Υπερβολική είναι σήμερα η επιβάρυνση ιδίως της μισθωτής εργασίας και πρέπει να μειωθεί, επισημαίνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης στη συνέντευξη που παραχώρησε, μαζί με τον Νίκο Βέττα, στην “Καθημερινή της Κυριακής”.
Όπως εξηγούν στην εφημερίδα ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής πρόεδρος της “Επιτροπής Πισσαρίδη”, στόχος είναι η συστηματική αύξηση των εισοδημάτων. Στα φορολογικά τάσσονται υπέρ της φορολόγησης των εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα, ενώ στο ασφαλιστικό ο κ. Βέττας υπερασπίζεται τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τη διαγενεακή δικαιοσύνη, “καθώς δεν θα φορτώνονται οι νέοι εργαζόμενοι όλο και περισσότερα βάρη”.
Ειδικά για τη φορολόγηση των εισοδημάτων, ο κ. Πισσαρίδης σημειώνει πως η φορολόγηση ενιαία και ανεξάρτητα από την πηγή μειώνει τις στρεβλώσεις στα κίνητρα. “Η μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων μερισμάτων έχει μικρότερη θετική επίδραση από αυτή των επιχειρήσεων, όπου τα κέρδη μπορεί να επενδύονται. Γενικά η πρότασή μας σκοπεύει όχι σε διανεμητικές αλλαγές αλλά στην ενίσχυση των κινήτρων για εργασία και επιχειρηματικότητα”, υπογραμμίζει.
Όσον αφορά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ο κ. Βέττας αναφέρει: “Προτείνουμε αλλαγές στη δομή, που θα έφερναν το σύστημα συντάξεων κοντύτερα στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η συμπλήρωση του σημερινού διανεμητικού συστήματος με έναν κεφαλαιοποιητικό πυλώνα, σε δευτερεύοντα ρόλο, θα ενισχύσει τη διαγενεακή δικαιοσύνη καθώς δεν θα φορτώνονται οι νέοι εργαζόμενοι όλο και περισσότερα βάρη για να χρηματοδοτούνται οι σημερινές συντάξεις, αλλά θα ενισχύονται η δική τους αποταμίευση και οι μελλοντικές συντάξεις”. Και συνεχίζει ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος της “Επιτροπής Πισσαρίδη”: “Όσοι αντιτίθενται στον εκσυγχρονισμό του συστήματος κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα ήταν χρήσιμο να εξηγήσουν στη νέα γενιά πώς θα χρηματοδοτούνται οι αυριανές συντάξεις από γενιές εργαζομένων που θα επιβαρύνονται όλο και περισσότερο, όταν μάλιστα λόγω του δημογραφικού θα είναι όλο και λιγότεροι”.
Τέλος, σχετικά με τους επιχειρηματικούς τομείς που θεωρούνται πιο ελπιδοφόροι, ο κ. Πισσαρίδης υπογραμμίζει: “Ο τουρισμός και ο πολιτισμός, όπου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι προφανή, αλλά απαιτείται αναβάθμιση υποδομών και καλύτερη διασύνδεση με την υπόλοιπη οικονομία. Η αγροδιατροφή και η μεταποίηση, μόνο όμως αν ενισχυθούν τεχνολογικά. Ο κλάδος τεχνολογίας, με έρευνα και καινοτομία από πολύ μικρές και ευέλικτες επιχειρήσεις έως και παραρτήματα μεγάλων εταιρειών που θα μεταφέρουν έρευνα στη χώρα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι η Καλιφόρνια της Ευρώπης”
Πηγή: Capital.gr