Τα 9 χαρακτηριστικά των ηγετών του μέλλοντος

Τα 9 χαρακτηριστικά των ηγετών του μέλλοντος

Guestpost-1

Σε αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο, με τον ίδιο τρόπο που οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί αλλάζουν, η ηγεσία θα βιώσει αρκετές αλλαγές.

Πώς ασκείται η ηγεσία σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο όπου είναι σαφές ότι αυτό που λειτούργησε στο παρελθόν δεν θα λειτουργήσει στο παρόν ή στο μέλλον;

Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, ο Jacob Morgan, ερευνητής της ηγεσίας και ιδρυτής του FutureOfWorkUniversity.com , πήρε συνέντευξη από περισσότερους από 140 από τους κορυφαίους CEOs του κόσμου και από 14.000 υπαλλήλους σε συνεργασία με το LinkedIn.

Με αυτήν την έρευνα, κατάφερε να εντοπίσει ένα νέο οπλοστάσιο με εννέα δεξιότητες και νοοτροπίες που πρέπει να κατέχουν οι ηγέτες εάν θέλουν να καθοδηγήσουν τον εαυτό τους, τους ανθρώπους τους και τις επιχειρήσεις τους στην επιτυχία.

Ο Jacob εντόπισε τα 9 χαρακτηριστικά της προσωπικότητας για τον ηγέτη του μέλλοντος:

1) Ο παγκόσμιος πολίτης. Οι ηγέτες πρέπει να συνηθίσουν την ιδέα ότι είναι πολίτες του κόσμου, ικανοί να περιβάλλουν τον εαυτό τους και να μαθαίνουν από ανθρώπους άλλων πολιτισμών, με διαφορετικά έθιμα, στυλ και τρόπους σκέψης από τους δικούς τους. Αυτό θα επεκτείνει το μυαλό οδηγώντας σε αποφάσεις που θα είναι πραγματικά καινοτόμες.

2) Ο υπηρέτης. Εδώ και χρόνια οι ηγέτες θεωρούνται στην κορυφή της ιεραρχίας, από όπου καθοδηγούν διαδικασίες και ανθρώπους. Ο μελλοντικός ηγέτης πρέπει να είναι στην υπηρεσία των ανθρώπων του, να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα μαθησιακά εμπόδια και να γίνουν όσο καλύτεροι μπορούν. Αυτό συμβαδίζει με την τάση «μην προσλαμβάνετε ανθρώπους για αυτό που έχουν κάνει αλλά για αυτό που μπορούν να γίνουν».

3) Ο σεφ. Το μυστικό των σεφ είναι ότι ξέρουν πώς να εξισορροπούν ορισμένα συστατικά για να επιτύχουν πιάτα με τέλεια γεύση. Με τον ίδιο τρόπο, οι ηγέτες πρέπει να ισορροπούν μεταξύ ομάδων, διαδικασιών, νοοτροπιών, υπόβαθρων. Ο Jacob υπογραμμίζει την ισορροπία δύο βασικών συστατικών: τους ανθρώπους και την τεχνολογία.

4) Ο εξερευνητής. Ο Jacob Morgan τόνισε την ανάγκη οι ηγέτες να ανοίξουν το μυαλό τους και να εξερευνήσουν νέες ιδέες και γενικά να είναι πάντα ανοιχτοί σε νέους τρόπους σκέψης.

5) Ο προπονητής. Ο ηγέτης πρέπει να είναι προπονητής και η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στοχεύει να είναι πάντα πιο επιτυχημένος σε σχέση με το παρελθόν και να συγκρίνεται με βάση αυτό και όχι τους άλλους.

6) Ο φουτουριστής. Ένας ηγέτης πρέπει να αναρωτιέται τι άλλο μπορεί να συμβεί και τι πρέπει να κάνει πριν να συμβεί. Είναι σημαντικό να αναπτύσσει μια στρατηγική νοοτροπία και να δημιουργεί σενάρια καταστάσεων για να προβλέψει τις αλλαγές.

7) Ο Yoda. Οι δύο ιδιότητες που επισημαίνει ο Jacob στον χαρακτήρα του Star Wars είναι η ενσυναίσθηση και η αυτογνωσία. Είναι σημαντικό ο ηγέτης να γνωρίζει τι τον παρακινεί και τον κάνει χαρούμενο για να κάνει πιο ξεκάθαρη την πορεία προς τους στόχους του.

8) Ο έφηβος της τεχνολογίας. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου αναπτύσσονται μορφές επικοινωνίας, όπως η επαυξημένη πραγματικότητα, τα κοινωνικά δίκτυα και αμέτρητα ακόμη τεχνολογικά εργαλεία. Ο ηγέτης του μέλλοντος πρέπει να γνωρίζει τι μπορούν να κάνουν τα τεχνολογικά εργαλεία, για να βρει τις καλύτερες λύσεις για τους οργανισμούς τους.

9) Ο μεταφραστής. Η ακρόαση και η επικοινωνία είναι αρχαίες έννοιες, ωστόσο σήμερα πρέπει να τις εκτιμήσουμε περισσότερο από ποτέ. Ένας ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ των ανθρώπων μέσω αποτελεσματικής ακρόασης και ευέλικτης επικοινωνίας.

Πηγή: Entrepreneur

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.