Οι ελληνικές Startups έχουν σηκώσει $6 δισ. από το 2010… ή μήπως όχι;

Οι ελληνικές Startups έχουν σηκώσει $6 δισ. από το 2010… ή μήπως όχι;

evan-wise-emWsmLNossA-unsplash

Αναμφίβολα το ελληνικό Startup οικοσύστημα είναι αγνώριστο σε σχέση με την κατάσταση που βρισκόταν το 2010. Και ευτυχώς προς το καλύτερο.

Έχει υπάρξει τεράστιος όγκος προσπάθειας τόσο από τους Έλληνες founders και τις ομάδες τους, όσο και από τα Venture Capital funds, για να δούμε αξιοσημείωτη βελτίωση στην ποιότητα των ελληνικών Startups και της επίδρασής τους σε Ευρωπαϊκό ή ακόμα και παγκόσμιο επίπεδο.

Εταιρείες όπως οι Workable (2012), Blueground (2013), Beat (2011) και eFood (2012) είναι ορισμένα μόνο από τα success story μας. Τα μεγάλα exits και τα funding rounds πολλών εκατομμυρίων δεν είναι πια πρωτόγνωρα φαινόμενα, όπως ήταν πριν μερικά χρόνια.

Ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά VC’s είναι η Marathon VC, της οποία μέλος είναι ο Πάνος Παπαδόπουλος. Ο οποίος έχει διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος, όπως ο Απόστολος Αποστολάκης.

Με αφορμή ένα άρθρο λοιπόν του Π.Παπαδόπουλου και του εν λόγω fund, έχουν γίνει έντονες, αλλά πολιτισμένες – σε γενικές γραμμές – διαφωνίες στο LinkedIn μεταξύ ελλήνων founders και venture capitalists. Κυρίως μεταξύ του Π. Παπαδόπουλου και του Αρίστου Δοξιάδη της Big Pi Ventures.

Συγκεκριμένα, ο Α. Δοξιάδης ισχυρίζεται πως απο τα $6 δισ. χρηματοδότησης που αναφέρει το άρθρο (”Πάνω από 6 δισ. έλαβαν οι ελληνικές startup την περίοδο 2010-2020”), τα περισσότερα δεν έχουν πάει σε ελληνικές Startups, αλλά σε ξένες όπου τυχαίνει να έχουν ιδρυθεί από άτομα ελληνικής καταγωγής. Κάτι που δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην Ελλάδα.

Αναφέρει πως η στατηγική ”fake it till you make it” μπορεί να δουλεύει καμιά φορά για εταιρείες, αλλά όχι για ολόκληρες χώρες. Και ότι το εν λόγω άρθρο είχε γελοίες εκτιμήσεις, καλώντας τους ανθρώπους να ωριμάσουν.

Ο Π. Παπαδόπουλος απάντησε με το γνωστό “Οκ, boomer” και κάποια σημαντικά μελλοντικά σχέδια του fund.

Στην ουσία, η διαφωνία βασιζόταν στην άποψη ότι μια Startup που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ (για παράδειγμα) και ένας εκ των founders είναι Έλληνας, δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στην λίστα των ελληνικών startups που έλαβαν χρηματοδότηση. Πρέπει να δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην εγκυρότητα των στατιστικών, γιατί παίζουν ρόλο στις αποφάσεις του κράτους που μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Εσείς τι πιστεύετε; Θα πρέπει Startups που βρίσκονται στο δίκτυο ελλήνων επιχειρηματιών να συμπεριλαμβάνονται σε reports σαν αυτά;

Μπορείτε να δείτε το thread ολόκληρης της συζήτησης ΕΔΩ.

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει