Τι είναι το USP (Unique Selling Point) και η σημασία του για τις επιχειρήσεις

Τι είναι το USP (Unique Selling Point) και η σημασία του για τις επιχειρήσεις

ti-einai-to-usp

Η ύπαρξη ανταγωνισμού είναι μια φυσική κατάσταση για τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και οι καταναλωτές σήμερα βρίσκονται ανάμεσα σε αναρίθημητες επιλογές, όταν θέλουν να προβούν σε μια αγορά ενός προϊόντος ή υπηρεσίας.

Για τον λόγο αυτό κάθε επιχείρηση ξεχωριστά θέλει να είναι εκείνη αυτή που θα επιλέξει ο καταναλωτής. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να έχει κάποιον λόγο που θα τον κάνει να αποκλείσει όλες τις υπόλοιπες.

Ο λόγος αυτός είναι ένα πλεονέκτημα που είχε η επιχείρηση έναντι των άλλων, δηλαδή κάτι που την διαφοροποιεί στα μάτια του καταναλωτή.

Αυτό το κριτήριο ονομάζεται USP ή αλλιώς Unique Selling Point.

Τι είναι το USP;

Όπως αναφέραμε, το USP είναι αυτό που κάνει μια επιχείρηση καλύτερη από τις άλλες του κλάδου της.

Είναι κάτι που όλοι οι επιχειρηματίες πρέπει να σκεφτούν ήδη πριν ιδρύσουν την επιχείρησή τους, έτσι ώστε όταν κάποιος τους ρωτάει “Τι σε κάνει διαφορετικό απ’τον ανταγωνιστή σου;” ή “Γιατί να επιλέξω εσένα και όχι την εταιρεία Χ;” η απάντηση να είναι ξεκάθαρη.

Ένα καλό USP πρέπει να είναι ένα χαρακτηριστικό που θα είναι:

  • Ξεκάθαρο για τον καταναλωτή
  • Χρήσιμο για αυτόν, να του δίνει δηλαδή περισσότερη αξία
  • Ξεχωριστό και μοναδικό
Το USP είναι η χρυσή τομή ανάμεσα σε αυτό που κάνεις καλά και σε αυτό που θέλει ο καταναλωτής αλλά δεν βρίσκει αλλού

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως έχετε ήδη μια επιχείρηση ή θέλετε να ξεκινήσετε μια. Πώς θα βρείτε το USP; Τι βήματα πρέπει να ακολουθήσετε;

Αρχικά, κάντε μια λίστα με όλα όσα προσφέρετε που μπορούν να δώσουν αξία σε έναν καταναλωτή.

Ύστερα κάντε μια καλή έρευνα αγοράς σχετικά με τους ανταγωνιστές σας και τι προσφέρουν αυτοί. Συγκρίνετε τα δικά σας αποτελέσματα με τα δικά τους και εντοπίστε πού υπάρχει κάποιο κενό που μπορείτε να καλύψετε ή αν υστερείτε κάπου.

Τέλος σκεφτείτε πώς συνδέονται οι δικές σας υπηρεσίες με τις ανάγκες τις αγοράς. Το USP ναι μεν πρέπει να είναι ξεχωριστό, αλλά πρέπει να είναι και κάτι που έχει ανάγκη η αγορά και ιδανικά λύνει ένα πρόβλημα.

Φυσικά πρέπει να μπορείτε να επικοινωνείτε σωστά το USP σας ώστε να γίνει ξεκάθαρο στους καταναλωτές, ώστε να το ξεχωρίζουν αμέσως ανάμεσα στην πληθώρα επιλογών που έχουν.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.