Κέντρο καινοτομίας θα δημιουργηθεί σε πρώην βιομηχανικό χώρο στον Πειραιά

Κέντρο καινοτομίας θα δημιουργηθεί σε πρώην βιομηχανικό χώρο στον Πειραιά

κέντρο καινοτομίας

Ένα κέντρο καινοτομίας (Inovation Hub) στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί σε ένα εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό χώρο στον Πειραιά.

Το μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο κτηριακό συγκρότημα, 17.900 τετραγωνικών μέτρων, άνηκε στη «ΧΡΩΠΕΙ». Hταν αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980, όταν διέκοψε τη λειτουργία του ύστερα από περίπου 100 χρόνια.

Ο χώρος αυτός, μετά τον μετασχηματισμό του, θα στεγάσει ερευνητικά κέντρα (R&D) και Startup επιχειρήσεις. Η αξιοποίηση του χώρου κατέστη δυνατή μέσω μιας εταιρικής σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το σχέδιο που δημοσίευσε το Υπουργείο Ανάπτυξης περιλαμβάνει μια μεγάλη επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ. Η επένδυση αυτή θα βοηθήσει επίσης στη δημιουργία περίπου 2.000 νέων θέσεων εργασίας.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο χώρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρήστος Δήμας και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αντώνης Γεωργιάδης πραγματοποίησαν επίσκεψη γύρω από τον χώρο, στις 30/12.

«Όλες οι σημαντικές πρωτεύουσες έχουν έναν αντίστοιχο πόλο καινοτομίας και ο χώρος εδώ προσφέρεται – και λόγω της ιστορίας του και λόγω της γεωγραφίας του και λόγω της θέσης του», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι σε κάποια χρόνια, όταν θα κάνουμε τη σύγκριση μεταξύ του τι υπήρχε και του τι θα δημιουργηθεί, θα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που δρομολογήσαμε με τόσο μεγάλη ταχύτητα αυτή την εμβληματική προσπάθεια στον τομέα της καινοτομίας. Που ουσιαστικά είναι και η γέφυρα που πρέπει να διασχίσει η πατρίδα μας για να κατακτήσει το μέλλον».

Brain Gain αντί για διαρροή εγκεφάλων για την Ελλάδα

Η κατασκευή του όχι μόνο θα ενισχύσει τη μακροχρόνια προβληματική οικονομία της Ελλάδας, αλλά θα συμβάλει επίσης στη μετατροπή της σε ένα έθνος καινοτομίας στην περιοχή.

Επιπλέον, η καλλιέργεια αυτής της σχέσης με την καινοτομία θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να αντιστρέψει το brain drain. Αυτό συνέβη όταν πολλοί υψηλής ειδίκευσης, μορφωμένοι Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα για να εργαστούν στο εξωτερικό μετά την οικονομική κρίση.

Πολλοί Έλληνες του εξωτερικού ενδέχεται σύντομα να επιστρέψουν, εμπλουτίζοντας τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας στη χώρα. Αυτό θα συμβεί μόνο εάν υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας με υψηλές αποδοχές στους τομείς τους.

Η μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο καινοτομίας αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου σχεδίου της Ελλάδας για προσέλκυση εταιρειών και τη μετακίνηση επιχειρήσεων στη χώρα.

Βοηθητικές πηγές: greekreporter.com, skai.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.