Πως να εργαστείς στον κλάδο που αγαπάς

Πως να εργαστείς στον κλάδο που αγαπάς

happy-work-2

Έχεις ακούσει να λέμε πως αν κάνεις αυτό που γουστάρεις επάγγελμα τότε θα είναι σα να μη δουλεύεις γιατί θα απολαμβάνεις αυτό που κάνεις.

Τι γίνεται όμως όταν ανακαλύπτεις ότι είναι δύσκολο να κάνεις καριέρα για τον οποιοδήποτε λόγο;

  • Μπορεί να αγαπάς το τραγούδι αλλά να μην είσαι τόσο καλός τραγουδιστής για να γίνεις επαγγελματίας.
  • Να αγαπάς το θέατρο αλλά να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις στην πίεση του ηθοποιού.
  • Να αγαπάς τον αθλητισμό όμως κάποιος τραυματισμός να μη σου επιτρέπει να γίνεις επαγγελματίας αθλητής.
  • Να είσαι καλλιτέχνης αλλά οι δημιουργίες σου να μην βρίσκουν την ανταπόκριση που χρειάζεται για να ζήσεις από αυτό.

Και αυτά είναι απλώς μερικά παραδείγματα. Υπάρχει ένα πλήθος τεχνών, αθλημάτων και δραστηριοτήτων.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ανώφελο να συνεχίσεις να προσπαθείς να αναδειχθείς σε πρωταγωνιστή.

Όμως, αν αγαπάς τον ευρύτερο χώρο στον οποίο ανήκει το χόμπι σου τότε σε καμία περίπτωση μην τον παρατήσεις.

1. Ξεκίνησε να ψάχνεις όλα τα επαγγέλματα και τις θέσεις που σχετίζονται με το συγκεκριμένο χώρο.

Μην κάνεις βιαστική έρευνα. Εξάλλου αν θέλεις να ασχοληθείς με ένα αντικείμενο είναι προς όφελος σου να το γνωρίζεις σε βάθος.

  • Έχεις προσέξει ποτέ πόσα ονόματα αναγράφονται στους τίτλους τέλους μιας ταινίας ή σειράς;
  • Έχεις προσέξει στις περιγραφές κάποιων τραγουδιών στο YouTube πόσα ονόματα αναγράφονται στους συντελεστές; Όλοι αυτοί εργάστηκαν για να βγει το τελικό αποτέλεσμα.
  • Γνωρίζεις πόσα άτομα χρειάζονται ώστε να στηθεί και να τρέξει μια έκθεση τέχνης;
  • Ήξερες ότι στους μεγάλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους το προπονητικό stuff είναι μεγαλύτερο σε αριθμό από αυτό των ποδοσφαιριστών;

Αναζητώντας τον κλάδο που ανήκει αυτό που αγαπάς θα συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχουν επαγγελματικές θέσεις που δεν γνώριζες καν την ύπαρξη τους.

Το ότι δεν έχουν την αναγνώριση που μπορεί να περιμένεις δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τις υποτιμάς. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ καλύτερες από τη θέση του πρωταγωνιστή από άποψη πίεσης, φόρτου εργασίας και ικανοτήτων που απαιτούνται. Ακόμη και ο μισθός είναι μεγαλύτερος σε κάποιες περιπτώσεις και πιο σταθερός.

Οι εκδοτικές και οι μουσικές βιομηχανίες σπάνια αποδίδουν στους δημιουργούς ένα ποσοστό των εσόδων μεγαλύτερο του 10%. Το υπόλοιπο 90% καταλήγει στους ανθρώπους που εργάστηκαν ώστε το αποτέλεσμα του δημιουργού να γίνει γνωστό στον κόσμο με την τελική του μορφή.

Αναζητώντας τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον χώρο που αγαπάς σίγουρα θα βρεις κάποια που οι γνώσεις και οι δεξιότητες που έχεις ταυτίζονται με τις απαιτήσεις της θέσης περισσότερο από ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος που ίσως ονειρευόσουν ή νόμιζες ότι είναι η μόνη σου επιλογή.

2. Αν έχεις σπουδές ή εργασιακή εμπειρία σε ένα άλλο αντικείμενο, μπορείς να αναζητήσεις με ποιο τρόπο μπορούν αυτά να συνδυαστούν με τον κλάδο που αγαπάς.

Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα:

  • Αν έχεις γνώσεις οικονομικών και διοίκησης μπορείς να γίνεις manager ή διοικητικό στέλεχος σε εταιρεία του κλάδου.
  • Αν έχεις γνώσεις ψυχολογίας μπορείς να τις εξειδικεύσεις με κάποιο τρόπο στο συγκεκριμένο κλάδο.
  • Αν ξέρεις προγραμματισμό να αναπτύξεις κάποιο πρόγραμμα εξειδικευμένο κλάδο.

Με φαντασία και δημιουργικότητα μπορείς να ασχοληθείς με το χώρο που αγαπάς και παράλληλα να καινοτομήσεις. Το να καινοτομήσεις είναι κάτι πολύ σημαντικό. Θα σε κάνει να ξεχωρίσεις και να πετύχεις περισσότερα πράγματα!

3. Μετά αυτό που έχεις να κάνεις είναι να αναζητήσεις για ανοιχτές θέσεις εργασίας στον κλάδο.

Μπορείς επίσης να εκμεταλλευτείς τη δύναμη του διαδικτύου και τον κύκλο γνωριμιών σου ώστε να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Όταν λέω να εκμεταλλευτείς τη δύναμη του διαδικτύου, ένα από τα πράγματα στα οποία αναφέρομαι είναι να διαφημίσεις τη δουλειά σου και τις ικανότητες σου μέσω των social media, κάποιας πλατφόρμας όπως το Youtube ή μέσα από κάποιες ιστοσελίδες διασύνδεσης ελεύθερων επαγγελματιών με ανθρώπους που αναζητούν τις υπηρεσίες τους.

Αν πάλι δεν είσαι έτοιμος από άποψη ικανοτήτων για μια άλλη θέση στο χώρο που αγαπάς τότε μπορείς να εκμεταλλευτείς το διαδίκτυο ώστε να βρεις on line courses. Μπορείς επίσης να βρεις ανθρώπους με εμπειρία στη θέση που θα λειτουργήσουν ως μέντορες για σένα.

Το Networking είναι πολύ σημαντικό και θα δεις πως όσο δραστηριοποίησε σε ένα χώρο. Ακόμα και από θέσεις που δεν είναι πρωταγωνιστικές, θα γνωρίζεις όλο και περισσότερα άτομα του χώρου και αυτοί μπορεί να σου ανοίξουν τις πόρτες που αναζητάς. Αυτές οι πόρτες θα σε βοηθήσουν για να ανεληχθείς σε θέσεις με περισσότερη αναγνώριση και μεγαλύτερο μισθό.

Η Sia ξεκίνησε στα φωνητικά ή προσέφερε τη φωνή τους σε τραγούδια δημιουργών που ανέφεραν μόνο το δικό τους όνομα. Ο Μουρίνιο ήταν μέτριος ποδοσφαιριστής και πριν γίνει πρώτος προπονητής ήταν μέλος της ομάδας που ανέλυε τις τακτικές των αντίπαλων ομάδων.

Δεν είναι όμως απαραίτητο να ξεκινήσεις από μια άλλη θέση σαν εφαλτήριο για να πρωταγωνιστήσεις. Μπορεί στην πορεία να δεις πως αγαπάς αυτή τη θέση από τη στιγμή που θα ασχολήσε με ένα αντικείμενο που αγαπάς και θα μπορείς να ζεις από αυτό.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.

Ίσως σας ενδιαφέρει