Συνήθως στον κόσμο επικρατούν δύο απόψεις για τους επιχειρηματίες και ιδιαίτερα τους εκατομμυριούχους: Η μία είναι ότι όλοι είναι σατανικοί και η άλλη ότι όλοι είναι ιδιοφυίες.
Ο Warren Buffett όμως είναι ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους με εξαιρετική εικόνα, αφού έχει διατηρήσει την ταπεινότητά του και έχει δωρήσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Μάλιστα οι Financial Times τον αποκάλεσαν: “Ο ευγενικός παππούς του καπιταλισμού“.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ακεραιότητα είναι βασικό στοιχείο στο management: “Ιδανικά πρέπει να έχεις 3 χαρακτηριστικά: ακεραιότητα, ευφυϊα και ενέργεια. Και αν δεν έχει το πρώτο τα άλλα 2 θα σε σκοτώσουν…”.
Για να διαπιστώσει λοιπόν ο Warren Buffett την ακεραιότητα κάποιου, κάνει δύο ερωτήσεις.
1) Η ερώτηση του έρωτα
Το 2014 δύο επιχειρηματίας πλήρωσαν $650.000 για ένα δείπνο με τον Buffett (τα χρήματα πήγαν σε φιλανθρωπικό σκοπό). Εκεί τους εξήγησε τις απόψεις του για την ακεραιότητα και τους έθεσε ένα δίλημμα:
“Προτιμάτε να θεωρείστε ο καλύτερος εραστής του κόσμου αλλά να γνωρίζετε προσωπικά πως δεν είστε… ή να γνωρίζετε πως είστε ο καλύτερος εραστής αλλά να θεωρείστε ο χειρότερος;”
Ενστικτωδώς οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν προς τη πρώτη επιλογή και είναι φυσιολογικό.
Σύμφωνα με τον Buffett, αυτό που πρέπει να μας νοιάζει είναι η άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας ανάλογα με τις αξίες μας, παρά η άποψη των άλλων για εμάς.
Σε ένα πιο ρεαλιστικό επίπεδο, θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς αν κάνουμε πράγματα επειδή πιστεύουμε ότι είναι σωστά ή επειδή θέλουμε επιβράβευση και επιβεβαίωση από άλλους.
2) Η ερώτηση της εφημερίδας
Η Berkshire Hathaway έχει εμπλακεί σε πολλούς κλάδους και οι managers συχνα πρέπει να διευθύνουν μεγάλα τμήματα του οργανισμού. Ένας φοιτητής είχε ρωτήσει τον Buffett πώς διασφαλίζει τα επίπεδα ηθικής που πρέπει να υπάρχουν.
Ο ίδιος απάντησε πως ρωτάει τους managers: “Πώς θα αισθανόσουν αν κάτι που έκανες γραφόταν αύριο στην εφημερίδα;”
Αν είσαι εντάξει με την ενέργειές σου να είναι γνωστές στο κοινό τότε διατηρείς ένα καλό επίπεδο ηθικής. Αν όμως ντρέπεσαι να μάθει κάποιος για κάτι που έκανες τότε υπάρχει πρόβλημα.
Είναι λογικό πως σαν άνθρωποι κάνουμε λάθη και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες έρχονται συχνά αντιμέτωποι με επιλογές, από τις οποίες πρέπει να επιλέξουν “την λιγότερο κακή”.
Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε οι ίδιοι τις αξίες μας και να είμαστε ταπεινοί, καθώς και να σκεφτόμαστε καλά τις ενέργειές μας.