Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αποτρέπει τα τροχαία ατυχήματα

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αποτρέπει τα τροχαία ατυχήματα

shutterstock_1012090705

Τεχνητη νοημοσύνη και αυτοκίνητο. Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, συλλέγονται μεγάλες ποσότητες δεδομένων που σχετίζονται με την ασφάλεια από αισθητήρες, που βρίσκονται στα οχήματα, όπως κάμερες, ραντάρ και αισθητήρες υπερήχων, καθώς και από εκείνους τους αισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι στην οδική υποδομή της Ευρώπης, όπως κάμερες κυκλοφορίας, επαγωγικοί βρόχοι και σαρωτές λέιζερ.

Αυτά τα μεγάλα δεδομένα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αυτοκινητοβιομηχανία για να εξελίξει τα μελλοντικά αυτοκίνητα και να αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας όλων των οχημάτων. Επίσης, η επεξεργασία αυτών των δεδομένων αποτελεί μια από τις πλέον κατάλληλες πήγες πληροφοριών για την ταχύτερη ανάπτυξη των εφαρμογών που στηρίζονται στη τεχνητή νοημοσύνη και προορίζονται για τα μελλοντικά οχήματα.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η βασική τεχνολογία για την ανάπτυξη των συστημάτων αυτόνομης κίνησης των οχημάτων και την λήψη αποφάσεων έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η ασφαλής κίνηση των αυτοκινήτων ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες είτε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η μεγάλης κλίμακας εισαγωγή αυτοκινούμενων οχημάτων θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ατυχημάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Ωστόσο, αυτά τα οχήματα θα είναι ευρέως διαθέσιμα πριν από το 2030. Σήμερα κυκλοφορούν μερικώς αυτοματοποιημένα οχήματα, που δίνουν στους οδηγούς πρόσθετη αισθητηριακή αντίληψη, σε προηγμένα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας που επεμβαίνουν αυτόματα, ταχύτερα και πιο αξιόπιστα από οποιονδήποτε οδηγό.

Πώς λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη στα ΙΧ


Τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού (ADAS) μπορούν ήδη να αναλάβουν σημαντικές λειτουργίες ασφαλείας (όπως το τιμόνι και το φρενάρισμα) από τον οδηγό υπό ορισμένες συνθήκες. Η αυτόνομη πέδηση έκτακτης ανάγκης (AEB) και η βοήθεια διατήρησης λωρίδων (LKA) είναι παραδείγματα μερικώς αυτοματοποιημένων τεχνολογιών που αποτρέπουν ατυχήματα αυτήν τη στιγμή.

Τα δεδομένα δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την περαιτέρω βελτίωση της αυτοματοποιημένης οδήγησης, αλλά και συμπληρωματικά. Η συνδεσιμότητα των οχημάτων επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ οχημάτων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, της υποδομής γύρω τους και του ευρύτερου κόσμου. Αυτό το καθιστά σημαντικό εργαλείο για την αυτοματοποιημένη λειτουργία οδήγησης και ενεργητικής ασφάλειας.


Πηγή: iefimerida.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Βασίλης Ανδριανόπουλος

Πτυχιούχος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ με κατεύθυνση στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και ειδίκευση στα υπολογιστικά μαθηματικά, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency. Διαθέτει γνώσεις html και css παρέχοντας τεχνική υποστήριξη σε ιστοσελίδες. Επίσης, έχει εμπειρία σε γλώσσες προγραμματισμού όπως είναι η javascript, η python και η java. Ακόμη, έχει εμπειρία και στο video editing. Του αρέσει να δουλεύει ομαδικά, να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που έρχεται αντιμέτωπος καθώς και να πετυχαίνει πάντα το καλύτερο. Τέλος, είναι λάτρης της κλασικής μουσικής καθώς είναι πτυχιούχος κλασικής κιθάρας.