5 επιστημονικές συμβουλές για τη μείωση του εργασιακού στρες

5 επιστημονικές συμβουλές για τη μείωση του εργασιακού στρες

Dealing-with-work-related-stress

Πώς να μην έχω εργασιακό στρες; Ο καθένας έχει εκείνες τις μέρες όπου όλα είναι αγχωτικά – ακόμη και τα μικρά πράγματα. Ενώ το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική αντίδραση όταν συμβαίνουν αλλαγές, μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τη διάθεσή και την απόδοσή σας εάν δεν μάθετε πώς να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του.
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί γρήγοροι τρόποι για τη μείωση του στρες και την επιστροφή στη δουλειά. Ακολουθούν πέντε επιστημονικές συμβουλές για τη μείωση του άγχους που σχετίζεται με την εργασία.
1. Σωματική άσκηση
Η άσκηση έχει από καιρό θεωρηθεί ως ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση του στρες. Η κλινική Mayo είπε ότι σε σχεδόν οποιαδήποτε μορφή της μπορεί να λειτουργήσει ως ανακούφιση από το άγχος. Η άσκηση βοηθά στην αύξηση της παραγωγής των αισθητήρων νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου σας, που ονομάζονται ενδορφίνες και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με ήπια κατάθλιψη και άγχος. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της αυτοεκτίμησής σας.
Ωστόσο, δεν λατρεύουν όλοι το γυμναστήριο. Έτσι, βρείτε μια φυσική δραστηριότητα που μπορείτε να απολαύσετε, είτε πρόκειται για ποδηλασία, τένις ή ακόμα και περπάτημα. Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία συνολικά.
2. Γράψτε τα συναισθήματα σας
Η καταγραφή των συναισθημάτων σας σε χαρτί είναι ένας άλλος εύκολος τρόπος για να μειώσετε το άγχος στο χώρο εργασίας. Σε μια μελέτη του Δρ. James W. Pennebaker, ζητήθηκε από 46 φοιτητές να γράψουν είτε για τραυματικά συμβάντα της ζωής τους είτε για ασήμαντα θέματα για 15 λεπτά, τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Για έξι μήνες μετά το πείραμα, οι μαθητές που έγραψαν για τραυματικά γεγονότα επισκέφτηκαν το κέντρο υγείας της πανεπιστημιούπολης λιγότερο συχνά και χρησιμοποιούσαν παυσίπονο λιγότερο συχνά από εκείνους που έγραψαν για ασήμαντα θέματα.
3. Ελέγξτε λιγότερο το email σας
Ελέγχετε συνεχώς το email σας όλη την ημέρα; Ο συχνός έλεγχος του email σας μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή, ασήμαντη εργασία αλλά θα μπορούσε να σας αγχώσει. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας διαπίστωσε ότι ο περιορισμός της συχνότητας ελέγχου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας μείωσε το καθημερινό άγχος. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες που έλεγξαν το email τους μόνο τρεις φορές την ημέρα παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερο ημερήσιο άγχος σε σχέση με μια εβδομάδα απεριόριστης χρήσης email.
Ο συχνός έλεγχος του email σας δεν μπορεί μόνο να επηρεάσει το επίπεδο άγχους σας, αλλά και να σας κάνει λιγότερο παραγωγικούς στην εργασία. Εάν είναι δυνατόν για το επάγγελμά σας, δοκιμάστε να ελέγχετε το email σας μόνο τρεις φορές την ημέρα – μία φορά το πρωί, μία το απόγευμα και μία φορά τη νύχτα – για να μειώσετε το άγχος στην εργασία και να αυξήσετε την παραγωγικότητα.
4. Πιείτε μαύρο τσάι
Σταματήστε να φτιάχνετε καφέ όταν έχετε άγχος. Αντ ‘αυτού, αναζητήστε ένα χαλαρωτικό φλιτζάνι μαύρο τσάι για να μειώσετε το άγχος στο χώρο εργασίας. Σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Psychopharmacology, έξι εβδομάδες κατανάλωσης τσαγιού οδηγούν σε χαμηλότερη κορτιζόλη μετά το στρες και μεγαλύτερη υποκειμενική χαλάρωση.
Εάν συνηθίζετε να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι στην εργασία σας καθημερινά, θα μπορούσατε να δείτε οφέλη παρόμοια με αυτά της μελέτης. Θα μπορούσατε ακόμη και να δημιουργήσετε ένα σταθμό τσαγιού στο γραφείο, ώστε όλα τα μέλη της ομάδας σας να μειώσουν το άγχος στο χώρο εργασίας τους.
5. Μάσημα τσίχλας
Γνωρίζατε ότι η απλή τσίχλα μπορεί να μειώσει το άγχος; Κι όμως, είναι αλήθεια. Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Swinburne στη Μελβούρνη, με το μάσημα τσίχλας τα επίπεδα κορτιζόλης των σιελογόνων (ένας φυσιολογικός δείκτης στρες) ήταν χαμηλότερα κατά 16% κατά τη διάρκεια ήπιου στρες και σχεδόν 12% χαμηλότερα σε μέτριο άγχος. Εκτός από τη μείωση του στρες, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι τσίχλες αύξησαν την εγρήγορση και βελτίωσαν την απόδοση σε δραστηριότητες πολλαπλών εργασιών.
Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις απλές μεθόδους για να μειώσετε το εργασιακό στρες και να επιστρέψετε στον ήρεμο, παραγωγικό εαυτό σας.
Πηγή: Entrepreneur

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.