Η Βενεζουέλα έγινε η χώρα με τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση παγκοσίως

Η Βενεζουέλα έγινε η χώρα με τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση παγκοσίως

Venezuela+Crisis

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του ΟΗΕ, η προσφυγική κρίση της Βενεζουέλας αυξήθηκε το 2019 και ο ρυθμός τον εκτοπισμένων αυξάνεται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, ενώ ο αριθμός των εκτοπισμένων από τη Συρία σταθεροποιείται. Μέχρι το τέλος του 2019 4,5 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.
Περισσότερο από 900.000 πολίτες της Βενεζουέλας ζήτησαν άσυλο τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 430.000 μόνο το 2019. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής χορήγησαν πάνω από 2,4 εκατομμύρια άδειες παραμονής και άλλες μορφές νόμιμης διαμονής μέχρι το τέλος του 2019, που τους επιτρέπουν πρόσβαση σε ορισμένες βασικές υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.
Η Συρία, η μεγαλύτερη μέχρι πρότινος κρίση προσφύγων, έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2018 με 6,7 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Ο ίδιος αριθμός μετρήθηκε το 2019. Ενώ ο αριθμός των συριακών προσφύγων είχε αρχίσει να αυξάνεται από το 2011, ο αριθμός προσφύγων της Βενεζουέλας αυξήθηκε γρήγορα, δοκιμάζοντας την ετοιμότητα ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή.
Το Brookings Institution, το οποίο ανέλυσε τα δεδομένα, σημειώνει ότι σε σύγκριση με τη Συριακή κρίση, η κατάσταση των προσφύγων στη Βενεζουέλα είναι πολύ χαμηλή, θέτοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους λόγω της έλλειψης τροφής και ιατρικής βοήθειας.
H κοινωνικοοικονομική και πολιτική κρίση που ξεκίνησε στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του σοσιαλιστή Hugo Chávez συνεχίστηκε με την προεδρία του επίσης σοσιαλιστή Nicolás Maduro, χαρακτηρίζεται από υπερπληθωρισμό, κλιμακούμενη πείνα, ασθένειες, υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και θνησιμότητας και αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μαζική μετανάστευση από τη χώρα. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους που πήραν συνέντευξη οι The New York Times, η κατάσταση είναι η χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της Βενεζουέλας και η χειρότερη που αντιμετωπίζει μια χώρα που δεν βιώνει πόλεμο από τα μέσα του 20ού αιώνα.
Μέχρι το 2014, η Βενεζουέλα είχε εισέλθει σε οικονομική ύφεση και μέχρι το 2016, η χώρα είχε ποσοστό πληθωρισμού 800%, το υψηλότερο στην ιστορία της.
Ο Maduro κατηγόρησε την καπιταλιστική κερδοσκοπία για την αύξηση των υψηλών ποσοστών πληθωρισμού και τη δημιουργία εκτεταμένων ελλείψεων βασικών αναγκών. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι αιτία του πληθωρισμού και της γενικότερης κρίσης είναι οι σοσιαλιστικές πολιτικές που εφάρμοσε τόσο ο ίδιος όσο και ο προκάτοχός του. Ο Maduro έχει επικριθεί για το ότι επικεντρώνεται στην κοινή γνώμη, αντί να τείνει σε πρακτικά ζητήματα για τα οποία προειδοποίησαν οι οικονομολόγοι ή να δημιουργήσει ιδέες για τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της Βενεζουέλας.
 

Πηγές: Statista , Wikipedia

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.

Ίσως σας ενδιαφέρει