Όταν ο Steve Jobs πέθανε η περιουσία του άγγιζε τα $10.4 δισ. και μόνο τα $2.2 δισ. ήταν από μετοχές της Apple. Έτσι ο – κατά πολλούς – καλύτερος επιχειρηματίας όλων των εποχών δεν θα ήταν ούτε στους 50 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.
Το 2011 η Apple ήταν η πολυτιμότερη εταιρεία του κόσμου και η Microsoft φάνταζε χιλιόμετρα πίσω, ειδικά με την απογοήτευση των Windows 8. Παρ’ όλα αυτά ο Bill Gates είχε περιουσία $50 δισ. και ήταν τακτικά ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.
Αυτό το μεγάλο χάσμα λοιπόν προσωπικής περιουσίας φαίνεται να οφείλεται σε συναισθηματικές αποφάσεις. Κάτι που κυρίευσε τον Jobs το 1985, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για αυτόν που του κόστισε $31.6 δισ.
“Θες να πουλάς ζαχαρούχο νερό για την υπόλοιπη ζωή σου ή θες να έρθεις μαζί μου και να αλλάξουμε τον κόσμο;”
Αυτή η φράση του Jobs ήταν που έπεισε τον τότε CEΟ της Pepsi, John Sculley, να γίνει CEO της Apple το 1983.
Λόγω της ισχυρής προσωπικότητας και των δύο, ο Jobs απολύθηκε από την ίδια του την εταιρεία 2 χρόνια αργότερα. Ήταν σίγουρα μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον ίδιο αλλά τουλάχιστον είχε ακόμα μερίδιο 11% στην Apple.
Καθώς όμως ήταν νευριασμένος με το Δ.Σ, πούλησε όλες τις μετοχές του εκτός από μια μόνο για να λαμβάνει το ετήσιο report της εταιρείας.
Αυτή η συναισθηματική κίνηση τον “έκοψε” από όλα τα μελλοντικά πιθανά κέρδη που θα μπροούσε να είχε. Δεν ήταν ανάγκη να πουλήσει όλες τις μετοχές του αλλά πίστευε πως χωρίς αυτόν η Apple ήταν καταδικασμένη.
Από την άλλη ο Jobs είχε δείξει πως δεν τον ενδιέφεραν τα χρήματα. Είχε περισσότερα απ’ όσα χρειαζόταν και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να κάνει τις ιδέες του πραγματικότητα.
Σίγουρα το είχε αποδείξει αυτό, όμως το γεγονός πως κράτησε μια μόνο μετοχή δείχνει πως έβαλε το συναίσθημα πάνω από την λογική. Κάτι που οικονομικά του στοίχισε βαριά!