Η NIKE και ο «ξαφνικός θάνατος» των Ελλήνων εμπορικών εταίρων

Η NIKE και ο «ξαφνικός θάνατος» των Ελλήνων εμπορικών εταίρων

nike_0

Η απόφαση της πολυεθνικής NIKE μέσω της Ολλανδικής θυγατρικής της να θέσει επί της ουσίας αιφνίδια τέρμα στη συνεργασία της με περισσότερες από 90 εταιρείες με περίπου 300 καταστήματα πώλησης αθλητικών κυρίως ειδών, έχει πέσει σαν βόμβα στην εμπορική αγορά. Πρόκειται για καταστήματα που πραγματοποιούν τζίρο που προσεγγίζει και ίσως ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Και σύμφωνα με την επιστολή που δέχθηκαν, δεν θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα της ΝΙΚΕ μετά τον Οκτώβριο του 2021.

Και τούτο καθώς η πολυεθνική έκρινε ότι η επιχειρηματική στρατηγική των εμπορικών partners της δεν ταιριάζει πλέον με τη δική της φιλοσοφία και σχεδιασμό. Στην επιστολή της NIKE EUROPEAN OPERATION NETHERLANDS, προς τους εμπορικούς συνεργάτες της στην Ελλάδα αναφερόταν ξεκάθαρα ότι «η στρατηγική της επιχείρησής σας δεν ταιριάζει πλέον με τα στρατηγικά σχέδια και τις ανάγκες της ΝΕΟΝ». Και στο πλαίσιο αυτό, η τελευταία παραγγελία που θα μπορούσε να δοθεί για μελλοντικά προϊόντα είναι μέχρι τις 27 Οκτωβρίου του 2021. 

Σημειώνεται ότι η NIKE έχει ήδη κλείσει προμηθευτικούς λογαριασμούς και σε όσους επιχειρηματίες συνεργάζονταν μαζί της μέσω της Folli Follie στο πλαίσιο των γνωστών πλέον περιπετειών της πρώην κραταιάς επιχείρησης των Κουτσολιούτσων. Της οποίας τα απόνερα φαίνεται πως πλήττουν πλέον ως τσουνάμι την αγορά αθλητικών ειδών. Δεδομένου ότι η πολυεθνική θέτει πλέον ευθέως ζήτημα αξιοπιστίας των συνεργατών της και πιστωτικής επάρκειας και φερεγγυότητας. Γιατί εκεί είναι η ουσία. 

Πώς οδηγούνται σε «ξαφνικό θάνατο» οι Έλληνες «εταίροι»; Μέσω της απαίτησης της πολυεθνικής να έχουν εξασφαλίσει εγγυητική επιστολή και ενδεχομένως και γραμμή πίστωσης από τραπεζικό ίδρυμα για το ισόποσο της παραγγελίας που επιθυμούσαν να κάνουν. Με χρονικό όριο την 15η Ιανουαρίου που ήταν και η προθεσμία γι ατις παραγγελίες της τρέχουσας σεζόν. Εξέλιξη που σε αυτό το κλίμα και στις συνθήκες καραντίνας, ήταν από εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο να συμβεί. Έτσι, μέχρι να δομηθεί η νέα πολιτική χονδρικής πώλησης από τη ΝΕΟΝ, η οποία προφανώς θα περιλαμβάνει ελάχιστους, είναι ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθούν οι πολλοί μικροί, ακόμη και σε λουκέτο μια και τα προϊόντα της ΝΙΚΕ αποτελούν μέχρι σήμερα πολύ μεγάλο μνρος του τζίρου τους. 

Πηγή: insider.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας