Η Tesla έγινε η εταιρεία αυτοκινήτων με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο

Η Tesla έγινε η εταιρεία αυτοκινήτων με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο

elon-musk-tesla

Έχοντας ξεπεράσει από καιρό το “Big Three” του Ντιτρόιτ για να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Tesla έγραψε ιστορία την περασμένη εβδομάδα. Νωρίτερα φέτος, η Tesla πέτυχε ακόμα ένα εντυπωσιακό ορόσημο, ξεπερνώντας την αξία της GM και της Ford σε συνδυασμό. Από τότε, συνέχισε την ανοδική της πορεία. Ξεπερνώντας την Toyota έγινε επίσης η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως.
Μετά από μια σύντομη επιστροφή από την Toyota στην κορυφή της λίστας, η Tesla επανέλαβε την πρώτη θέση αυτή την εβδομάδα, κλείνοντας με κεφαλαιοποίηση ύψους 184 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Τετάρτη, που είναι 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από την Toyota.
Τους τελευταίους 12 μήνες, η τιμή της μετοχής της Tesla σημείωσε άνοδο κατά σχεδόν 350%, φθάνοντας σε αποτίμηση μεγαλύτερη από επτά φορές τα έσοδά της το 2019. Για να το θέσουμε σε προοπτική, η Toyota αποτιμάται σήμερα περίπου 0,6 φορές τα ετήσια έσοδά της, γι ‘αυτό πολλοί άνθρωποι θεωρούν την Tesla υπερβολικά ακριβή.
Η εξέταση του αριθμού παράδοσης-πωλήσεων υποστηρίζει φαινομενικά αυτή την άποψη. Ενώ ο ηγέτης της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων πούλησε λιγότερα από 400.000 αυτοκίνητα τους 12 μήνες έως τις 31 Μαρτίου 2020, η Toyota πούλησε σχεδόν 10,5 εκατομμύρια οχήματα κατά την ίδια περίοδο, περίπου δέκα φορές περισσότερα από όσα έχει κατασκευάσει η Tesla σε όλη τη διάρκεια της ζωής της.
Πάντως, χάρη στη δημοτικότητα του Model 3, η Tesla πούλησε περισσότερα αυτοκίνητα το 2019 από ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια μαζί. Επίσης, η εταιρεία κάνει μεγάλα βήματα για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα. Το Τέξας και η Οκλαχόμα αναπτύσσουν επί του παρόντος τα κίνητρα για να προσελκύσουν το νέο εργοστάσιο της Tesla στις ΗΠΑ. Η εταιρεία αυξάνει επίσης την παγκόσμια παρουσία της με την κατασκευή της Giga Berlin, της πρώτης ευρωπαϊκής μονάδας παραγωγής, καθώς και την ολοκλήρωση της συνεχούς επέκτασης της εγκατάστασης Giga Shanghai στην Κίνα.
Ενώ η εκτίμηση της Tesla είναι σίγουρα φιλόδοξη, οι αισιόδοξοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν εκτιμάται ως εταιρεία αυτοκινήτων, αλλά ως εταιρεία τεχνολογίας που τυχαίνει να κατασκευάζει αυτοκίνητα. Κοιτάζοντας την Apple, τη μητέρα όλων των τεχνολογικών εταιρειών, η σύγκριση δίνει διαφορετική προοπτική. Με ανώτατο όριο αγοράς 1,52 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η Apple αξίζει περισσότερο από εννέα φορές τα έσοδά της τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Αναλυτικά η λίστα με τις κορυφαίες εταιρείες αυτοκινήτων στον κόσμο 

Πηγές: Statista, Visualcapitalist

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.