Bitcoin: Ποιος είναι ο άνδρας που ισχυρίζεται πως είναι ο δημιουργός του;

Bitcoin: Ποιος είναι ο άνδρας που ισχυρίζεται πως είναι ο δημιουργός του;

Bitcoins are seen in this illustration picture taken September 27, 2017.  REUTERS/Dado Ruvic/Illustration - RC19EC5CA1C0

Ο Αυστραλός μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, Κρεγκ Ράιτ, ο οποίος διατείνεται από το 2016 πως είναι ο Satoshi Nakamoto -δηλαδή ο εφευρέτης των bitcoins υποσχέθηκε να αποδείξει ότι είναι αυτός που λέει.

Το όνομα Satoshi Nakamoto είναι ο αστικός μύθος στο χώρο των bitcoins. Για την ακρίβεια, είναι αυτό που ο μύθος θέλει να ανήκει στον άνθρωπο που έφτιαξε το πρώτο κρυπτονόμισμα. Αργότερα κυκλοφόρησε η πληροφορία πως μπορεί να μην ήταν ένα άτομο, αλλά ομάδα.

Δεδομένα τo Satoshi Nakamoto ήταν το όνομα που δημοσίευσε στις 31/10 του 2008 στη λίστα αλληλογραφίας της ιντερνετικής κολεκτίβας cypherpunks τις προδιαγραφές για τη νέα μορφή χρήματος που είχε στόχο να καταργήσει την έννοια της τράπεζας δεν τα ελέγχουν κυβερνήσεις, δεν απαιτείται φυσική παρουσία, δεν υπάρχουν λογαριασμοί και όλα γίνονται online.

Λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση της ‘βίβλου’, το ίδιο όνομα κυκλοφόρησε software (λογισμικό) που επέτρεπε στους χρήστες να κάνουν ‘εξόρυξη’ κρυπτονομισμάτων (σε πολύ απλά ελληνικά, να τα φτιάχνουν). Για την ιστορία, πρόκειται για εντατική διαδικασία που γίνεται μέσω υπολογιστή και έχει να κάνει με τη δημιουργία νέων διακριτικών και την επιβεβαίωση συναλλαγών υπαρχόντων ψηφιακών νομισμάτων. Τις πρώτες μέρες του bitcoin η δουλειά γινόταν από υπολογιστές που όλοι έχουμε σπίτι. Σήμερα χρειάζεται εξειδικευμένος εξοπλισμός και γίνεται κυρίως από επαγγελματίες.

Γνωστό ήταν και ότι ο Satoshi Nakamoto εγκατέλειψε τη “σκηνή” το 2011, όταν με email σε φίλο του προγραμματιστή ενημέρωσε πως επρόκειτο να ασχοληθεί με άλλα πράγματα. Είχε δημιουργήσει και είχε στην κατοχή του 1.100.000 bitcoins -αξίας 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτά έγιναν αντικείμενο δικαστικής διαμάχης. Αλλά για να φτάσουμε εκεί, θα χρειαστεί να πούμε πρώτα κάποια άλλα πράγματα. Όπως ότι το 2016 ο Αυστραλός μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, Craig Wright είχε υπαινιχθεί σε blog που είχε γράψει πως ήταν ο Satoshi Nakamoto. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα του Wired και του Gizmodo που τον ‘φωτογράφιζαν’, χωρίς όμως να έχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Εξ ου και πολλά μέλη της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων, είχαν εκφράσει τις αμφιβολίες τους. Τις στήριζαν στο γεγονός ότι ο Wright δεν είχε ‘κινήσει’ κάποια από τα bitcoins που είχε ‘φτιάξει’ ο Nakamoto.

Tη Δευτέρα 6/12 ο Αυστραλός εμφανίστηκε στο δικαστήριο του Μαϊάμι, όπου εκδικαζόταν η αστική υπόθεση που είχε κινήσει η οικογένεια του εκλιπόντος συνεταίρου του και εμπειρογνώμονα εγκληματολογίας της πληροφορικής, David Kleiman. Η οικογένεια αξίωνε μέρος των bitcoins του Nakamoto και δικαιώματα σε μέρος της πνευματικής περιουσίας που αφορά την πρώιμη τεχνολογία blockchain (είναι η κατανεμημένη βάση δεδομένων στην οποία βασίστηκε η δημιουργία των bitcoins).

Σημείωση: οι ένορκοι δεν είχαν ως αντικείμενο να αποφασίσουν για το αν ο Wright είναι ο Nakamoto, αλλά αν ο Kleiman είχε αξιώσεις στα 1.1 εκατομμύρια bitcoins που έχει ο Αυστραλός -και είναι εκ των πρώτων που δημιουργήθηκαν. Κατά τη διάρκεια της δίκης και οι δυο πλευρές υποστήριξαν πως ο Wright ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία των bitcoins. Δεν διευκρινίστηκε αν ήταν εξ ολοκλήρου υπεύθυνος.

Η εισαγγελία υποστήριξε ότι ο Kleiman ήταν ο συνιδρυτής του bitcoin, μαζί με τον Wright και ως εκ τούτου είχε δικαίωμα στη μισή περιουσία του Nakamoto. Οι ένορκοι του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του West Palm Beach τάχθηκαν υπέρ του Wright, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει στην οικογένεια του Kleiman οτιδήποτε αφορούσε τα bitcoins. Ο δικαστής τον διέταξε να δώσει 100 εκατομμύρια δολάρια, ως αποζημίωση για την παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, τα οποία σχετίζονταν με τη W&K Info Defense Research LLC. Πρόκειται για κοινοπραξία που έφτιαξαν οι Kleiman και Wright και τα χρήματα θα πάνε απευθείας σε αυτήν και όχι στην οικογένεια του αποβιώσαντος και ο δικαστής έκρινε ότι ο Wright είχε κάνει παράνομη χρήση περιουσιακών της στοιχείων που σχετίζονταν με τα bitcoins.

Μετά την ετυμηγορία, ο Wright χαρακτήρισε εξαιρετικά καλό το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι νιώθει απόλυτα δικαιωμένος. Αν έχανε, θα έπρεπε να πληρώσει με κανονικά νομίσματα τους αντίδικους.

Δεν ξέρουμε αν έχει καταστεί σαφές, αλλά έως τώρα ο Wright παρουσιάζεται ως ο Satoshi Nakamoto (δηλαδή ο δημιουργός του bitcoin), κατά δική του δήλωση. Στη δίκη είπε ότι μπορεί να αποδείξει και ότι αυτή είναι η αλήθεια, εφόσον κέρδιζε την υπόθεση. Πρόσθεσε πως σε αυτήν την περίπτωση, θα δώριζε μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε bitcoins, σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τώρα, ήλθε η ώρα να βάλει τα λεφτά του εκεί που είναι το στόμα του -που λένε και οι Αμερικανοί. Δηλαδή, να δώσει λεφτά και έτσι να αποδείξει ότι είναι ο Satoshi Νakamoto.

Πηγή : news247.gr

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Βασίλης Ανδριανόπουλος

Πτυχιούχος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ με κατεύθυνση στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και ειδίκευση στα υπολογιστικά μαθηματικά, συνιδρυτής του Business Review Greece και της Blue Rocket Content Agency. Διαθέτει γνώσεις html και css παρέχοντας τεχνική υποστήριξη σε ιστοσελίδες. Επίσης, έχει εμπειρία σε γλώσσες προγραμματισμού όπως είναι η javascript, η python και η java. Ακόμη, έχει εμπειρία και στο video editing. Του αρέσει να δουλεύει ομαδικά, να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που έρχεται αντιμέτωπος καθώς και να πετυχαίνει πάντα το καλύτερο. Τέλος, είναι λάτρης της κλασικής μουσικής καθώς είναι πτυχιούχος κλασικής κιθάρας.