Παγκόσμιο ρεκόρ εκτόξευσης δορυφόρων από τη SpaceX του Έλον Μασκ

Παγκόσμιο ρεκόρ εκτόξευσης δορυφόρων από τη SpaceX του Έλον Μασκ

spacex-elon-mask

Την Κυριακή η SpaceX του Έλον Μασκ σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ ταυτόχρονης εκτόξευσης δορυφόρων, στέλνοντας σε τροχιά με πύραυλο Falcon 9 (ο οποίος, σημειωτέον, είχε χρησιμοποιηθεί ξανά), 143 δορυφόρους- 133 εμπορικού χαρακτήρα και κυβερνητικούς, και 10 δορυφόρους του προγράμματος Starlink.

Η εκτόξευση έγινε από το Space Launch Complex 40 (SLC-40) στο Cape Canaveral Space Force Station στη Φλόριντα. Ο πρώτος όροφος του πυραύλους Falcon 9, όπως προαναφέρθηκε, είχε χρησιμοποιηθεί ξανά, και επέστρεψε πίσω στη Γη, όπου προσνηώθηκε στη μη επανδρωμένη πλατφόρμα «Of Course I Still Love You» στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Μεταξύ των δορυφόρων βρίσκονταν CubeSats, microsats και άλλα είδη, ενώ στην περίπτωση των δορυφόρων του προγράμματος Starlink ήταν οι πρώτοι του «αστερισμού» που τέθηκαν σε πολική τροχιά.

Όπως αναφέρει το Reuters, η εκτόξευση του πυραύλου έγινε στο πλαίσιο του SmallSat Rideshare Program, για την παροχή πρόσβασης στο διάστημα σε μικρούς διαχειριστές δορυφόρων που αναζητούν αξιόπιστη, οικονομική πρόβαση σε τροχιά, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η εκτόξευση καθυστέρησε μία ημέρα λόγω των καιρικών συνθηκών. Στις 22 Ιανουαρίου ο Έλον Μασκ δήλωσε μέσω Twitter ενθουσιασμένος για την παροχή «χαμηλού κόστους πρόσβασης σε τροχιά για μικρές εταιρείες».

Η SpaceX έχει εκτοξεύσει σε τροχιά πάνω από 800 δορυφόρους από τις χιλιάδες που απαιτούνται για την παροχή broadband πρόσβασης στο Ίντερνετ διεθνώς- μια επένδυση ύψους 10 δισ. δολαρίων που εκτιμάται πως θα αποφέρει 30 δισ. δολάρια ετησίως, τα οποία προορίζονται να ενισχύσουν το φιλόδοξο πρόγραμμα διαπλανητικού σκάφους της εταιρείας- του Starship.

Πηγή : naftemporiki.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Βασίλης Ανδριανόπουλος

Πτυχιούχος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ με κατεύθυνση στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και ειδίκευση στα υπολογιστικά μαθηματικά, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency. Διαθέτει γνώσεις html και css παρέχοντας τεχνική υποστήριξη σε ιστοσελίδες. Επίσης, έχει εμπειρία σε γλώσσες προγραμματισμού όπως είναι η javascript, η python και η java. Ακόμη, έχει εμπειρία και στο video editing. Του αρέσει να δουλεύει ομαδικά, να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που έρχεται αντιμέτωπος καθώς και να πετυχαίνει πάντα το καλύτερο. Τέλος, είναι λάτρης της κλασικής μουσικής καθώς είναι πτυχιούχος κλασικής κιθάρας.

Ίσως σας ενδιαφέρει