Πώς και γιατί θα αναπτυχθεί το διαστημικό startup οικοσύστημα στην Ελλάδα

Πώς και γιατί θα αναπτυχθεί το διαστημικό startup οικοσύστημα στην Ελλάδα

prometheus-space-technologies

Νέες ευκαιρίες ανοίγονται για τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων, εφαρμογών και υλικού με εφαρμογή στο διάστημα, καθώς η χώρα μας επανατοποθετείται στον χάρτη της ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας, με αφορμή δύο σημαντικά έργα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA).
Εντός του μήνα αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας αντιπροσωπεία της ESA προκειμένου να να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή του φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση του πρώτου ESA Business Incubation Centre (ESA BIC) στην Ελλάδα, το οποίο θα υποστηρίζει ελληνικές startup εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών για τον χώρο του Διαστήματος.
Ειδικότερα, ο φορέας που θα επιλεγεί για τη λειτουργία του πρώτου ελληνικού ESA BIC θα συνεργάζεται στενά με την ESA και θα αναλάβει την υποστήριξη έως και 25 επιχειρήσεων, παρέχοντας τους γραφεία καθώς και τεχνικές και νομικές συμβουλές.
Παράλληλα το κέντρο θα ενισχύει την μεταφορά τεχνογνωσίας από τις εφαρμογές του Διαστήματος σε εφαρμογές της καθημερινότητας και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.
Η δημιουργία του ESA BIC στη χώρα μας αναμένεται να ενισχύσει την ελληνική διαστημική βιομηχανία. Εξάλλου η “μαγιά” υπάρχει. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) σήμερα δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο, στη χώρα μας 45 εταιρείες, που απασχολούν περί τα 2.800 άτομα και πραγματοποιούν τζίρο της τάξης των 183 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για εταιρείες που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν υποσυστήματα δορυφόρων και συσκευές κεραιών για το διάστημα, αισθητήρες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια εκτόξευσης δορυφόρων, αλλά και λογισμικό.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Adamant Composites που πρόσφατα έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου δορυφορικού υποσυστήματος για λογαριασμό της ESA.
 
Πηγή: Capital.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας