Παγκόσμια Τράπεζα: H επίδραση της πανδημίας είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 5 τρισ. σε πλούτο που καταστράφηκε

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει «αβυσσαλέες απώλειες» και η ανάκαμψη θα αναχαιτισθεί από την έλλειψη πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού, προειδοποιεί σήμερα οπρόεδρος τηςΠαγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για τον ίδιο τον Μάλπας – του οποίου το ίδρυμα έχει ήδη εκταμιεύσει 160 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε περίπου 100 κράτη – το εύρος της κρίσης θα αναγκάσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να επανεξετάσουν την ίδια τη δομή της οικονομίας τους.

Για τον ίδιο, η καταστροφική επίδραση της πανδημίας Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 5 τρισ. δολάρια σε πλούτο που καταστράφηκε, όπως θεωρείτο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ζημίας.

Το ίδιο ισχύει και για τα 60 εκατομμύρια ανθρώπους που καταβαραθρώθηκαν στην ακραία φτώχεια και των οποίων ο αριθμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η κρίση εξαπλώνεται.

«Οι χώρες αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό θα αναγκάσει πολλούς να ανησυχούν για τις συνέπειες για τους αναξιοπαθέστερους, τους πιο ευάλωτους μέσα σε αυτές τις οικονομίες: τα παιδιά, όσους φροντίζουν άλλους, όλους όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτές τις άνευ προηγουμένου προκλήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κι εάν οι πιο προηγμένες οικονομίες θα παρουσιάσουν τη χειρότερη ύφεση, «οι φτωχότερες χώρες είναι εκείνες που πραγματικά θα αντιμετωπίσουν την πιο επικίνδυνη συρρίκνωση της οικονομίας τους, καθώς ήταν ήδη κοντά στο όριο της φτώχειας ακόμη και πριν από την πανδημία», πρόσθεσε.

Τα ήδη πενιχρά κονδύλια που διατίθενται για την εκπαίδευση ή άλλες επενδύσεις στο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπισθεί η έκτακτη ανάγκη που προκαλείται από την πανδημία.

Οι πολιτικοί θα πρέπει να επενδύσουν σε νέους τύπους θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων για να προσαρμοσθούν «στην οικονομία του μέλλοντος αντί να πασχίζουν να ανακεφαλαιοποιήσουν την οικονομία του παρελθόντος», είπε αναφερόμενος στο παράδειγμα της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία κατέρρευσε εντελώς όταν τα σύνορα έκλεισαν και ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού περιορίσθηκε κατ’ οίκον. Ένας κλάδος που θα πρέπει να προσαρμοσθεί στον νέο τρόπο ζωής στη μετά την πανδημία εποχή.

 

Πηγή: insider.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γίνε συνδρομητής στο κανάλι μας στο Youtube !