Έρχονται οικονομικά κίνητρα για startups και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα

Έρχονται οικονομικά κίνητρα για startups και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα

20200524_131744_0000

Φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την καινοτομία, ειδικά μέτρα για τις startup επιχειρήσεις, αλλά και παροχή υποστήριξης στην ερευνητική κοινότητα.
Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί άξονες του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, με στόχο τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα βάλει την Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη σε θέματα έρευνας και καινοτομίας.
Όπως έχουν διαμηνύσει κυβερνητικά στελέχη, η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι μονόδρομος για τη χώρα και αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα πλεονεκτήματα από τη στόχευση αυτή είναι πολλά: Αφενός οι νεοφυείς επιχειρήσεις ειδικά στο κομμάτι της τεχνολογίας δεν απαιτούν μεγάλα κεφάλαια σε υποδομές και εξοπλισμό, καθώς βασίζονται κυρίως στην εργασία υψηλά καταρτισμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού.
Αφετέρου, όπως φάνηκε και από τις μεγάλες συμφωνίες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, οι μικρές εταιρείες που καινοτομούν μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον πανίσχυρων πολυεθνικών ομίλων όπως η Microsoft και η Applied Materials.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα που μπορεί να έχει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα startup επιχειρήσεων, ερευνητικών κέντρων σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας αλλά και τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) μεγάλων επιχειρήσεων μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα.
Το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων
Ενδεικτική της ιδιαίτερης στόχευσης που δίνεται στις startup επιχειρήσεις είναι και η ανακοίνωση ειδικών μέτρων μέσα στο πακέτο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  1. Η δημιουργία πιλοτικού προγράμματος συν-επενδύσεων Επιχειρηματικών Αγγέλων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ
  2. Πρόγραμμα χρηματοδότησης με ευνοϊκά επιτόκια (softfinancing) για νεοφυείς επιχειρήσεις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ
  3. Αύξηση κατά 50 εκατ. ευρώ της δημόσιας συμμετοχής στο Equifund.

Η λογική ειδικών μέτρων για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην τεχνολογία και την καινοτομία αναμένεται να συνεχιστεί με μια σειρά κινήτρων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και ειδική φορολόγηση.
Για τον σκοπό αυτό το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται θεσμοθετεί ένα ειδικό ψηφιακό μητρώο στο οποίο θα εγγράφονται οι ελληνικές startup επιχειρήσεις που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, μια πρακτική που ακολουθείται σε πολλές άλλες χώρες με ανεπτυγμένα οικοσυστήματα καινοτομίας.
Κέντρα καινοτομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ακόμα μία επιτυχημένη πρακτική του εξωτερικού που σχεδιάζει να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι και η δημιουργία ειδικών κέντρων που θα συγκεντρώνουν την ερευνητική και επενδυτική κοινότητα.
Στην Αθήνα αυτό θα γίνει μέσω του Κέντρου Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στο παλιό ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ επί της οδού Πειραιώς. Το έργο θα υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με αρχικό προϋπολογισμό 58,5 εκατ. ευρώ, με την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού να αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.
Στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται ένα ακόμα πιο φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία ενός Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στη χώρα. Το ThessINTEC θα αποτελέσει μια μεγάλη ζώνη καινοτομίας και έρευνας, που θα αξιοποιείται τόσο από μεγάλες ελληνικές εταιρείες και πολυεθνικούς κολοσσούς όσο και από ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων και τεχνολογικές startups. Πρόσφατα έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του κέντρου με τη μεταβίβαση από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο του ακινήτου 760 στρεμμάτων των πρώην εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Περαία της Θεσσαλονίκης που θα φιλοξενήσει το Επιστημονικό Πάρκο.
Πηγή: Capital.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας