Γιατί η «βιβλική καταστροφή» της Βηρυτού οδηγεί σε κατάρρευση την οικονομία του Λιβάνου

Γιατί η «βιβλική καταστροφή» της Βηρυτού οδηγεί σε κατάρρευση την οικονομία του Λιβάνου

viritos_lebanon_explosion_getty

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται η οικονομία του Λιβάνου, μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν στο λιμάνι της Βηρυτούτο βράδυ της Τρίτης, καταστρέφοντας ολοσχερώς το 50% της πρωτεύουσας της χώρας, η οποία πλέον θυμίζει εμπόλεμη ζώνη.
Οι ανυπολόγιστες ζημιές που έχουν προκληθεί στη Βηρυτό ισοδυναμούν με μια άνευ προηγουμένου βιβλική καταστροφή,η οποία – σε συνδυασμό με τον τραγικό απολογισμό για τις ανθρώπινες απώλειες – έχει προκαλέσει παγκόσμιο θρήνο.
«Οι φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού ήταν το τελευταίο πράγμα που χρειαζόταν η οικονομία του Λιβάνου», γράφει το CNBC, παρουσιάζοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα της Μέσης Ανατολής τα τελευταία 24ωρα.
Η χώρα των 6,8 εκατομμυρίωνείχε βυθιστεί σε οικονομική κρίση πολύ πριν τις εκρήξεις της Τρίτης, αλλά και πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.
Όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι και πολιτικοί παρατηρητές, οΛίβανος βιώνει εδώ και καιρό τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία του, με το τραπεζικό σύστημα της χώρας να βρίσκεται σήμερα σε πιο δεινή κατάσταση από ότι βρέθηκε ακόμη κατά τη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου την περίοδο 1975-1990.
Το χρέος της χώρας «καλπάζει» ταχύτατα, η λιβανέζικη λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ τα διαρκή κρούσματα διαφθοράς στην πολιτική ηγεσία έχουν προκαλέσει μια ευρεία και παρατεταμένη κοινωνική αναταραχή.
Με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η κατάσταση του Λιβάνου επιδεινώθηκε περαιτέρω, καθώς η χώρα – όπως και ολόκληρος ο κόσμος – βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Οι διαδηλώσεις στο Λίβανο κατά της διαφθοράς πολιτικών προσώπων ήταν ειρηνικές. Το ξέσπασμα, ωστόσο, της πανδημίας άλλαξε τα δεδομένα, καθώς οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που προκάλεσε ο κορονοϊός – κλειστές επιχειρήσεις και σφοδρό πλήγμα στον τουρισμό – έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.
 
Πηγή: insider.gr
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας