Πως να βελτιώσεις την επικοινωνία ατόμων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο στην ομάδα σου

Πως να βελτιώσεις την επικοινωνία ατόμων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο στην ομάδα σου

Diverse-Workplace

Πως να βελτιώσω την επικοινωνία ατόμων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο στην ομάδα μου; Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο απασχολεί πάρα πολλούς μάνατζερ, επιχειρηματίες και υπεύθυνους για διάφορα πρότζεκτ στη σημερινή εποχή.
Μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την παγκοσμιοποίηση και την ευκολότερη από ποτέ μετακίνηση ανθρώπινου δυναμικού, αύξηση την μετανάστευσης, καθώς και άνοδο της τεχνολογίας.
Η τελευταία επιτρέπει τη σύνδεση ανθρώπων από διαφορετικά μέρη του κόσμου και έχει δημιουργήσει την τάση των Work Nomads ανθρώπων που ταξιδεύουν στον κόσμο και εργάζονται από το φορητό υπολογιστή τους.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον που πρέπει να συνεργάζονται άτομα με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για κάθε μάνατζερ να γνωρίζει πως να βελτιώσει την επικοινωνία της ομάδας του, που αναπόφευκτα αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες.
Δυσκολίες τις οποίες έχει τονίσει και ο κορυφαίος ειδικός στην έρευνα για την διαπολιτισμική επικοινωνία, Fred Casmir, σύμφωνα με τον οποίο συχνά δεν επικοινωνούμε καλά με ανθρώπους εκτός της κουλτούρας μας γιατί τείνουμε σε γενικεύσεις με βάση την πολιτισμική τους καταγωγή.
Κάτι το οποίο, όταν κάνουμε υποθέσεις βάσει εμφανών χαρακτηριστικών μπορεί να αποβεί καταστροφικό.
Ο Casmir επισήμανε ότι καθώς οι κουλτούρες είναι τόσο πολλές δεν μπορεί κανείς να τις κατανοήσει όλες σε βάθος επομένως η διαπολιτισμική επικοινωνία θα πρέπει να βασίζεται στην επίδειξη ευαισθησίας και την επιδίωξη κοινών στόχων.
Προτείνει ότι η ιδανική συνθήκη είναι ο σχηματισμός μιας “τρίτης κουλτούρας” στο πλαίσιο της οποίας σχηματίζεται μία ομάδα, που χρειάζεται να συμπεριληφθούν συγκεκριμένες πτυχές των πολιτισμικών προτιμήσεων κάθε ατόμου ως προς την επικοινωνία.
Οι νόρμες που θέτει αυτή η ξεχωριστή ομάδα δημιουργούν ένα κοινό τόπο για την αποτελεσματική επικοινωνία.
Πιο πιο συγκεκριμένα, για να βελτιώσεις την επικοινωνία μιας ομάδας με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο μπορείς να ακολουθήσεις τα εξής πέντε βήματα:

  1. Να γνωρίζεις τον εαυτό σου. Το να αναγνωρίζεις τη δική σου πολιτισμική ταυτότητα είναι εξαιρετικά σημαντικό για να καταλάβεις τις μοναδικές αντιλήψεις των άλλων.
  2. Να προάγεις κλίμα αμοιβαίου σεβασμού δικαιοσύνης και Δημοκρατίας. Δημιούργησε με σαφήνεια ένα περιβάλλον ισότητας που θα αποτελεί το πλαίσιο της “τρίτης κουλτούρας” και θα υπερβαίνει τις πολιτιστικές νόρμες του κάθε ατόμου.
  3. Δήλωνε τα γεγονότα και όχι την ερμηνεία σου για αυτά. Η ερμηνεία των λόγων και των πράξεων κάποιου στηρίζεται περισσότερο στη δική σου κουλτούρα και υπόβαθρο παρά στην κατάσταση στην οποία έλαβε χώρα. Αν δηλώσεις μόνο τα γεγονότα θα έχεις την ευκαιρία να ωφεληθείς από την ερμηνεία του άλλου. Καθυστέρησε λοιπόν τη διαμόρφωση κρίσης μέχρι να ερμηνεύσεις την κατάσταση από τις διαφορετικές οπτικές όλων των συμμετεχόντων.
  4. Λάβε υπόψη σου την οπτική του άλλου. Για παράδειγμα πριν στείλεις ένα μήνυμα βάλε τον εαυτό σου στη θέση του αποδέκτη. Προσπάθησε πρώτα να δεις τον άλλον στην ομάδα όπως είναι πραγματικά και υιοθέτησε μία προσέγγιση συνεργατικής επίλυσης των προβλημάτων, όταν προκύπτουν συγκρούσεις.
  5. Λειτούργησε προγνωστικά για να διατηρήσεις την ταυτότητα της ομάδας. Όπως συμβαίνει σε όλες τις κουλτούρες η εδραίωση μιας τρίτης κουλτούρας με κοινό στόχο την αποτελεσματική διαπολιτισμική επικοινωνία απαιτεί χρόνο και ενασχόληση. να υπενθυμίζεις στα μέλη της ομάδας τους κοινούς στόχους τον αμοιβαίο σεβασμό και την ανάγκη να προσαρμοστούν σε σχέση με την επικοινωνία.
Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.