Οι 3 ερωτήσεις που έκανε ο Jeff Bezos πριν προσλάβει κάποιον στην Amazon

Ένας από τους πρώτους υπαλλήλους της Amazon το 1999 περιέγραψε την εμπειρία του όταν ο Jeff Bezos του έπαιρνε τότε συνέντευξη για δουλειά, λέγοντας πως βασικό κριτήριό του ήταν κάθε υποψήφιος υπάλληλος να ανέβαζε τον πήχη για τον επόμενο.

Φυσικά, ο πλέον πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου δεν διαχειρίζεται πια το HR της εταιρείας, είχε όμως 3 ερωτήσεις που έκανε πάντα στον εαυτό του όταν έπαιρνε συνέντευξη από κάποιον πιθανό υπάλληλο.

Αποτελούν μάλιστα και ερωτήσεις που κάθε σύγχρονος HR manager θα βρει πολύτιμες.

1. Θα θαυμάζω αυτό το άτομο;

Όπως εξηγούσε ο Jeff Bezos πριν από 20 χρόνια: “Οι άνθρωποι που θαυμάζουμε στην ζωή μας είναι αυτοί από τους οποίους παίρνουμε μαθήματα ή παραδείγματα. Πάντα ήθελα να δουλεύω με άτομα που θαυμάζω και ενθαρρύνω όλους να κάνουν το ίδιο”.

2. Θα ανεβάσει αυτό το άτομο το επίπεδο της ομάδας;

“Ο πήχης πρέπει να ανεβαίνει συνεχώς. Ρωτάω τους ανθρώπους να οραματιστούν το πώς θα είναι η εταιρεία σε 5 χρόνια. Οι απαιτήσεις από τους εαυτούς μας θα πρέπει να είναι τόσο υψηλές που οι υπάλληλοι στο μέλλον να ευχαριστούν τους εαυτούς τους που επέλεξαν την Amazon”.

3. Σε ποιο κομμάτι μπορεί να γίνει αυτό το άτομο superstar;

Οι άνθρωποι έχουν ξεχωριστά ταλέντα και δεξιότητες” εξηγεί ο Bezos. “Αυτά είναι που εμπλουτίζουν ένα εργασιακό περιβάλλον για τους υπόλοιπους και μερικές φορές δεν έχουν σχέση με τον τομέα εργασίας τους”.

Αυτό είναι κάτι που οι managers πρέπει να σκεφτούν αν θέλουν να εξελιχθεί το κάθε άτομο και ως εκ τούτου η ομάδα.

Επομένως, μπορεί να τα εφάρμοζε αυτά ο Jeff Bezos πριν 20 χρόνια, αποτελούν όμως διαχρονικές τακτικές για να αυξηθεί το επίπεδο και η παραγωγικότητα σε μια ομάδα ανθρώπων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Γίνε συνδρομητής στο κανάλι μας στο Youtube !