Ποιες είναι οι δεξιότητες 4C του 21ου αιώνα;

Ποιες είναι οι δεξιότητες 4C του 21ου αιώνα;

απαραίτητες δεξιότητες 4C skills του 21ου αιώνα

Οι δεξιότητες 4C του 21ου αιώνα είναι απαραίτητες για να επιτύχουν οι σύγχρονοι άνθρωποι. Είτε πρόκειται για μαθητές στην εκπαίδευση είτε για επιχειρηματίες, μάνατζερ και εργαζόμενους στο χώρο εργασίας.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις του 21ου αιώνα δεν εξαιρούν κανέναν άνθρωπο.
Οι δεξιότητες 4C έχουν πάρει το όνομα τους από τις αντίστοιχες αγγλικές λέξεις οι οποίες περιγράφουν κάποια soft skills. Οι συγκεκριμένες δεξιότητες θεωρούνται σημαντικές από τους ερευνητές των μεγαλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως.
Οι δεξιότητες 4C του 21ου αιώνα είναι ουσιαστικά τα πιο σημαντικά soft skills. Με την αντικατάσταση αρκετών hard skills τον 21ο αιώνα από την τεχνολογία, τα soft skills είναι πιο απαραίτητα από ποτέ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα μόνο για το χώρο εργασίας αλλά και το σύνολο της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.
Για αυτό είναι σημαντικό οι δεξιότητες 4C να διδάσκονται στα παιδιά από μικρή ηλικία. Τόσο μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος όσο και μέσω της οικογένειας.
Όμως το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, υστερεί στη διδασκαλία των soft skills. Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες είναι οι δεξιότητες 4C ώστε να τις αναπτύξουμε μόνοι μας.
Στη συνέχεια, αν είμαστε μάνατζερ, να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους της ομάδας μας σε αυτές τις δεξιότητες. Και αν έχουμε δημιουργήσει οικογένεια, να εκπαιδεύσουμε τα παιδία μας σε αυτές.
Πάμε να δούμε σε ποιες δεξιότητες αναφέρονται αυτά τα 4C!

1. Critical Thinking – Κριτική σκέψη

κριτική σκέψη δεξιότητες 4C
Η κριτική σκέψη είναι, σύμφωνα με τον ορισμό, η πρακτική επίλυσης προβλημάτων.
Όμως, εκτός από την αντιμετώπιση προβλημάτων, η κριτική σκέψη περιλαμβάνει επίσης ένα στοιχείο σκεπτικισμού.
Αυτό είναι σημαντικό στον 21ο αιώνα, επειδή είναι πιο δύσκολο από ποτέ να επαληθεύσουμε ακριβείς πληροφορίες (κυρίως χάρη στο Διαδίκτυο).
Η κριτική σκέψη μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε την αλήθεια σε ισχυρισμούς. Ειδικά όταν πρόκειται για το διαχωρισμό του γεγονότος από τη γνώμη.
Με κριτική σκέψη, οι άνθρωποι δεν μαθαίνουν απλώς ένα σύνολο γεγονότων ή αριθμών. Αντ ‘αυτού, μαθαίνουν πώς να ανακαλύπτουν τα ίδια τα γεγονότα.
Όσοι σκέφτονται κριτικά, κάνουν ερωτήσεις. Έτσι βοηθούν και τους άλλους να σκέφτονται κριτικά. Αυτό μπορεί να είναι και το πιο σημαντικό μέρος της κριτικής σκέψης.
Ωστόσο, η κριτική σκέψη είναι μόνο μία από τις τέσσερις δεξιότητες του 21ου αιώνα. Όταν συνδυαστεί με την επόμενη δεξιότητα, μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά οι πιθανότητες επιτυχίας.

2. Creativity – Δημιουργικότητα

δημιουργικότητα δεξιότητες 4C
Η δημιουργικότητα είναι η πρακτική της σκέψης έξω από το κουτί.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος θα γίνει καλλιτέχνης ή συγγραφέας.
Σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να εξετάσει ένα πρόβλημα από πολλές οπτικές – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να μην βλέπουν οι άλλοι.
Η δημιουργικότητα επιτρέπει στους ανθρώπους να αγκαλιάσουν τις εσωτερικές τους δυνάμεις. Από τον σχεδιασμό ποιοτικών εικόνων έως τη σχολαστική οργάνωση της δουλειάς τους.
Καθώς ένας άνθρωπος εξασκεί τη δημιουργικότητά του, μαθαίνει επίσης πώς να εκφράζεται με υγιείς και παραγωγικούς τρόπους.
Όπως και η κριτική σκέψη η δημιουργικότητα είναι μεταδοτική.
Ένας άνθρωπος δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα ή καινοτόμο λύση σε ένα πρόβλημα. Στη συνέχεια, όταν το μοιράζονται, ο επόμενος μπορεί να εμπνευστεί να δοκιμάσει κάτι παρόμοιο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε δημιουργική προσπάθεια θα είναι επιτυχημένη. Όλοι θα αποτύχουν σε κάποιο σημείο, και μερικές από τις ιδέες απλά δεν θα λειτουργήσουν. Αλλά αυτό είναι εντάξει.
Το σημαντικό είναι πως δεν χρειάζεται να γίνουν τα πράγματα όπως πάντα.
Στην πραγματικότητα, η δημιουργικότητα λειτουργεί καλύτερα όταν συνδυάζεται με την επόμενη δεξιότητα.

3. Collaboration – Συνεργασία

συνεργασία δεξιότητες 4C
Η συνεργασία είναι η πρακτική της συνεργασίας με άλλους ανθρώπους για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.
Η συνεργασία είναι σημαντική γιατί είτε κάποιοι το συνειδητοποιούν είτε όχι, πιθανότατα θα συνεργαστούν με άλλους ανθρώπους για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Σχεδόν κάθε δουλειά απαιτεί από κάποιον να συνεργαστεί με ένα άλλο άτομο σε κάποιο σημείο. Ακόμα κι αν είναι για κάτι τόσο απλό όσο το να παραγγείλει μεσημεριανό.
Η εξάσκηση της συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα.
Καλούνται να βρουν λύσεις και να αποφασίσουν την καλύτερη πορεία δράσης.
Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν έχουν πάντα τις ίδιες ιδέες με εμάς.
Αυτό αρχικά, θα μπορούσε να μας αποθαρρύνει αφού κανείς δεν φαίνεται να συμφωνεί μαζί μας. Ωστόσο, θα μπορούσε να μας ενθουσιάσει επειδή συνειδητοποιούμε ότι προτείνουμε κάτι μοναδικό σε κάθε συνομιλία.
Με τη διαδικασία της συνομιλίας σχετίζεται και η επόμενη δεξιότητα.

4. Communication – Επικοινωνία

επικοινωνία δεξιότητες 4C
Η επικοινωνία είναι η πρακτική της μεταφοράς ιδεών γρήγορα και με σαφήνεια.
Η επικοινωνία θεωρείται συχνά δεδομένη στη σημερινή κοινωνία. Σε τελική ανάλυση, αν πείτε κάτι, αυτό σημαίνει ότι μεταφέρατε μια ιδέα, σωστά;
Οχι ακριβώς.
Στην εποχή κυριαρχίας της γραπτής επικοινωνίας  (email, social media κ.λπ.) είναι σημαντικό όλοι οι άνθρωποι να μάθουν πώς να μεταφέρουν τις σκέψεις τους με τρόπο που άλλοι μπορούν να τις κατανοήσουν.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι επικοινωνίες που βασίζονται σε κείμενο δεν έχουν ύφος. Κάτι που είναι κρίσιμο για την κατανόηση του πλαισίου των λέξεων κάποιου.
Η αξιολόγηση του κοινού, επιτρέπει στα άτομα να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να συνεχίσουν να επεκτείνονται ή να ολοκληρώσουν την άποψή τους.
Με τη σωστή επικοινωνία οι άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν τις ιδέες τους. Ακόμη, μπορούν να κάνουν θετική εντύπωση στους γύρω τους.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επικοινωνία δεν αρκεί από μόνη της για να βοηθήσει τους ανθρώπους τον 21ου αιώνα.
Για πραγματική επιτυχία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και οι τέσσερις αυτές δεξιότητες μαζί.

Πώς λειτουργούν και τι προσφέρουν οι δεξιότητες 4C μαζί;


Οι δεξιότητες 4C του 21ου αιώνα επιτρέπουν στους ανθρώπους να δημιουργήσουν ένα σύνολο που είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικά γενικευμένο. Αλλά οι ίδιες οι δεξιότητες 4C είναι τόσο γενικές που είναι δύσκολο να εντοπιστούν τι, γιατί ή πώς ακριβώς μπορούμε να τις μάθουμε. Οπότε είναι πιο ακριβές να πούμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να έχουμε κάθε μία από αυτές.
Η κριτική σκέψη μας κάνει να αμφισβητούμε τους ισχυρισμούς και να αναζητούμε την αλήθεια.
Η δημιουργικότητα μας κάνει να σκεφτόμαστε με τρόπο που είναι μοναδικός.
Η συνεργασία μας διδάσκει ότι οι ομάδες μπορούν να δημιουργήσουν κάτι μεγαλύτερο και καλύτερο από ό, τι μπορούμε μόνοι μας.
Τέλος, Η επικοινωνία μας κάνει να μεταφέρουμε πιο αποτελεσματικά τις ιδέες μας.
Πηγή: aeseducation.com

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.

Ίσως σας ενδιαφέρει