Ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας μιας Startup

Ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας μιας Startup

photo-1501139083538-0139583c060f

Όλοι οι επιχειρηματίες έχουν ακούσει ότι η πλειοψηφία των Startups αποτυγχάνει σε μικρό χρονικό διάστημα.

Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό μπορεί να αφορούν το επιχειρηματικό μοντέλο, την έλλειψη κεφαλαίων και άλλα πολλά για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ΕΔΩ.

Υπάρχει ένας όμως παράγοντας επιτυχίας και αποτυχίας που φαίνεται να ξεχωρίζει ανάμεσα στους άλλους: Η κατάλληλη χρονική στιγμή ή αλλιώς το timing.

Ο επιχειρηματίας Bill Gross έχει δει από πρώτο χέρι δεκάδες startups να γεννιούνται και να πεθαίνουν. Έτσι κατέληξε σε 5 λόγους που κρίνουν την επιτυχία τους, με το timing να είναι ο κυριότερος.

Αυτοί είναι η ιδέα, το επιχειρηματικό μοντέλο, το κεφάλαιο, η ομάδα και φυσικά το timing.

Για παράδειγμα

Φανταστείτε μια επιχείρηση που τα έχει υπολογίσει όλα τέλεια. Καλή ιδέα, ταλαντούχα ομάδα κτλ.

Αν η αγορά όμως δεν είναι έτοιμη ακόμα για την ιδέα επειδή είναι νωρίς, τότε δεν θα ανταποκριθεί σε αυτή. Αναλόγως και αν έρθει αργά, γιατί θα υπάρχουν ήδη αρκετοί ανταγωνιστές.

Φανταστείτε τώρα το αντίθετο. Η ιδέα είναι μέτρια, η ομάδα έχει ελλείψεις και το κεφάλαιο λιγοστό.

Το timing όμως είναι εξαιρετικό και η αγορά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην ιδέα. Είναι κάτι που έχει ανάγκη και δεν υπάρχουν ακόμα ανταγωνιστές.

Όπως είναι αναμενόμενο τα έσοδα θα αυξηθούν, θα βελτιωθεί το επιχειρηματικό μοντέλο, η ομάδα θα δυναμώσει (μέσω προσλήψεων για παράδειγμα) και η ιδέα θα βελτιώνεται συνεχώς με την υποστήριξη των χρηστών.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει υποκατάστατο του χρόνου.

Το αρνητικό είναι πως δεν υπάρχει εξακριβωμένος τρόπους να διασφαλιστεί το καλό timing… όμως οι έρευνες αγοράς, το ένστικτο και λίγη τύχη θα βοηθήσουν!

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.