Project για τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων βάζουν μπρός οι τράπεζες στην Ελλάδα

Project για τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων βάζουν μπρός οι τράπεζες στην Ελλάδα

1479689-EUROBANK_930

Ιδιαίτερα καυτό αναμένεται να είναι το φετινό Καλοκαίρι αναφορικά με τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η μία μετά την άλλη ετοιμάζονται να μπουν για τα καλά στο χορό.
Αν και με καθυστέρηση αρκετών μηνών από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα –λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και όχι μόνο- τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «πατούν γκάζι» φιλοδοξώντας να απαλλαγούν από δισεκατομμύρια κόκκινων δανείων.
Το πρώτο βήμα και επίσημα στη σκακιέρα των τιτλοποιήσεων έκανε η Eurobank, καθώς χθες η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών άναψε το «πράσινο φως» στη Eurobank για την παροχή των εγγυήσεων στους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων Cairo I και Cairo II, οι οποίοι θέτουν επίσημα σε λειτουργία το «Σχέδιο Ηρακλής».
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Μαΐου η Eurobank κατέθεσε αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής» και της τρίτης τιτλοποίησης Cairo (Cairo III). Συνολικά η συναλλαγή έχει συνολικό ύψος 7,5 δισ. ευρώ και αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στην κατηγορία της στην Ελλάδα.
Ουσιαστικά με την κίνηση αυτή η τράπεζα «κλειδώνει» το ντιλ με την ιταλική doValue, το οποίο περιλαμβάνει την αγορά των τιτλοποιημένων δανείων αλλά και του 80% της FPS, δηλαδή του servicer που έχει δημιουργήσει η Eurobank.
Η κίνηση της Eurobank, όπως είναι φυσικό, επιταχύνει τις εξελίξεις στα επιτελεία και των υπολοίπων τραπεζών, καθώς η επιτυχημένη έκβαση της συναλλαγής –παρά τη δυσμενή συγκυρία- «στρώνει το χαλί» για αντίστοιχες κινήσεις.
«Κλειδώνει» το ντιλ Εθνικης-Bain για το Icon
Έτσι, στο μέτωπο της Εθνικής Τράπεζας, στην τελική ευθεία βρίσκεται η πώληση του χαρτοφυλακίου Icon στην Bain. Το πακέτο των δανείων, με συνολικές απαιτήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να περάσει άμεσα στα χέρια του fund. Μολονότι το τίμημα της συναλλαγής επηρεάστηκε αρνητικά από τον κορονοϊό –με την πτώση να ανέρχεται σε 30% σε σχέση με την αρχική συμφωνία- η Εθνική Τράπεζα καταφέρνει και αυτή να προχωρήσει τη διαδικασία σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 7.300 καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια 1.500 μικρομεσαίων ως πολύ μικρών επιχειρήσεων
«Πυρετός» προετοιμασιών και στην Alpha Bank
Ιδιαίτερα έντονη είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κινητικότητα στην Alpha Bank, καθώς η τράπεζα δουλεύει «με φουλ τις μηχανές» για την τιτλοποίηση του Project Galaxy. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στόχος είναι η διαδικασία να έχει προχωρήσει μέσα στο 2020, με την τράπεζα να δηλώνει «open for business» ήδη από την αρχή του Φθινοπώρου. Περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να δώσει σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλειος Ψάλτης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2019. Θεωρείται όμως βέβαια ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται όλες οι διεργασίες που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί όλο το πλαίσιο που απαιτείται για τη διαδικασία (SPV’s, οργάνωση απαιτήσεων κλπ). Παράλληλα, προχωράει και το carve-out της Cepal, η οποία θα είναι ο βασικός servicer του project Galaxy και που θα συμπεριληφθεί στη συναλλαγή των τιτλοποιημένων δανείων.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κινητικότητα υπάρχει και στο Project Neptune, το οποίο αφορά την πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα εταιρικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων. Η διαδικασία είχε «τρέξει» στις αρχές του έτους και προβάδισμα είχε η Fortress, όμως ο κορονοϊός «πάγωσε» την πώληση. Εντούτοις, το τελευταίο διάστημα το project φαίνεται να ξαναζεσταίνεται και εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει κινητικότητα και σε αυτό το μέτωπο.
 
Πηγή; insider.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας