Γιατί το Κρυπτονόμισμα LUNA θα Σοκάρει τον Κόσμο;

Το 2021 είναι ξεκάθαρα η καλύτερη χρονιά των κρυπτονομισμάτων στη σύντομη ιστορία τους με πολλά ποιοτικά projects να έρχονται στην επιφάνεια και να “συστήνονται” με τρελές αυξήσεις. Αυτό που με ενθουσίασε περισσότερο από όλα και εθίστηκα στο να το ψάχνω, είναι το κρυπτονόμισμα LUNA του οικοσυστήματος Terra.

Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Η κλασσική φράση “Μα γιατί να μην το είχα ψάξει πιο νωρίς” εξισσοροπείται με την σκέψη “Ακόμα και τώρα, είναι αντικειμενικά νωρίς”.

Αν ασχολείσαι με τα κρυπτονομίσματα είτε επενδυτικά είτε από καθαρό ενδιαφέρον και δεν είχες κοιτάξει πιο σοβαρά το κρυπτονόμισμα LUNA (Λούνα), αυτό το άρθρο είναι για σένα!

Στη συνέχεια, θα διαβάσεις το γιατί πρόκειται για ένα καταπληκτικό για εμένα project, καλοστημένο με τεράστιες προοτπικές, για το πώς δουλεύει το οικοσύστημα Terra και το πώς επηρεάζεται γενικότερα η τιμή του κρυπτονομίσματος Luna.

Πώς λειτουργεί το οικοσύστημα Terra και γιατί αποτελεί ένα πολύτιμο project;

Το Terra είναι ένα blockchain οικοσύστημα σταθερών νομισμάτων, των λεγόμενων stablecoins, με το πιο διάσημο του terra οικοσυστήματος να είναι το UST ( 1 UST = 1$).

Χωρίς να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, τα stablecoins είναι υπερ-πολύτιμα στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, καθώς με αυτά μπορούν να γίνουν πληρωμές, μετατροπές, αγοορές και γενικότερα δημιουργούν ρευστότητα και κινούν την αγορά.

Τα πιο διάσημα stablecoins ακολουθούν την τιμή του αμερικανικού δολαρίου ($) και είναι τα USDT, USDC, BUSD, DAI και το UST στην 5η θέση (κράτησέ το αυτό).

Καθώς τα κρυπτονομίσματα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη υιοθέτηση, η ζήτηση για σταθερά νομίσματα όπως αυτά που αναφέρμα πάνω αυξάνεται, ώστε να μπορέσει να γίνει εισροή νέου χρήματος στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Το οικοσύστημα Terra, βασιζόμενο στο mass adoption των κρυπτονομισμάτων που γίνεται και θα συνεχίζει να γίνεται για πολλά χρόνια ακόμα, έχει δημιουργήσει έναν πρωτότυπο μηχανισμό για να φροντίσει το σταθερό του νόμισμα, το UST, να είναι πλήρως αποκεντρωμένο και να μην ξεφεύγει ποτέ από την τιμή του $1.

Όσο πιο εγγυημένα ένα stablecoin είναι ίσο με $1, τόσο πιο ασφαλές θεωρείται. Πώς όμως το Terra μπορεί να “εγγυηθεί” πως το UST θα είναι πάντα ίσο με την αξία του δολαρίου;

Το κλειδί για αυτήν την εξισορρόπηση, είναι το κρυπτονόμισμα LUNA.

Προκειμένου να δημιουργηθεί νέα ποσότητα $UST, πρέπει να “καεί” ένα ισοδύναμο ποσό σε LUNA.

Δηλαδή για να δημιουργηθεί $1 UST, πρέπει να καεί LUNA αξίας $1.

Για να δεις πιο αναλυτικά πώς λειτουγεί η εξισσορόπηση, μπορείς να παρακολουθήσεις και το παρακάτω βίντεο:

Πρόκειται για ένα παιχνίδι Προσφοράς – Ζήτησης

Όπως καταλαβαίνετε, όταν η ζήτηση για $UST αυξάνεται, τότε η προσφορά LUNA μειώνεται.

Όταν η προσφορά LUNA μειώνεται, σημαίνει λιγότερα νομίσματα διαθέσιμα στην αγορά, το οποίο ισοδυναμεί με την αύξηση της τιμής του LUNA.

Για παράδειγμα, σκέφτείτε πως υπάρχουν συνολικά 10 μήλα σε μια οικονομία (γελάστε ελεύθερα με το παράδειγμα).

Αν η συνολική ζήτηση για τα μήλα είναι αξίας 100 ευρώ, αυτό σημαίνει πως για κάθε μήλο αντιστοιχούν 10 ευρώ.

Αν η ζήτηση παραμείνει ίδια αλλά μειώσουμε την συνολική προσφορά σε 8 μήλα, η αξία του κάθε μήλου θα αυξηθεί και θα είναι πλέον 12,5 ευρώ.

Επιπλέον, όχι μόνο μειώνουμε την προσφορά αλλά μετά αυξάνεται και άλλο η ζήτηση σε 200 ευρώ. Αυτό θα εκτινάξει την τιμή των μήλων μας σε 25 ευρώ ανά μήλο! (Μήλο to the moon!)

Πέρα από τον καινοτόμο μηχανισμό του Terra και το μεγάλο “ποντάρισμα” στην μαζική υιοθέτηση των stablecoins, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους πιστεύω πως όλοι θα κοιτάνε το LUNA με κιάλια.

Παρακάτω παραθέτω κάποιους από τους σημαντικότερους κατά τη γνώμη μου:

#1 Αναβάθμιση και 160 νέα Projects

Η τελευταία αναβάθμιση με όνομα “Columbus-5” έγινε με επιτυχία στα τέλη Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με τους προγραμματιστές του δικτύου, το οικοσύστημα Terra βρίσκεται στα πρόθυρα μιας.. εκρηκτικής επέκτασης!

Πάνω από 160 projects είναι έτοιμα να λανσαριστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες έως και τους πρώτες μήνες του 2022 σύμφωνα με τα λόγια του Do Kwon.

Το κάθε project που θα λανσαριστεί, θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ζήτηση για το stablecoin $UST, το οποίο όπως εξηγήσαμε και πιο πάνω, σημαίνει μείωση της προσφοράς των LUNA, άρα και αύξηση της τιμής.

#2 Τα 90 εκ. LUNA που θα γίνουν “burn”.

Περίπου 90 εκατομμύρια LUNA έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται “καίγονται” την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο (το πώς προκύπτει αυτό, είναι ένα άρθρο από μόνο του). Αυτό ισοδυναμεί περίπου με την μείωση 9% της συνολικής προσφοράς LUNA, προκειμένου να “παραχθούν” (mint) 3-4 δισ. $UST.

Για να το πούμε με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως πρακτικά θα ασκηθεί μεγάλη πίεση που θα συμβάλλει στην αύξηση της τιμής του LUNA βραχυπρόθεσμα.

#3 Το $UST έχει πιθανότητες να γίνει το No1 stablecoin μακροπρόθεσμα

Όπως ανέφερα και στην αρχή του άρθρου, αυτή την στιγμή το $UST βρίσκεται 5ο στην λίστα των stablecoins σύμφωνα με το έμπιστο Coinmarketcap, με συνολική κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από 3,5 δισ. δολάρια.

Για να καταλάβουμε πόσο χαμηλά είναι ακόμα σε σχέση με τα άλλα stablecoins, το USDT το οποίο είναι το 1ο στην λίστα, έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 70 δισεκατομμύρια!

Μιλάμε για 20 φορές μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση. Αν αναλογιστούμε πως αυτή την στιγμή υπάρχουν συνολικά πάνω από 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε stablecoins και το $UST του Terra αντιστοιχεί σε 3,5 από αυτά, καταλαβαίνουμε πως υπάρχει τεράστιος χώρος για ανάπτυξη!

Τέλος, υπάρχει έντονη ανησυχία για τα 2 πρώτα stablecoins της λίστας, το USDT και το USDC καθώς πολλοί πιστεύουν πως η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιοαγοράς θα προσπαθήσει να βάλει εμπόδια και να τα περιορίσει, προκειμένου να επιβραδύνει την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων.

Κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να κάνει με το $UST, και για αυτό πολλοί πιστεύουν πως μεγάλο μερίδιο της αγοράς θα στραφεί προς τα stablecoins του Terra οικοσύστηματος, τα οποία επίσης δίνουν και πολύ ελκυστικές αποδόσεις για τους holders, με χαμηλό ρίσκο.

$LUNA to the MOON?

Αν έφτασες μέχρι εδώ και έχεις κατανοήσει όσα αναφέρθηκαν στο άρθρο, γνωρίζεις καλύτερα για το LUNA από το 95% των crypto – επενδυτών παγκοσμίως.

Στις αρχές του 2021, η τιμή του LUNA βρισκόταν κάτω από ένα δολάριο!!

Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το LUNA κυμαίνεται στα $47 και βρίσκεται στην 12η θέση των κρυπτονομισμάτων βάση κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα πάντα με το αγαπημένο Coinmarketcap.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει, ότι μετά από μια τέτοια άνοδο 50Χ, πως είναι ανούσιο να επενδύσει κανείς και πως η τιμή μπορεί να φτάνει στο peak της.

Δεν είμαι ειδικός στα κρυπτονομίσματα, ούτε επενδυτικός ή οικονομικός σύμβουλος, οπότε μπορεί να κάνω και 100% λάθος. Επιπλέον, δεν μαρέσουν οι προβλέψεις στις επενδύσεις διότι πραγματικά κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει.

Από εκεί και πέρα, θέλοντας να τεστάρω και την δική μου αντίληψη και με μοναδικό και αυστηρό κριτή τον χρόνο, πιστεύω πως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, το $LUNA θα ξεπεράσει τα 150 δολάρια σε αξία και θα βρεθεί στα TOP 5 κρυπτονομίσματα (από την τωρινή 12η θέση), ξεπερνώντας πολύ πιθανόν κάποια μεγάλα projects όπως το Polkadot, το XRP ή και το Cardano.

Εσένα ποιο project σε έχει ενθουσιάσει περισσότερο; Ποια είναι η γνώμη σου για το κρυπτονόμισμα LUNA και για το οικοσύστημα Terra;

Κάνε κλικ εδώ αν θέλεις να μάθεις πώς να επενδύσεις τα λεφτά σου με 5 τρόπους.

Πες μας τη γνώμη σου στο Instagram (@business_review_greece) ή έλα να τα πούμε στην κοινότητά μας στο Discord!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Γίνε συνδρομητής στο κανάλι μας στο Youtube !