Ξεμένουν από ρευστό οι startups

Ξεμένουν από ρευστό οι startups

epixeiriseis-startup-new-company

Μεγάλες αλλαγές βρίσκονται στο κατώφλι του startup οικοσυστήματος το τελευταίο διάστημα, δεδομένης της κρίσης που επέφερε στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη η πανδημία του κορονοϊού. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα 6 στις 10 startups εκτιμούν ότι έχουν 3 με 6 μήνες ζωής και φοβούνται ότι την έλλειψη κεφαλαίων θα ακολουθήσει η αδυναμία εξεύρεσης πρόσθετης χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα προβλήματα που δημιουργούνται θα φέρουν αλλαγές στην χρηματοδότηση, στο εργατικό δυναμικό, στα επιχειρηματικά μοντέλα των νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και στους τύπους χρηματοδοτικής στήριξης που θα απαιτηθούν αυτή την ταραχώδη οικονομική περίοδο.
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της έρευνας του WBAF που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2020, το 52,22% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα υπάρχοντα κεφάλαια αρκούν για διάστημα 3 έως 6 μηνώνμε μόνο το 29,6% αυτών να εκτιμούν ότι η υπάρχουσα ρευστότητα διασφαλίζει την επιχείρησή τους γιαδιάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών.
Την ίδια στιγμή, το 46,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας θα διαρκέσει από έξι μήνες έως ένα έτος, ενώ το 11,3% εκτιμά ότι θα οι επιπτώσεις της κρίσης θα ξεπεράσουν σε διάρκεια τα δύο χρόνια.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με το 41% των ερωτηθέντων της έρευνας η πτώση της ζήτησης για υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέρουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις ξεπερνά ήδη το 50%. Συγκεκριμένα το  20,69% των ερωτηθέντων υπολογίζουν την πτώση της ζήτησης 30-50%, το 23,65% μεταξύ 50-80%, το 14,78 πάνω από 80% ενώ μόνο το 18,72% εκτιμά ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί. Αδυναμία να σκιαγραφήσουν την κατάσταση και να προβούν σε εκτιμήσεις ανέφερε το 22,16%.
Όπως αναφέρει ο κ. Δημήτριος Ματσάκης, Διεθνής Συνεργάτης του World Business Angels Investment Forum «Όταν ελληνικές startups όπως η Blueground απολύουν εν μέσω covid το 25% των εργαζομένων τους, αυτό μπορεί, αυτό μπορεί να θεωρηθεί δυσάρεστο, αλλά αναμενόμενο. Οι ομάδες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμούκαι των μεταφορώνσαφώς βλέπουν τα πλάνα τους να αλλάζουν δραματικά. Όταν όμως εγκαθιδρυμένες ομάδες που έχουν αντλήσει δεκάδες εκατομμύρια από διεθνείς επενδυτές όπως η Beat και η Workable απολύουν σημαντικό ποσοστό ανθρώπινων πόρων, αυτό μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνο».
 
Πηγή: insider.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας