Bill Gates: Αυτά τα 2 νούμερα πρέπει να ξέρεις για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή

Bill Gates: Αυτά τα 2 νούμερα πρέπει να ξέρεις για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή

Bill-gates

O Bill Gates θεωρεί πως πρέπει να γνωρίζουμε δύο νούμερα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή:

  1. Το 51 δισεκατομμύρια
  2. Το 0

Το πρώτο είναι οι τόνοι εκπομπών αερίων που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, σαν συνέπεια των ανθρώπινων ενεργειών.

Το δεύτερο νούμερο είναι οι τόνοι αερίων που πρέπει να ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα μέχρι το 2050, ώστε να αποφευχθεί μαι τεράστια κλιματική κρίση.

Στο νέο του βιβλίο – How To Avoid A Climate Disaster: The Solutions We Have And The Breakthroughs We Need – εξηγεί πως έχει ένα πλάνο για το πώς να πάμε από το 51 δισ. στο 0. Θα έχει όμως μεγάλο κόστος… και αυτό θα είναι της τάξεως των τρισεκατομμυριών δολαρίων.

Σαν άνθρωπος που έβγαλε την περιουσία του από τον τεχνολογικό κλάδο, η λύση αυτή σχετίζεται άμεσα με την καινοτομία.

Αρχικά, πρέπει να καταλάβουμε καλά τι είδους εταιρείες ευθύνονται για τον τεράστιο αυτό όγκο ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Εξηγεί πως μέχρι τώρα δεν είναι 100% ξεκάθαρο και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τότε πρέπει να γίνει.

Στη παρακάτω πίτα, μπορείτε να δείτε ποιες ενέργειες απαρτίζουν τους 51 δισ. τόνους. Συγκεκριμένα:

  • Το 31% προέρχεται από κατασκευή πλαστικού, σιδήρου, τσιμέντου κτλ.
  • Το 27% από παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας
  • Το 19% από τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα
  • Το 16% από μεταφορές (τρένα, αυτοκίνητα, αεροπλάνα κτλ)
  • Το 7% από θέρμανση

Ο Gates παραδέχεται πως δεν είναι τέλειος, καθώς και ο ίδιος έχει ιδιωτικό jet.

“Ο κόσμος δεν έχει ανάγκη πλούσιους ανθρώπους με μεγάλες ιδέες… είμαι και εγώ απλά ένας πλούσιος με μια γνώμη. Πιστευώ όμως πως είναι μια τεκμηριωμένη γνώμη και πάντα προσπαθώ να μαθαίνω περισσότερα”.

Τι προτείνει λοιπόν ο Gates;

Αρχικά, να ιδρυθεί στις ΗΠΑ ένα Εθνικό Ινστιτούτο Ενέργειας, με παρόμοιο μοντέλο με αυτό του Ινστιτούτο Υγείας, το οποίο έχει ετήσια χρηματοδότητση $37 δισ. Ενώ για έρευνα και ανάπτυξη στην ενέργεια δαπανούνται μόνο $7 δισ.

Επίσης, να δωθούν περισσότερα φορολογικά κίνητρα σε όσους χρησιμοποιούν ΑΠΕ όπως ο αέρας, ο ήλιος και νέα είδη μετάλλων.

Φυσικά τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να παρθούν από πολλά έθνη, όχι μόνο από τις ΗΠΑ που ευθύνονται για το 14% της παγκόσμιας ρύπανσης.

Μάλιστα, ο Gates έχει επενδύσει βαριά και σε εταιρείες στην πράσινη οικονομία. Όπως είναι η Beyond Meat, η Impossible Foods και η TerraPower.

Ακόμα, μέσω του ομίλου Breakthrough Energy Ventures, έχει επενδύσει σε περίπου 40 εταιρείες που στοχεύουν να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Άλλοι επενδυτές σε αυτό είναι ο Jeff Bezos και ο Vinod Koshla.

Με λίγα λόγια

Όπως εξηγεί και ο ίδιος ο Gates, ένα άτομο μπορεί να κάνει πολλές προσπάθειες για να έναν σκοπό, χρειάζονται όμως μαζικές ενέργειες για να τον πετύχουν. Για αυτό άλλωστε έγραψε το βιβλίο αυτό, το οποίο ελπίζει να ευαισθητοποιήσει περισσότερο κόσμο.

Πηγή: Forbes.com

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Αλέξανδρος Απέργης

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Διαθέτει εμπειρία στο social media management, το SEO και τη δημιουργία online περιεχομένου. Τον ενδιαφέρει να παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, καθώς και να αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις.