Παρά τις ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, την έξαρση στις ΗΠΑ και τους φόβους για φρένο στην προσπάθεια ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, τα χρηματιστήρια δείχνουν να ζουν σε άλλο κόσμο. O σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έκλεισε χθες με άνοδο 5,7%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, εν μέσω αισιοδοξίας για ταχύτερη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, πυροδοτώντας νέο ράλι στις διεθνείς αγορές.
Ο Dow Jones έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο φέτος με άνοδο 18%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο τριμήνου από το 1987. Ο Nasdaq παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο ακόμη μεγαλύτερη άνοδο 30,6% – από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί 12%.
Το χρηματιστήριο της Σαγκάης κατέγραψε ένα ανάλογο ράλι και το 2015, όταν ήδη η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας δεν είχε καμία σχέση με τις υψηλές ταχύτητες του παρελθόντος. Από τις 3.000 περίπου μονάδες έφθασε στις 5.178 σε τέσσερις μήνες, πριν υποχωρήσει ξανά κοντά στις 3.000 μέσα σε δύο μήνες.
Αλλά αν έστω στην περίπτωση της Κίνας, που φαίνεται να έχει ξεπεράσει οριστικά την κρίση του Covid-19, δικαιολογείται μια κάποια υπερβολική δόση χρηματιστηριακής αισιοδοξίας, χάρη και στις ενέσεις ρευστότητας διεθνώς, τι άραγε είναι αυτό που τρέφει τη Γουόλ Στριτ;
Από τις 18 Μαρτίου, ο πλούτος των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 20% σε 484 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών (Institute for Policy Studies). Μεταξύ 18 Μαρτίου και 17 Ιουνίου, ο συνολικός καθαρός πλούτος των 640 και πλέον Αμερικανών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε από 2,948 τρισ. δολάρια σε 3,531 τρισ. δολάρια.
Χάρη στο χρηματιστηριακό ράλι, η περιουσία των πέντε πλουσιότερων Αμερικανών, του Τζεφ Μπέζος, του Μπιλ Γκέιτς, του Μαρκ Ζούκεμπεργκ, του Γουόρεν Μπάφετ και του Λάρι Έλισον, αυξήθηκε συνολικά κατά 101,7 δισ. δολάρια, 26%.
Έγραφε προ ημερών η επιθεώρηση Foreign Affairs: «Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του πρώτου εξαμήνου του Απριλίου, η Fed έριξε περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια στην οικονομία, παρέμβαση σχεδόν διπλάσια από την εξίσου γενναιόδωρη έξι εβδομάδες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers».
Την ίδια στιγμή διαβάζουμε πως η κατάσταση στα νοσοκομεία του Τέξας είναι οριακή, μετά το ρεκόρ νοσηλείας ασθενών με Covid-19.
Πηγή: naftemporiki.gr