Η επόμενη οικονομική μάχη ΗΠΑ – Κίνας θα είναι για την κλιματική αλλαγή

Η επόμενη οικονομική μάχη ΗΠΑ – Κίνας θα είναι για την κλιματική αλλαγή

US-China-climate_177c970729c_large

Έχοντας από καιρό διαμάχη για το εμπόριο , την τεχνολογία και τις κεφαλαιαγορές , οι σημαντικότερες οικονομικές υπερδυνάμεις του κόσμου στρέφουν την προσοχή τους στην κλιματική αλλαγή ως τον επόμενο δρόμο προς την εμπορική υπεροχή.

Η Κίνα είχε σε αναλογία με τις ΗΠΑ από σχεδόν 2 προς 1 σε επενδύσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση μεταξύ 2010 και 2020, δηλαδή της διπλάσιες. Αυτό βασίζεται σε στοιχεία της BNEF που ανέφερε η ομάδα ESG Research της Bank of America τον περασμένο μήνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BofA, Haim Israel, δήλωσε ότι ένας «πόλεμος για το κλίμα» μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου θα ακολουθήσει τον τεχνολογικό πόλεμο και τον εμπορικό πόλεμο. Αυτό συμβαίνει καθώς η κλιματική αλλαγή γίνεται το κυρίαρχο οικονομικό και πολιτικό θέμα των επόμενων δεκαετιών.

«Δεν αφορά μόνο τη διάσωση του πλανήτη. Πιστεύουμε ότι οι στρατηγικές για το κλίμα προσφέρουν μια διαδρομή προς την παγκόσμια υπεροχή, καθώς διακυβεύονται πολλά περισσότερα. Ο οικονομικός αντίκτυπος του κλίματος θα μπορούσε να φτάσει τα 69 τρισεκατομμύρια δολάρια αυτόν τον αιώνα και οι επενδύσεις για ενεργειακή μετάβαση πρέπει να αυξηθούν έως και 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η ικανότητα των αναπτυγμένων χωρών να δημιουργούν, να εκτελούν και να πωλούν προϊόντα που προωθούν την ατζέντα για το κλίμα χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά την αγορά εργασίας θα διαμορφώσουν την οικονομική τοπίο τα επόμενα χρόνια.

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή

Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τη νομοθεσία, την καινοτομία και τις ροές κεφαλαίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική, η ηλιακή ενέργεια και το υδρογόνο. Μάλιστα, στο σχέδιο που κατέθεσε ο Τζό Μπάιντεν προβλέπεται σημαντικό ποσοστό των επενδύσεων να καταλήξει στις ΑΠΕ.

«Βλέπουμε επίσης μια αύξηση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Θυμηθείτε ότι σήμερα, δώστε ή πάρτε, το 50% του συνόλου του πετρελαίου στον κόσμο διατίθεται στην αγορά μεταφορών. Τα αυτοκίνητα αποτελούν μεγάλο μέρος αυτής. Έτσι, όποιος θα ελέγχει τα EV και την τεχνολογία EV θα έχει σίγουρα ένα μεγάλο πλεονέκτημα». Τόσο οι ΗΠΑ με πρωτοπόρο την Tesla, όσο και η Κίνα με πλήθος εταιρειών προσπαθούν να αποκτήσουν ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς.

Η Κίνα και οι δεσμεύσεις της για την κλιματική αλλαγή

Η Κίνα έχει δεσμευτεί καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2060. Οι χώρες που εφαρμόζουν δεσμεύσεις καθαρού μηδενικού αποτυπώματος αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των παγκόσμιων εκπομπών.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να είναι υψηλός στόχο. Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παράγοντας ρύπων του πλανήτη. Η χώρα της άπω Ανατολής αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο των ΗΠΑ! Μάλιστα χαρακτηρίζεται από το Climate Action Tracker ως «εξαιρετικά ανεπαρκές» στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι αναλυτές της Goldman σχεδίασαν την πιθανή πορεία της Κίνας στο μηδέν ανά τομέα και τεχνολογία. Σύμφωνα με αυτή η Κίνα θα χρειαστεί επενδύσεις σε υποδομές καθαρής τεχνολογίας ύψους 16 τρισεκατομμυρίων έως το 2060.

Συλλογικά, αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 40 εκατομμύρια καθαρές νέες θέσεις εργασίας και να οδηγήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Μάλιστα, προβλέπεται ότι θα βασιστούν σε τρεις διασυνδεδεμένες τεχνολογίες: ηλεκτροδότηση, πράσινο υδρογόνο και δέσμευση άνθρακα.

Η πρωτοπορία της Ευρώπης στις καθαρές τεχνολογίες

Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη φιλοξενεί οκτώ από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες «καθαρής τεχνολογίας» στον κόσμο. Όμως δεν μένει εκεί καθώς υπάρχει δυνατότητα τετραπλάσιας παγκόσμιας αύξησης της καθαρής τεχνολογίας έως το 2030, σύμφωνα με αναλυτές της BofA.

Οι επενδυτές έχουν επίσης δείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για ευρωπαϊκές εταιρείες που θεωρούνται πρωτοπόρες στην ενεργειακή μετάβαση, από ηλεκτρικά οχήματα σε καθαρή ενέργεια.

Πηγή: CNBC

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Χάρης Αθανασίου

Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Management, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency και συμπαρουσιαστής του BusinessTalks Podcast. Αρθρογραφεί κυρίως για θέματα επιχειρηματικότητας και διαθέτει πάνω από 4 έτη εμπειρία στην αρθρογραφία. Επίσης, έχει πάνω από 3 χρόνια εμπειρία στο SEO, τα Social Media και το Performance Marketing. Του αρέσει η ομαδική δουλειά, η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και να βοηθάει τους ανθρώπους να εξελιχθούν, να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να ακολουθούν τα όνειρά τους.