Οι 10 χρυσοί κανόνες που κάθε επιχειρηματίας πρέπει να γνωρίζει

Οι 10 χρυσοί κανόνες που κάθε επιχειρηματίας πρέπει να γνωρίζει

10-epixeirimatikoi-kanones (2)

Μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχει κανείς μια καλή επιχειρηματική ιδέα, έναν στόχο και πλάνο, υπάρχουν όμως ορισμένες αρχές που πολλοί επιχειρηματίες δεν τους δίνουν τη βάση που τους αναλογεί.

Αυτές οι αρχές καθοδηγούν κάθε επιχείρηση προς την επιτυχία και μπορούν να θεωρηθούν ως “ο δεκάλογος του επιχειρηματία”:

Κανόνας 1: Το κέρδος είναι το πιο σημαντικό στατιστικό

Όλες οι επιχειρήσεις μετρούν μια μεγάλη ποικιλία KPI’s όμως λίγες δίνουν σημασία σε αυτά τα λίγα που όντως έχουν σημασία.

Πολλές μπορεί να δικαιολογούν ότι δεν έχουν κέρδος στο γεγονός ότι έχουν “επιρροή”. Το να έχει ένας οργανισμός μεγάλη επιρροή και να κάνει την διαφορά είναι σημαντικό, το σίγουρο όμως είναι πως χωρίς κέρδος δεν θα μπορεί να λειτουργεί για πολύ.

Κανόνας 2: Πρέπει να προσφέρεται αξία

Ο Αμερικανός συγγραφές Ζιγκ Ζίγκλαρ, είχε πει πως μπορείς να έχεις ό,τι θέλεις στη ζωή αν βοηθάς τους άλλους να αποκτήσουν αυτό που θέλουν. Σε αυτή τη πρόταση κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια για τις επιχειρήσεις.

Σκεφτείτε την αξία που δίνουν ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις:

  • Η Apple βοηθάει τους χρήστες της να χρησιμοποιούν εξαιρετικής ποιότητας τεχνολογίες σε συνδυασμό με το υψηλό status ενός brand.
  • Το Facebook βοηθάει εντελώς δωρεάν τους χρήστες του να βρίσκουν και να επικοινωνούν με τους φίλους τους.
  • Το Google βοηθάει τους ανθρώπους να βρούν δωρεάν οποιαδήποτε πληροφορία θέλουν.

Επομένως για να πετύχει μια επιχείρηση πρέπει να βρει έναν τρόπο που θα προσφέρει αξία στους χρήστες της και τα αποτελέσματα θα έρθουν.

Κανόνας 3: Χρειάζονται λεφτά για να βγάλεις λεφτά

Φυσικά και υπάρχουν επιχειρήσεις που έβγαλαν πολλά έσοδα από το μηδέν, θα έρθει όμως μια στιγμή σε όλες που θα πρέπει να επενδύσουν χρήματα.

Αυτές οι επενδύσεις μπορεί να αφορούν τη πρόσληψη προσωπικού, τη βελτίωση της τεχνολογίας ή ακόμα και την ενοίκιαση κάποιου χώρου εργασίας.

Όπως και να έχει, η επένδυση χρημάτων είναι αναπόφευκτη.

Κανόνας 4: Κάνε παρέα με τα σωστά άτομα

Μπορεί να έχετε ακούσει τη φράση: “Είστε ο μέσος όρος των 5 ατόμων που κάνετε περισσότερη παρέα”

Στις επιχειρήσεις υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός πραγμάτων που μπορεί να κάνει μόνο ένα άτομο. Χρειάζεται και τη σωστή ομάδα για να αναπτυχθεί.

Αυτό προσφέρει πρόσβαση σε networking, συμβουλές, brainstorming, πληροφορίες, ενθάρρυνση και πολλά ακόμη που είναι απαραίτητα για την επιτυχία.

Κανόνας 5: Μη σταματάς ποτέ να μαθαίνεις

Η γνώση είναι δύναμη και μόνο καλό μπορεί να κάνει σε έναν επιχειρηματία.

Φυσικά όσο περισσότερο μαθαίνει κανείς, τόσο περρισότερο συνειδητοποιεί πως δεν ξέρει “τίποτα”. Αυτό είναι καλό γιατί σημαίνει πως το μυαλό δεν κλείνει. Γιατί η στιγμή που κλείσει είναι η στιγμή που η επιχείρηση αρχίζει να πεθαίνει.

Αγόρασε ποιοτικά business βιβλία, άκου επιχειρηματικά podcasts όπως το BusinessTalks και οτιδήποτε άλλο θα σου προσφέρει νέες γνώσεις.

Κανόνας 6: Οραματίσου

Ο οραματισμός έχει μεγάλη δύναμη και βοηθάει όλους τους επιχειρηματίες να σκεφτούν πού βλέπουν την ιδέα τους στο μέλλον.

Αυτό θα σε παροτρύνει να φτιάξεις ένα πλάνο για να φτάσεις στο επιθυμητό σημείο και να πετύχεις τους στόχους σου.

Κανόνας 7: Πάντα να εκτελείς

Ο “εκτελεστής” δεν αναφέρεται σε κάποιον πληρωμένο δολοφόνο, αλλά στο άτομο που όταν έχει μια καλή ιδεά, βάζει τα πράγματα κάτω και την κάνει πραγματικότητα!

Δεν βρίσκει δικαιολογίες γιατί ξέρει πως δεν ωφελούν σε τίποτα. Ο κόσμος είναι γεμάτος από καλές ιδέες, λίγοι είναι όμως αυτοί που όντως τις εκτελούν.

Κανόνας 8: Μάθε να πωλείς

Πολλές επιχειρήσεις χτίστηκαν σε μια καλή ιδέα αλλά απέτυχαν επειδή δεν ήξεραν πώς να την επικοινωνήσουν στο κόσμο και να “πωλήσουν τον εαυτό τους”.

Για αυτό το λόγο, οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου δεν έφτασαν στην επιτυχία μόνο επειδή είχαν ένα καλό προϊόν, αλλά επειδή έκαναν καλό marketing στον εαυτό τους.

Κανόνας 9: Να επιμένεις

Οι έρευνες έχουν δείξει πως το 50% των επιχειρήσεων αποτυγχάνουν στα 5 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.

Στατιστικά, είναι πολύ πιθανό και η δικιά σου πρώτη – ή και δεύτερη – επιχειρηματική προσπάθεια να αποτύχει.

Το σημαντικό είναι να μην τα παρατήσεις γιατί αν πιστεύεις πραγματικά στην ιδέα σου, μπορεί τελικά να φτάσει στην επιτυχία.

Για παράδειγμα, η Coca-Cola τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της πωλούσε 9 μπουκάλια την ημέρα. Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει φτάσει τα 1.9 δισεκατομμύρια!

Κανόνας 10: Να προσαρμόζεσαι

Το βλέπουμε συνεχώς. Εταιρείες που κάποτε ήταν ηγέτες του κλάδου τους, τώρα “δεν υπάρχουν” επειδή απέτυχαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έφερε η αύξηση του ανταγωνισμού και η ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Ο καλός επιχειρηματίας πρέπει να δοκιμάζει πράγματα σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, όπως να αλλάξει το business model του.

Επίκαιρο παράδειγμα αποτελεί η παγκόσμια πανδημία του COVID-19 η οποία ανάγκασε σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις να μην μείνουν αδρανείς, αλλά να προσπαρμοστούν και να δείξουν ευελιξία.

Αυτές είναι λοιπόν οι 10 “χρυσές” συμβουλές που κανένας επιχειρηματίας δεν πρέπει να αγνοήσει. Αν σπάσει κάποια, τότε το ρίκσο είναι μεγάλο.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.