10 Δεξιότητες που πρέπει να γίνεις master πριν ξεκινήσεις επιχείρηση

10 Δεξιότητες που πρέπει να γίνεις master πριν ξεκινήσεις επιχείρηση

1590096053-Ent-MemorialDaySkills

Τι πρέπει να ξέρω για να ανοίξω επιχείρηση; Η έναρξη μιας επιχείρησης δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση από πολλές απόψεις. Ως νέος επιχειρηματίας θα κληθείς να αντιμετωπίσεις πολλές προκλήσεις και πολλές από αυτές κοστίζουν, Για να είσαι πιο έτοιμος να τις αντιμετωπίσεις και να αποφύγεις τα επιπλέον κόστη θα πρέπει πρώτα να επενδύσεις στον εαυτό σου αναπτύσσοντας κάποιες βασικές δεξιότητες.
Αυτές είναι μερικές από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να γνωρίζει κάθε επιχειρηματίας, σύμφωνα και με πληροφορίες από το Entrepreneur:
1. Microsoft Excel
Το Microsoft Excel είναι ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα στις επιχειρήσεις σήμερα. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό λογισμικό υπολογιστικών φύλλων. Το Excel βοηθά με την ανάλυση δεδομένων, την οικονομική πρόβλεψη και πολλά άλλα πράγματα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία μιας επιχείρησης που βασίζεται σε δεδομένα και προσανατολίζεται σε λύσεις.
2. Public Speaking
Οι επιχειρηματίες πρέπει να είναι σε θέση να πουλήσουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους σε άλλους. Είτε απευθύνεστε σε επενδυτές , υπαλλήλους ή δυνητικούς πελάτες, η δημόσια ομιλία θα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Με εξαιρετικές δεξιότητες δημόσιας ομιλίας, είναι πιο πιθανό να εμπνεύσεις τους ανθρώπους να δουν το όραμά σου και να ενταχθούν στην εταιρεία σου.
3. Ανάπτυξη Business Plans
Φυσικά, κάθε επιχειρηματίας χρειάζεται ένα επιχειρηματικό σχέδιο και ένα Business Model Canvas που να το συνοδεύει. Είναι το σχέδιο που θα κληθεί να δείξει σε επενδυτές, υποψήφιους συνεργάτες και στις τράπεζες. Επίσης είναι κάτι που βοηθάει τον ίδιο, καθώς καθορίζει με σχετική ακρίβεια τη βασική ιδέα, τους στόχους και τα αρχικά βήματα της επιχείρησης.
4. Διαχείριση Βάσεων Δεδομένων και Data Science 
Τα δεδομένα καθορίζουν τα πάντα στην επιχείρηση. Κάθε επιχείρηση διαθέτei από μία βάση δεδομένων στην οποία καταχωρεί και επεξεργάζεται συνεχώς νέα δεδομένα. επομένως θα πρέπει να μπορείς αρχικά να διαχειρίζεσαι αυτές τις βάσεις. Ακόμη ως επιχειρηματίας, εάν μπορείς να μοντελοποιήσεις και να κατανοήσεις με επιτυχία τα δεδομένα, είσαι ήδη μερικά βήματα μπροστά από τους ανταγωνιστές. Όχι μόνο θα εξοικονομήσεις χρήματα, χωρίς να χρειάζεται να προσλάβεις αναλυτές, αλλά θα έχεις επίσης τις δεξιότητες να λαμβάνεις ενημερωμένες επιχειρηματικές αποφάσεις πιο γρήγορα.
5. Social Media Marketing
Το Social Media αποτελούν τη μεγαλύτερη πλατφόρμα διαφήμισης στον πλανήτη, που σημαίνει ότι είναι ένα βασικό εργαλείο για κάθε επιχειρηματία. Η επιτυχία με μια σωστή στρατηγική μάρκετινγκ στα Social Media μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επιχείρησή σας. Φυσικά το Marketing στα Social Media είναι μια σύνθετη διαδικασία γιατί απαιτεί στρατηγική, δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου σε τακτική βάση, συνεχή αλληλεπίδραση με το κοινό σου, δημιουργία διαφημίσεων κ.α. Εφόσον δεν γνωρίζεις καλά τη συγκεκριμένη δεξιότητα, είσαι αναγκασμένος να απευθυνθείς σε κάποιο Freelancer, Agency ή κάποιους που διαθέτουν ήδη γνώση του χώρου και “δυνατά” Social Media για να σε βοηθήσουν να διαφημίσεις την επιχείρησή σου online.
6. Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO)
Εάν δεν έχεις πολύ μεγάλο αρχικό κεφάλαιο για πληρωμένη διαφήμιση ενδέχεται το site της επιχείρησης σου να είναι άφαντο στις μηχανές αναζήτησης. Η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO), ωστόσο, είναι δωρεάν και απαιτεί απλώς μια τεχνική κατανόηση του πώς να κάνει το περιεχόμενο να ξεχωρίζει στο διαδίκτυο. Φυσικά, όπως ισχύει και για τα προηγούμενα αν δεν γνωρίζεις τη συγκεκριμένη δεξιότητα, είσαι αναγκασμένος να πληρώσεις κάποιον που ξέρει.
7. Project Management
Η διαχείριση έργου έχει να κάνει με την εύρεση του πιο αποτελεσματικού και λιγότερο σπάταλου τρόπου να κάνουμε κάτι. Για επιχειρηματίες που πρέπει να εξοικονομήσουν χρήματα ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της επιχείρησης τους, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Για τη διαχείριση έργου υπάρχουν διάφορα προγράμματα όπως το Project Professional της Microsoft.
8. QuickBooks
Το QuickBooks είναι το κορυφαίο λογισμικό λογιστικής στην αγορά. Όταν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα QuickBooks αποτελεσματικά, μπορείς να χειριστείς όλες τις οικονομικές και λογιστικές ανάγκες της επιχείρησής σου, εξοικονομώντας έτσι χρήματα σε λογιστικές υπηρεσίες. Θα σε βοηθήσει επίσης να παρακολουθείς το απόθεμα, τις πληρωμές προμηθευτών, τα τιμολόγια και πολλά άλλα.
9. Γενικά Soft Skills
Εκτός από τη δημόσια ομιλία, θα πρέπει να διαθέτεις και άλλα soft skills όπως η κριτική ικανότητα, η συναισθηματική νοημοσύνη, η επικοινωνία, η ηγεσία, η διαχείριση κρίσεων. Ως νέος επιχειρηματίας θα κληθείς να δημιουργήσεις μια ομάδα από συνεργάτες και να είσαι ο ηγέτης μέσα σε αυτή. Μέσω αυτών θα μπορέσεις να επιλέξεις τη σωστή ομάδα και να την κάνεις να είναι αποτελεσματική μέσα από την οργανωσιακή κουλτούρα που θα δημιουργήσεις. Επίσης, θα μπορείς να προωθείς καλύτερα το brand της επιχείρησης και να βελτιωθείς στις πωλήσεις. Ακόμη, θα πρέπει να έχεις ικανότητες self learning καθώς οι καλύτεροι επιχειρηματίες δεν σταματούν ποτέ να μαθαίνουν.
10. Επιχειρηματικό Mindset
Κανείς δεν μπορεί να γίνει επιχειρηματίας αν δεν διαθέτει το επιχειρηματικό Mindset, δηλαδή τον τρόπο σκέψης που χρειάζεται ώστε να διαχειριστεί το ρίσκο και την αβεβαιότητα, να είναι πρόθυμος απέναντι στην αλλαγή και να μένει προσηλωμένος στην επιχείρηση του.
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.