχείρησή μου τροφοδοτεί την επιθυμία μου να μάθω. Η ικανότητα να “κλειδώνω” και να ακούω προσεκτικά είναι μια ικανότητα που με έχει υπηρετήσει καλά στη ζωή και συνδέεται άμεσα με το πόσο μου αρέσει η δουλειά μας. Αυτό ισχύει για όλη την ομάδα μας − ένα από τα πράγματα που κάνουμε στη Virgin πολύ καλά δεν είναι τίποτα πιο περίπλοκο από το να ακούμε. Επειδή είμαστε αφοσιωμένοι και ενθουσιώδεις, ακούμε προσεκτικά οποιονδήποτε έχει μια γνώμη να μοιραστεί, όχι μόνο τους ειδικούς. Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο, από την αγορά και από τα λάθη που πρέπει να γίνουν για να δημιουργήσουμε ιδέες που είναι πρωτότυπες και ταράσσουν τα νερά. Αυτό μας ωθεί να προχωρούμε μπροστά και μας βοηθά να βρούμε ευκαιρίες που οι ανταγωνιστές μας δεν μπορούν.
Kian, αν είστε κάποιος που πιστεύει ότι πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του και να διασκεδάσει στην πορεία −κάτι που νομίζω ότι ισχύει−, τότε είστε ήδη στον σωστό δρόμο. Προχωρήστε, “φορέστε” το πάθος σας με τρόπο που θα το βλέπουν όλοι, ακούστε περισσότερο τους άλλους και μιλήστε λιγότερο. Και θυμηθείτε: Σε περίπτωση αμφιβολίας, εμπιστευτείτε τα ένστικτά σας.
Από έναν RockstarPreneur (το λατρεύω αυτό!) στον επόμενο, καλή τύχη!
© 2020 Richard Branson. Διατίθεται από το “The New York Times Licensing Group”
Πηγή: Capital.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας