Γιατί οι άνθρωποι παρατάμε εύκολα τα όνειρά μας;

Γιατί οι άνθρωποι παρατάμε εύκολα τα όνειρά μας;

ta oneira mas business review dimitris vlamis

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε όνειρα. Ακόμα και όσοι νομίζουν πως δεν έχουν, πιθανόν να μην έχουν πάρει τον χρόνο που χρειάζεται για να κάνουν μια “συζήτηση” με τον εαυτό τους και να ανακαλύψουν αυτό που θα τους έκανε πραγματικά ευτυχισμένους.
Στο τέλος της ημέρας όμως, ας είμαστε και ρεαλιστές, λίγοι θα είναι αυτοί που θα καταφέρουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.
Είναι γεγονός πως η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν είναι ευχαριστημένοι με την ζωή τους και την καθημερινότητά τους. Το κακό είναι πως οι περισσότεροι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν τίποτα για αυτό.
Όταν για πρώτη φορά έκανα αυτήν την διαπίστωση, μου προκάλεσε φόβο αλλά και ενδιαφέρον ταυτόχρονα.
Φόβο γιατί ποτέ δεν θα ήθελα να φτάσω σε μια μεγαλύτερη ηλικία και να γνωρίζω πως δεν έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να κάνω την ζωή μου καλύτερη. Ακόμα και αν δεν το κατάφερνα, θα ήξερα πώς θα έχω κάνει τα πάντα στην πορεία για να το καταφέρω. Και αυτό θα με γέμιζε ευχαρίστηση.
Ενδιαφέρον γιατί θα ήθελα να μάθω τι προκαλεί αυτή την “εύκολη παραίτηση” και οδηγεί πολλούς ανθρώπους στον συμβιβασμό και στην μετριότητα, μακριά από την ζωή που πραγματικά θα ήθελαν να ζήσουν.
Ίσως αν γνωρίζαμε από την αρχή τους σημαντικότερους λόγους που μας οδηγούν στο να τα παρατήσουμε, να αντιμετωπίζαμε με μεγαλύτερη ωριμότητα και σοβαρότητα την συνέχεια και να μην παρατάγαμε τα όνειρά μας από το πρώτο εμπόδιο, την πρώτη “στραβή”, το πρώτο λάθος.
Αυτός είναι και ο σκοπός αυτού του άρθρου. Να γίνουν κατανοητοί κάποιοι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους κατά την γνώμη μου παρατάμε τα όνειρά μας με σκοπό να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να το “ξανασκεφτεί” όταν έρθει μια δύσκολη στιγμή.

Ταπεινότητα και Υπομονή

Δεν γίνεται να φτάσεις στο σημείο που επιθυμείς και να πετύχεις μέσα σε μια νύχτα. Το να πετύχεις τα όνειρά σου πολλές φορές απαιτεί μια συνεχόμενη και μακροχρόνια προσπάθεια, κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουν διότι δεν μπορούν να ζήσουν όπως χρειάζεται μέχρι να τα καταφέρουν.
Όπως λέει και ο Gary Vee, “Αν είναι πραγματικά το όνειρό σου, είσαι έτοιμος να τρως κάθε μέρα σκ@τά μέχρι να το πετύχεις;”

Για παράδειγμα, πολλοί βραβευμένοι με Όσκαρ ηθοποιοί στο ξεκίνημά τους ήταν διατεθειμένοι να παίξουν σε ερασιτεχνικές παραστάσεις και μάλιστα πολλές φορές χωρίς να πληρωθούν, προκειμένου να έχουν τις απαραίτητες εμπειρίες στο βιογραφικό τους και να έχουν κάνει τα κατάλληλα κονέ με σκηνοθέτες/παραγωγούς.
Πάρε ένα λεπτό και σκέψου, πόσα χρόνια από την ζωή σου θα ήσουν διατεθειμένος να αφιερώσεις στο να παίζεις σε μικρές ασήμαντες παραστάσεις όπου κανένας δεν θα σε ήξερε με το όνειρο μια μέρα να γίνεις ένας star του Hollywood; Ξέρω, δεν ακούγεται τόσο απλό και σίγουρα δεν είναι σύντομο, αλλά γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο η ταπεινότητα και η υπομονή παίζουν τεράστιο ρόλο στο γιατί οι άνθρωποι παρατάμε τα όνειρά μας.
Κανένας ηθοποιός δεν πήρε οσκαρικό ρόλο την πρώτη του φορά, ούτε την δεύτερη, ούτε την τρίτη. Κανένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής δεν έφτασε να παίζει στο υψηλότερο επίπεδο κάνοντας μόνο την βασική προπόνηση και πίνοντας ποτά. Κανένας τραγουδιστής δεν έκανε παγκόσμιο hit με μόνο λίγες ώρες στο studio, όπως λέει και ο Drake.

Εμμονή και Σκληρή Δουλειά

Πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι στον τομέα τους αναφέρουν συχνά την έννοια της εμμονής. Ο επιχειρηματίας Grant Cardone, έχει μιλήσει με τέτοιο τρόπο για την εμμονή στο βιβλίο του “Παθιασμένος η Μέτριος” που μου έκανε μεγάλη εντύπωση.
Με απλά λόγια, θέλει να μας πει πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε εμμονές και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί να μπορεί κανείς να κάνει την εμμονή του να δουλέψει υπέρ του.
Είναι γνωστό επίσης πως άνθρωποι όπως ο Έλον Μασκ η ο Μπιλ Γκέιτς, δούλευαν ακόμα και 16 ώρες την ημέρα όταν έχτιζαν τους σημερινούς κολοσσούς Tesla και Microsoft.
Η σκληρή δουλειά δημιουργεί αυτοπεποίθηση, χτίζει χαρακτήρα και οδηγεί επίσης στην “τύχη” γιατί η τύχη εμφανίζεται όταν η ευκαιρία συναντά την ετοιμότητα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά να δουλέψουν σκληρά για να πετύχουν τα όνειρά τους με αποτέλεσμα να κινούνται ακριβώς όπως και η πλειοψηφία και να μένουν στον μέσο όρο.

Όμως, μην παρεξηγηθώ με την σύγχρονη κουλτούρα των social media (Hustle Culture). Το να δουλέψεις σκληρά για κάτι δεν αποτελεί φυσικά τον μόνο παράγοντα επιτυχίας.
Το να δουλεύεις όλη την ημέρα μόνο και μόνο για να πείσεις τον εαυτό σου πως δουλεύεις σκληρά ενώ στην πραγματικότητα δεν είσαι παραγωγικός και κουράζεσαι όλο και περισσότερο, είναι επικίνδυνο.
Καλό θα ήταν να βρεις τον ιδανικό χρόνο που μπορείς να δουλεύεις και στην συνέχεια γίνοντας πιο παραγωγικός και δουλεύοντας έξυπνα, να κάνεις όλο και περισσότερα πράγματα σε όλο και λιγότερο χρόνο. Και μιας και μιλήσαμε για χρόνο…

Το Παιχνίδι του Χρόνου

Μέσα στην ημέρα έχουμε όλοι τις ίδιες 24 ώρες. Και όμως βλέπουμε ανθρώπους να κάνουν εκπληκτικά πράγματα με αυτές τις ώρες σε βαθμό που μας κάνουν να σκεφτόμαστε “Μα καλά, πώς γίνεται να προλαβαίνει να τα κάνει όλα αυτά;” και άλλους ανθρώπους που το μόνο που σκέφτονται είναι το πως να τον ξοδέψουν, βλέποντάς τον σαν ένα αναγκαίο βάσανο που πρέπει να υποστούν.
Ο χρόνος είναι ο βασιλιάς του παιχνιδιού. Ένα από τα ελάχιστα πράγματα που τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν άμεσα (έμμεσα μπορούν να τον δημιουργήσουν με το να έχεις μικρότερο φόρτο εργασίας).
Κάποτε έβλεπα μια συνέντευξη και ένα διάσημο πρόσωπο γυρνάει σε έναν νεαρό και του λέει “Δεν ξέρω ούτε έναν δισεκατομμυριούχο που αν του έλεγες αυτή την στιγμή να ανταλλάξει όλη του την περιουσία με την ηλικία σου θα έλεγε όχι”. Αυτό πραγματικά μου έμεινε.
Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν εύκολα τα όνειρά τους, συνήθως δεν εκτιμούν τον χρόνο όσο οι υπόλοιποι.
Η λογική πάει κάπως έτσι και ίσως σας φανεί σαν γνώριμο άκουσμα: “Μα γιατί να ρισκάρω 4-5 χρόνια από την ζωή μου και αν δεν πετύχει να γυρίσω πάλι στο μηδέν;”
Για αυτό πολλά νέα παιδιά που καταλαβαίνουν πως το αντικείμενο σπουδών που επέλεξαν δεν τους αρέσει, κάθονται και προσπαθούν να κάνουν καριέρα αποτυχημένα πάνω σε αυτό, αντί να το παρατήσουν και να ξεκινήσουν να σπουδάζουν αυτό που πραγματικά τους αρέσει.
Καταρχάς, αν δεν είσαι διατεθειμένος να ρισκάρεις αυτά τα 4-5 χρόνια που πραγματικά μπορείς και έχεις την επιλογή όταν είσαι νέος να πάρεις το ρίσκο, τότε σίγουρα βάζεις σε κίνδυνο τα υπόλοιπα 70 σου χρόνια, γιατί τότε σίγουρα θα φοβάσαι περισσότερο να πάρεις αυτό το ρίσκο της αλλαγής καθώς θα έχεις περισσότερες ευθύνες, σπίτι, λογαριασμούς, πιθανόν οικογένεια.
Όπως έχει πει και ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να μην πάρεις κανένα ρίσκο.

Ο χρόνος κυλάει εναντίον σου όσο εσύ αργείς να πάρεις την απόφαση και να κάνεις την αλλαγή που θες στην ζωή σου!
Κατά δεύτερον, όχι, δεν ξεκινάς πάλι από το μηδέν. Καταλαβαίνω πως μπορεί να είναι λίγο basic αυτό που θα πω αλλά είναι 100% αλήθεια. Όταν ξεκινάς και αποτυγχάνεις την πρώτη φορά, είναι επιβεβαιωμένο πως στατιστικά θα τα πας καλύτερα την επόμενη.
Και αυτό ισχύει για κάθε επαναλαμβανόμενη προσπάθεια. Οπότε δεν ξεκινάς από το μηδέν, ξεκινάς από ένα επίπεδο πιο πάνω και έχεις ήδη εμπειρία.

Προσωρινή ή Μακροπρόθεσμη Ευτυχία;

Αν είσαι ένα από τα γαμάτα άτομα που έφτασαν μέχρι το τέλος, κάνε μου την χάρη και μην αφήνεις τα ασήμαντα πράγματα να σου τρώνε χρόνο από αυτά που είναι σημαντικά για εσένα. Σκέψου το κόστος ευκαιρίας. Θέσε προτεραιότητες!
Οι άνθρωποι προτιμάμε την προσωρινή ευτυχία με αποτέλεσμα να θυσιάζουμε την μακροπρόθεσμη. Όμως, έρευνες έχουν δείξει πως αυτή που πραγματικά μετράει στο να είμαστε χαρούμενοι και στο να νιώθουμε πως έχουμε ζήσει μια καλή ζωή, είναι η μακροπρόθεσμη ευτυχία!
Ελπίζω να κάνεις το καλύτερο που μπορείς και να την πετύχεις!
Δες το κανάλι μας στο YouTube κάνοντας κλικ εδώ.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Δημήτρης Βλάμης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του Business Talks Podcast. Μετράει εμπειρία 3 χρόνων στο content marketing & management και εξειδικεύεται στα social media. Η επιχειρηματικότητα είναι ένα όνειρο που είχε από μικρός και τον εμπνέει η προσωπική εξέλιξη καθώς και οι νέες τεχνολογίες. Πιστεύει πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να πετύχει κάτι που θέλει πραγματικά.