Η ελληνική Startup σκηνή έχει κάνει μεγάλα άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια.
Ναι, μπορεί να μην είμαστε μπροστά από αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, οι ελληνικές Startups όμως αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Αυτό φαίνεται τόσο από τη ραγδαία ανάπτυξη και αναγνώριση που έχουν σε όλο τον κόσμο (π.χ Workable, Beat, Blueground), όσο και από τα exits τα οποία μεγαλώνουν κάθε χρόνο.
Πριν λίγα χρόνια, το μεγαλύτερο ελληνικό exit ήταν αυτό της Beat από την Daimler, το οποίο υπολογίζεται περίπου στα 40 εκατομμύρια ευρώ.
Ύστερα ήρθε η εξαγορά της Innoetics από τη Samsung και ακόμα πιο πρόσφατα, η εξαγορά της Instashop από την Delivery Hero έναντι $360 εκατομμυρίων!
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως το ελληνικό startup οικοσύστημα βρίσκεται σε καλό δρόμο… όμως κάτι λείπει. Η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών έχουν μια Unicorn Startup, αλλά η Ελλάδα ακόμα όχι.
Το “όνειρο” αυτό είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ, καθώς ύστερα από τη χρηματοδότηση $80 εκατομμυρίων για τη Viva Wallet από τη Tencent, την EBRD και τη Breyer Capital, φαίνεται πως αυτή πιθανότατα θα είναι η πρώτη ελληνική Unicorn!
Λίγα λόγια για την εταιρεία:
Η Viva Wallet είναι μια πανευρωπαϊκή Neobank που παρέχει χρηματοοικονομικές και πιστωτικές υπηρεσίες πληρωμών προς επιχειρήσεις σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.
Η εταιρεία θα αξιοποιήσει τη νέα χρηματοδότηση για να επιταχύνει την ανάπτυξη της λειτουργίας «Tap on Phone» που αφορά πληρωμές σε καταστήματα και μετατρέπει οποιαδήποτε Android συσκευή σε τερματικό, επιτρέποντας έτσι στις επιχειρήσεις να δέχονται ανέπαφες πληρωμές ή με PIN, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης ενός τερματικού.
Για τις πληρωμές e-commerce, η Viva Wallet λανσάρει επίσης την καινοτόμα «one-line-of-code-integration» Smart-Checkout, η οποία προσαρμόζεται δυναμικά στην τοποθεσία και τις προτιμήσεις των πελατών και βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά αγορών (conversions).
Σε συνδυασμό με τα προϊόντα πληρωμών η Viva Wallet ξεκινά τη χορήγηση δανείων για τους πελάτες της στην Ευρώπη. Τα προϊόντα πίστωσης και δανεισμού θα διατίθενται μέσω της Vivabank που θα αξιοποιήσει το δανεισμό SPV μέσω τρίτων δια της διαδικασίας τιτλοποίησης δανείων. Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής πίσω από την εξαγορά της Praxia Bank την περασμένη χρονιά, που πλέον αποτελεί τη Vivabank. H Jefferies ανέλαβε τη διαδικασία χρηματοδότησης της Viva Wallet και το SPV funding.