Ολοκληρώθηκε η πειραματική παροχή ψηφιακού νομίσματος σε πολίτες στην Κίνα

Ολοκληρώθηκε η πειραματική παροχή ψηφιακού νομίσματος σε πολίτες στην Κίνα

chinese-central-bank-digital-currency

Η πειραματική παροχή 1,5 εκατ. γουάν σε ψηφιακή μορφή από την κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) σε κατοίκους της πόλης Σεντζέν ολοκληρώθηκε χθες.

Στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου δοκιμαστικού της προγράμματος, η PBOC έδωσε από 200 γουάν (σ.σ.: περιπου 25 ευρώ) σε 50.000 καταναλωτές, που επελέγησαν βάσει κλήρωσης. Το ψηφιακό πορτοφόλι ήταν προσβάσιμο μέσω εφαρμογής, χωρίς να χρειάζεται η ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού, ενώ οι πληρωμές γίνονταν δεκτές με το σκανάρισμα κινητών smartphones σε καταστήματα στο κέντρο της τέταρτης μεγαλύτερης κινεζικής πόλης.

Υπήρξαν θετικά σχόλια από αναλυτές νομισμάτων, αλλά και επιφυλάξεις από κάποιους χρήστες που δήλωσαν ότι προτιμούν τα υπάρχοντα μέσα πληρωμών για τις αγορές τους.

Τη μεγαλύτερη τέτοια δοκιμή έως τώρα στην Κίνα ανέφεραν κάποιοι αναλυτές ως ένα ακόμη βήμα της Κίνας στην επιδίωξή της να είναι η κεντρική της τράπεζα η πρώτη στον κόσμο που θα εκδώσει ψηφιακό νόμισμα.

Νωρίτερα στον Οκτώβριο, επτά κεντρικές τράπεζες – περιλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας – παρουσίασαν τις βασικές αρχές για την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ANZ για την Κίνα, Ρεϊμόντ Γιεούνγκ, δήλωσε ότι το ψηφιακό γιουάν θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στην Κίνα, καθώς θα βοηθήσει στην αποτροπή του ξεπλύματος χρήματος, δεδομένου ότι οι αρχές της θα παρακολουθούν στενότερα την κυκλοφορία του νομίσματος.

Θα μπορούσε, επίσης, να καταστήσει δυνατή μία πιο στοχευμένη νομισματική πολιτική.

Πηγή: Insider.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας