Σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας ασφάλειας gadget “Protect Your Bubble”, ένας στους πέντε (20%) υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει κατεβάσει ευαίσθητα ή εμπιστευτικά εταιρικά data σε προσωπικές του συσκευές, κατά την απομακρυσμένη εργασία, που έρχεται ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19.
Επιπλέον, από το 40% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι δεν υπήρχε ούτε προστασία με κωδικό πρόσβασης ούτε ενημερωμένη ασφάλεια εγκατεστημένη σε αυτές τις συσκευές, στις οποίες περιλαμβάνονται desktops, laptops, tablets και smartphones.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2000 υπάλληλοι βιομηχανιών του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέτασε τις εμπειρίες των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της απομακρυσμένης εργασίας.
Άλλες έρευνες που έχουν διεξαχθεί φέτος τόνισαν επίσης ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι υιοθετούν επιπόλαιες και λανθασμένες συμπεριφορές κατά την απομακρυσμένη εργασία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε κυβερνοεπιθέσεις εις βάρος των εταιρειών τους.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι νεότεροι υπάλληλοι είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν κακές πρακτικές κυβερνοασφάλειας, δεδομένου ότι σχεδόν το 30% των ερωτηθέντων κάτω των 24 ετών ανέφεραν ότι έχουν χρησιμοποιήσει προσωπικές συσκευές για εργασιακούς σκοπούς τους τελευταίους έξι μήνες. Επιπλέον, οι μισοί από αυτούς δήλωσαν ότι δεν είχαν εγκατεστημένο λογισμικό προστασίας κωδικού πρόσβασης ή λογισμικό ασφαλείας σε αυτές τις συσκευές.
Από την άλλη μεριά, οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας αποδείχθηκε ότι έχουν μια πιο πειθαρχημένη προσέγγιση όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια, καθώς το 8% των εργαζομένων ηλικίας 45-54 ετών αλλά και άνω των 55 ετών χειρίζονται εταιρικά data σε προσωπικές τους συσκευές κατά την εργασία από το σπίτι.
Οι τομείς που είχαν τα χειρότερα ρεκόρ με το προσωπικό που δουλεύει απομακρυσμένα να χειρίζεται ευαίσθητα ή εμπιστευτικά εταιρικά data σε προσωπικές συσκευές κατά τη διάρκεια του lockdown ήταν το HR (22%), το IT, οι τηλεπικοινωνίες (21,4%) και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (21,4%).
Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα της έρευνας ήταν το ότι στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης σημειώθηκε επίσης ένα υψηλό ποσοστό υπαλλήλων (20%) που χειρίζονταν εταιρικά data σε συσκευές, χωρίς να έχουν εγκατεστημένο ούτε λογισμικό προστασίας με κωδικό πρόσβασης ούτε λογισμικό ασφαλείας. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι αυτός βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο κυβερνοεπιθέσεων.
Πηγή: secnews.gr