Πώς η φυλακή βοήθησε τον Richard Branson να γίνει δισεκατομμυριούχος

Πώς η φυλακή βοήθησε τον Richard Branson να γίνει δισεκατομμυριούχος

fce78be3-4e4d-456f-b4e5-e9fa12181972

Όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν καλές και κακές εμπειρίες που τους βοήθησαν να γίνουν τελικά επιτυχημένοι. Φυσικά, ο Richard Branson με περιουσία που ξεπερνά τα $4 δισ. δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς έχει στο ιστορικό του πολλές ιστορίες που διαμόρφωσαν αυτό που είναι σήμερα η Virgin, έναν όμιλο 400 εταιρειών με παρουσία σε όλο το κόσμο.
Αυτή η αυτοκρατορία λοιπόν (που συμπεριλαμβάνει αεροπορικές εταιρείες, γυμναστήρια, media, διαστημικό τουρισμό, τράπεζες, κρουαζιερόπλοια και πολλά ακόμα) ξεκίνησε ως μια μικρή δισκογραφική εταιρεία τo 1972, την Virgin Records.
Ορισμένα οικονομικά προβήματα και ένα χρέος ανάγκασαν τον 21χρονο τότε Branson να πιστέψει πως θα καταφέρει να ξεγελάσει τις Βρετανικές αρχές, αποφεύγοντας να πληρώσει εισφορές στους δίσκους του με ένα κόλπο.

Ο λόγος πίσω από τη κίνηση αυτή είναι οι μεγάλες εισφορές (33%) που έθετε η Κυβέρνηση στους μουσικούς δίσκους που πωλούνταν στο εσωτερικό της χώρας. Αν όμως οι δίσκοι εξάγονταν τότε η εισφορά αυτή δεν ίσχυε.
Στο κόλπο αυτό ο Branson θα εξαπατούσε τις αρχές προσποιούμενος πως πολλοί δίσκοι του θα εξάγονταν στο Βέλγιο, ενώ στην πραγματικότητα θα πωλούνταν στο εσωτερικό, δηλαδή την Αγγλία. Έτσι θα τους πωλούσε αποφεύγοντας την εισφορά.
Πρακτικά όταν οι δίσκοι έφταναν στο τελωνείο και όλα τα απαραίτητα χαρτία για την εξαγωγή ήταν έτοιμα, ο Branson έπαιρνε κρυφά τους δίσκους πίσω. Μάλιστα είχε υπολογίσει πως αυτό χρειαζόταν να γίνει μόνο μερικές φορές μέχρι να αποπληρωθεί το χρέος της Virgin Records.
Επειδή όμως δεν ήταν το πρώτο άτομο που σκαρφίστηκε κάτι τέτοιο, οι αρχές δεν άργησαν να τον πιάσουν. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως είχε μεταφέρει 30.000 δίσκους με ένα τζιπ, κάτι που φυσικά τους φάνηκε ύποπτο.
Εν τέλει οι αρχές τον έστειλαν στη φυλακή ενώ ο ίδιος παραδέχθηκε αμέσως την ενοχή του. Μάλιστα του επέβαλλαν πρόστιμο 60.000 λιρών κάτι που βύθισε την εταιρεία περισσότερο στα χρέη.
Αυτή η κατάρα αποδείχθηκε και ευχή, αφού για να μαζέψει τα χρήματα για το χρέος “έπρεπε να μάθουμε πώς να τρέχουμε πραγματικά μια επιχείρηση και να επενδύσουμε τα κέρδη ξανά στην εταιρεία…”όπως αναφέρει ο ίδιος.
Ύστερα ξεκίνησε να εξάγει πραγματικά δίσκους και έθεσε τα θεμέλια για μια από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες, που φυσικά του απέφερε μεγάλα κέρδη.
Το αστείο της υπόθεσης είναι πως όταν ο Branson παράτησε το σχολείο για να ακολουθήσει τα επιχειρηματικά του όνειρα, ο τότε διευθυντής του είχε πει πως: “Δύο σενάρια υπάρχουν για τον Richard, είτε θα γίνει εκατομμυριούχος είτε θα καταλήξει στην φυλακή”.
Τελικά έγιναν και τα δύο.
 
 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.