Ο ισχυρότερος αντιπρόεδρος στην ιστορία της Αμερικής

Ο ισχυρότερος αντιπρόεδρος στην ιστορία της Αμερικής

ντικ

Οι προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α. όλο και πλησιάζουν, με πολλούς διάσημους να σπρώχνουν τον κόσμο να ψηφίσει. Πολλοί θεωρούν τις συγκεκριμένες εκλογές πολύ σημαντικές μιας και αυτά τα χρόνια υπήρχε μεγάλη γκρίνια για την διακυβέρνηση Τράμπ. Όμως πέρα από τους προέδρους, που φυσικά και είναι πολύ σημαντικοί, υπάρχει και η ομάδα που τους βοηθάει στο παρασκήνιο.
Αντιπρόεδροι και πολλά άλλα μέλη συμβουλεύουν τον πρόεδρο ώστε να παίρνει σωστές αποφάσεις. Υπάρχει όμως ένας αντιπρόεδρος όπου στα χρόνια διακυβέρνησης του ήταν σίγουρα κάτι παραπάνω.
Ο Τσέινι γεννημένος στην περιοχή Λίνκολν της Νεμπράσκα το 1941. Στα εφηβικά του χρόνια απέτυχε δύο φορές να περάσει στο Γιέιλ και τελικά συμβιβάστηκε με ένα πτυχίο και ένα Μάστερ στις Πολιτικές Επιστήμες από το πανεπιστήμιο του Γουαϊόμινγκ. Τη δεκαετία του ’70 έγινε πολύ ενεργός πολιτικά και αποφάσισε να ξεχάσει το διδακτορικό, καθώς άρχισε να δουλεύει για γερουσιαστές και ανθρώπους με εξουσία στο Λευκό Οίκο, ανεβαίνοντας με εκπληκτική ταχύτητα στην ιεραρχία, έως ότου έφτασε να είναι βοηθός του Ρίτσαρντ Νίξον.
Επί προεδρίας του Τζέραλντ Φορντ ήταν επικεφαλής του γραφείου του και η συνέχεια ήταν πλέον η δική του πολιτική καριέρα, αρχικά ως Εκπρόσωπος της Πολιτείας του Γουαϊόμινγκ, για αρκετές θητείες και μετά ως υπουργός Εξωτερικών του Μπους. Υπ’ αυτή την ιδιότητα ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την επέμβαση στον Παναμά και την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου».
Ο Τσέινι έκανε ένα μικρό διάλλειμα από την πολιτική το 1995, στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα και έγινε Πρόεδρος και CEO της Halliburton. Εκείνη την περίοδο η εταιρία, που είναι στη λίστα με τις 500 ισχυρότερες, του περιοδικού Fortune, δέχτηκε σφοδρή κριτική για αδιαφάνεια με τα λογιστικά της και κατηγορήθηκε ότι «φούσκωνε» τις τιμές της μετοχής της με πλασματικό τρόπο.
Το 2000 επανήλθε στην πολιτική δριμύτερος και η ιστορία λέει ότι την περίοδο που βοηθούσε τον Μπους να βρει αντιπρόεδρο, εκείνος του ζήτησε να πάρει ο ίδιος τη θέση.
Στα 25 Ιουλίου του 2000 παραιτήθηκε από τη Halliburton και προσχώρησε στον προεκλογικό αγώνα του Μπους. Μετά το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα των εκλογών, ο Τσέινι πήρε την κατάσταση στα χέρια του και δεν περίμενε να αποσαφηνιστούν τα αποτελέσματα από τα δικαστήρια πριν μετακομίσει στο Λευκό Οίκο.
Αυτή ήταν πάντα και η σχέση του με τον Μπους, εξάλλου: Ο Τσέινι διαχειριζόταν τις λεπτομέρειες όσο ο Μπους έπαιρνε τις αποφάσεις.
Μέσα σε αυτά τα χρόνια είναι ο άνθρωπος όπου ουσιαστικά ξεκίνησε τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά εισήγαγε ως πρακτική και τους βασανισμούς κρατουμένων, τα περίφημα Διευρυμένα Προγράμματα Ανάκρισης, τα οποία υποστηρίζει μέχρι και σήμερα, όπως ο ίδιος είπε σε συνέντευξή του στον Guardian τον περασμένο Μάιο. Ένας αντιπρόεδρος όπου σίγουρα εκτελούσε και χρέη προέδρου.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας