Δισεκατομμυριούχος ο Τιμ Κουκ καθώς η Apple πλησιάζει τα 2 τρισ. δολάρια

Δισεκατομμυριούχος ο Τιμ Κουκ καθώς η Apple πλησιάζει τα 2 τρισ. δολάρια

4.timcook

Στην ελίτ των δισεκατομμυριούχων μπήκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ με την περιουσία του να ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Billionaires Index.
Βρισκόμενος τα τελευταία 9 χρόνια στο «τιμόνι» της Apple ο Τιμ Κουκ κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του από τα 350 δισ. δολάρια που ήταν, όταν πέθανε ο ιδρυτής της εταιρείας Στιβ Τζομπς, στο 1 δισ. δολάρια το 2020, με την Apple να θεωρείται η πιο πολύτιμη εταιρεία από ποτέ άλλοτε στα χρονικά της. Ο 59χρονος ισχυρός άνδρας της Apple είχε δηλώσει το 2015 ότι σκοπεύει να δώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Πώς έφτασε στην ελίτ των CEO
Σύμφωνα με το Bloomerg το μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας του Κουκ προέρχεται από βραβεία σε μετοχές που έλαβε από την ένταξή του στην Apple το 1998, όπου έχει επιβραβευθεί για τον έλεγχο της πολύπλοκης αλυσίδας εφοδιασμού της εταιρείας. Στη συνέχεια πήρε ένα τεράστιο bonus σε μετοχές την πρώτη του ημέρα ως CEO.
Με την ξέφρενη πορεία της μετοχής της Apple ο Cook είναι έτοιμος να λάβει την ένατη πληρωμή του από το bonus, που αποτελείται από 560.000 μετοχές, αργότερα αυτό το μήνα. Περίπου τα μισά από το συνολικό bonus πιθανότατα θα φορολογηθούν, αλλά τα υπόλοιπα θα αυξήσουν την περιουσία του Κουκ κατά 100 εκατ. δολάρια.
Αυτή τη στιγμή κατέχει 847.969 μετοχές, ή περίπου το 0,02% των μετοχών της Apple, αξίας περίπου 375 εκατ. δολαρίων. Τα έσοδα από προηγούμενες πωλήσεις μετοχών, μερίσματα και άλλες αποζημιώσεις προσθέτουν άλλα 650 εκατ. δολάρια στην περιουσία του, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.
Αξίζει να αναφέρουμε πως το μερίδιο του Κουκ στην Apple είναι ιδιαίτερα μικρό σε σύγκριση με τους ισχυρούς CEOs άλλων «κολοσσών» όπως του Μπέζος, του Ζούκερμπεργκ και του Έλον Μασκ (στις εταιρείες τους). Όταν ο «θρύλος» της Apple Στιβ Τζομπς παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2011 και πέθανε λίγο αργότερα, μεγάλη μερίδα επενδυτών και αναλυτών ανησυχούσαν ότι η Apple δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να καινοτομεί όπως έκανε στο παρελθόν, υπό τον Τιμ Κουκ.
Ωστόσο όλοι διαψεύστηκαν, καθώς την τελευταία δεκαετία η Apple με τον Κουκ στο «τιμόνι» έχει εξελίξει τα iPhone, και έχει αναπτύξει νέες συσκευές όπως το Apple Watch και νέες υπηρεσίες όπως το Apple Music, το Apple TV+ και το Apple Pay.
Πηγή: Insider.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας