Ο κανόνας “20-slot” που ο Warren Buffett διδάσκει σε σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων

Ο κανόνας “20-slot” που ο Warren Buffett διδάσκει σε σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων

102053447-20141002-9826-776

Σε μια εναρκτήρια ομιλία του 1994 στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, Charlie Munger, αποκάλυψε ένα μάθημα, που ονομάζεται κανόνας «20-slot», που είπε ότι ο Buffett αγαπά να λέει όταν διδάσκει σε σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον Munger, ο Buffett ξεκινά λέγοντας στους μαθητές Διοίκησης Επιχειρήσεων: «Θα μπορούσα να βελτιώσω την οικονομική σας ευημερία δίνοντάς σας μια κάρτα – εισιτήριο που θα έδινε την ευκαιρία μόνο για 20 κουλοχέρηδες (20-slot) – αντιπροσωπεύοντας όλες τις επενδύσεις που πρέπει να κάνετε σε μια ζωή. Και από τη στιγμή που θα εξαντλούσατε αυτή την κάρτα, δεν θα μπορούσατε να κάνετε άλλες επενδύσεις ποτέ ξανά.»
Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, ο Buffett εξηγεί: «Θα έπρεπε πραγματικά να σκεφτείτε προσεκτικά τι θα κάνατε και θα αναγκαστείτε να τα δώσετε όλα για αυτό που σκεφτήκατε. Έτσι θα κάνατε πολύ καλύτερα.»
Ο Munger εξέφρασε ότι αυτή η ιδέα φαινόταν πάντοτε προφανής για αυτόν και τον Buffett. «Για μένα, είναι προφανές ότι ο νικητής πρέπει να ποντάρει πολύ επιλεκτικά. Ήταν προφανές για μένα από πολύ νωρίς στη ζωή. Δεν ξέρω γιατί δεν είναι προφανές σε πολλούς άλλους ανθρώπους.»
Ο Buffett ανέπτυξε τον κανόνα κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης του 1998 στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στην οποία είπε στους φοιτητές του μεταπτυχιακού της Διοίκησης Επιχειρήσεων ότι δεν πρέπει απλώς να υποθέσουν ότι θα έχουν την ευκαιρία για 20 σπουδαίες ιδέες στη ζωή τους. Μπορείς να στοιχηματίσεις σε 20 ιδέες, αλλά μόνο τρεις με επτά μπορούν να σε κάνουν πλούσιο, είπε. «Αλλά αυτό που δεν μπορείς να κάνεις είναι να γίνεις πλούσιος δοκιμάζοντας μια νέα ιδέα κάθε μέρα».
Επίσης, υπάρχει μια σκηνή στο ντοκιμαντέρ του 2017 «Becoming Warren Buffett» στο οποίο ο ίδιος και ο μακροχρόνιος φίλος του Bill Gates καλούνται να γράψουν ο καθένας σε τι αποδίδει περισσότερο την επιτυχία του. Ασφαλώς, και οι δύο είχαν γράψει την ίδια λέξη στα αντίστοιχα χαρτιά τους: Focus.
Όμως ο κανόνας 20-slot του Buffett δεν αφορά μόνο τον πλούτο. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις πτυχές της ζωής και όχι μόνο στα χρήματα, γιατί αυτό που πραγματικά διδάσκει είναι η σημασία της εστίασης.
Ζούμε σε έναν κόσμο συνεχών περισπασμών και ημιτελών έργων, ιδεών ή δεσμεύσεων. Σκεφτείτε όλες τις στιγμές που αναπτύξατε ένα ενδιαφέρον για μια αναζήτηση,ασχοληθήκατε με αυτό για λίγο, και στη συνέχεια, εβδομάδες αργότερα, κυνηγήσατε μια νέα αναζήτηση.
Όμως οι πιθανότητες επιτυχίας σας μπορούν να βελτιωθούν δραστικά όταν κατευθύνετε όλη σας την ενέργεια και την προσοχή σε λιγότερες εργασίες. Και το κλειδί για να το κάνετε αυτό, σύμφωνα με τον Buffett, είναι να αντιμετωπίζετε τη ζωή σαν να έχετε κάρτα «20-slot».
Περάστε χρόνο να σκεφτείτε για ποια πράγματα είστε πραγματικά παθιασμένοι. Αναρωτηθείτε: Πόσο σημαντικό είναι για μένα; Με παρακινεί; Θα επωφεληθώ από αυτό αργότερα στη ζωή; Μόλις αποφασίσετε για κάτι, μην σταματήσετε να εστιάζετε σε αυτό μέχρι να το κατακτήσετε πραγματικά. Σύντομα θα ανακαλύψετε ότι είναι καλύτερο να είσαι ειδικός, παρά γενικός.
 
Πηγή: Cnbc Make It

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.