Οι Airbnb και ClassPass συγκρούονται με την Apple, δημιουργώντας ένα ακόμη αντιμονοπωλιακό ζήτημα

Οι Airbnb και ClassPass συγκρούονται με την Apple, δημιουργώντας ένα ακόμη αντιμονοπωλιακό ζήτημα

apple vs Airbnb

Η Airbnb και η ClassPass βρέθηκαν σε μια ενδιαφέρουσα διαμάχη με την Apple, καθώς προσαρμόζουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα σε απάντηση στην κρίση της COVID-19. Αυτό που υποστηρίζουν είναι ότι η Apple απαιτεί τώρα μείωση των εσόδων τους. Το ζήτημα είναι δύσκολο, αλλά μπορεί να αποδείξει μια ακόμη αντιμονοπωλιακή ανησυχία.
Το ClassPass δημιούργησε την επιχείρησή του βοηθώντας τους ανθρώπους να κάνουν μαθήματα άσκησης σε τοπικά γυμναστήρια. Έτσι, όταν η πανδημία ανάγκασε τα γυμναστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες να κλείσουν, η εταιρεία στράφηκε σε εικονικά μαθήματα.
Στη συνέχεια, το ClassPass έλαβε ένα σχετικό μήνυμα από την Apple. Επειδή τα μαθήματα που πούλησε στην εφαρμογή iPhone της ήταν πλέον εικονικά, η Apple δήλωσε ότι είχε δικαίωμα στο 30% των πωλήσεων.
Η Airbnb αντιμετώπισε παρόμοιες απαιτήσεις από την Apple αφού ξεκίνησε μια «διαδικτυακή εμπειρία» που προσέφερε μαθήματα εικονικής μαγειρικής, συνεδρίες διαλογισμού και παραστάσεις drag-queen, αυξάνοντας τις προσωπικές εμπειρίες που ξεκίνησε να πωλεί το 2016, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τα ζητήματα.
Η Airbnb και η ClassPass, αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν μια παγκόσμια πανδημία που έχει εξαλείψει όλες τις παραδοσιακές ροές εσόδων τους, και προσπαθούν να είναι δημιουργικές στον τρόπο με τον οποίο προσαρμόζουν την επιχείρησή τους ώστε να τους επιτρέψουν να περάσουν από την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Για την Apple, εάν θέλετε να πουλήσετε ψηφιακά προϊόντα σε μια εφαρμογή, τότε πρέπει να παραδώσετε την ίδια προμήθεια 30% που απαιτείται για αγορές εντός εφαρμογής ή συνδρομές ενός έτους. Όπως λέει η ίδια, η μεταχείριση αυτών των εταιρειών γίνεται με τον τρόπο που αντιμετωπίζει όλους τους άλλους.
Η NYT αναφέρει ότι και οι δύο εταιρείες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στο Κογκρέσο πριν από τις αυριανές ακροάσεις, όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος Tim Cook πρόκειται να ανακριθεί.
Η Apple μπορεί να έχει δίκιο ότι απλώς είναι συνεπής, αλλά εξακολουθεί να μην είναι καλή εικόνα για την Apple να απαιτεί 30% λήψη από τον ίδιο τον τύπο επιχειρήσεων που κινδυνεύει περισσότερο κατά την πανδημία. Προς το παρόν, το ClassPass σταμάτησε απλώς τις πωλήσεις διαδικτυακών τάξεων.
Η Apple είπε ότι πίστευε ότι η Airbnb σκόπευε να προσφέρει εικονικές εμπειρίες – όχι ότι η υπηρεσία δημιουργήθηκε μόνο λόγω της πανδημίας – και ότι θα συνέχιζε να το κάνει μόλις ο κόσμος επανέλθει στο φυσιολογικό. Η Apple επεσήμανε επίσης ότι η Airbnb δεν είχε πληρώσει ποτέ στην Apple χρήματα παρά το γεγονός ότι δημιούργησε την επιχείρησή της με δισεκατομμύρια δολάρια με τη βοήθεια της εφαρμογής iPhone της.
 
Πηγή: 9to5mac

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.