Τι είναι η Καινοτόμος Ηγεσία;

Τι είναι η Καινοτόμος Ηγεσία;

theme-transformational-leadership

Η εργασία σε έναν ηγετικό ρόλο, συχνά περιλαμβάνει τον εντοπισμό διαφορετικών στυλ ηγεσίας, όπως η καινοτόμος ηγεσία, καθώς πρέπει να καθορίσετε πώς θέλετε να προχωρήσετε. 

Η εφαρμογή της δημιουργικότητας στο δικό σας στυλ ηγεσίας, μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε το δικό σας μοναδικό στυλ που ευθυγραμμίζεται με τους στόχους σας και τις ανάγκες του προσωπικού σας. Ένα στυλ ηγεσίας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι η καινοτόμος ηγεσία, η οποία περιλαμβάνει δημιουργική σκέψη. 

Τι είναι η καινοτόμος ηγεσία;

Η καινοτόμος ηγεσία είναι ένα στυλ ηγεσίας, που περιλαμβάνει την εφαρμογή της καινοτομίας και της δημιουργικότητας στη διαχείριση ανθρώπων και έργων. Οι καινοτόμοι ηγέτες συχνά εμπνέουν την παραγωγικότητα με νέους τρόπους και μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις από αυτές που χρησιμοποιούνται και υιοθετούνται συνήθως. 

Η ικανότητα εφαρμογής της καινοτομίας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περιόδους αβεβαιότητας, ασάφειας και κινδύνου. Οι εταιρείες και οι βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν συχνά τέτοιες καταστάσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ανάδειξη καινοτόμων και δημιουργικών ηγετών.

Ένα άλλο στοιχείο της καινοτόμου ηγεσίας, είναι η προθυμία να εξετάσει κανείς μια διαφορετική ιδέα ή προσέγγιση, η οποία μπορεί να είναι πρόκληση. Μπορείτε να δείτε καινοτόμα άτομα που ηγούνται πολλών μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών. 

Ένα παράδειγμα, είναι ο Steve Jobs. Συνιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Apple, Inc. Εκείνος έφερε επανάσταση στην ιδέα του προσωπικού υπολογιστή και συνεργάστηκε στενά με τα μέλη του προσωπικού, στην καινοτόμο καμπάνια μάρκετινγκ «Think different», που οδήγησε στην επιτυχία του iTunes και το iMac, το iPod και το iPhone.

https://www.instagram.com/p/CQ_ePeEqVdK/?utm_medium=copy_link

Οι καινοτόμοι ηγέτες δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι οι άνθρωποι, πίσω από όλες τις δημιουργικές ιδέες. Μπορούν να αναγνωρίσουν το μεγαλείο από τα μέλη της ομάδας τους και να εργαστούν για να αναπτύξουν μονοπάτια και επιτυχία από αυτές τις ιδέες. Αυτό που πραγματικά βοηθά έναν καινοτόμο ηγέτη να ξεχωρίσει, είναι η προθυμία του να προσαρμοστεί στην αλλαγή, να πειραματιστεί με νέες έννοιες και να οραματιστεί τη μελλοντική πορεία για μια δημιουργική ιδέα.

Ικανότητες καινοτόμων ηγετών

Ένας καινοτόμος ηγέτης πρέπει να έχει ορισμένες δεξιότητες, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο εργάζεται ή την ομάδα που επιβλέπει. Μερικές από τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για την καινοτόμο ηγεσία περιλαμβάνουν:

Επικοινωνία

Η ικανότητα επικοινωνίας είναι απαραίτητη δεξιότητα για έναν καινοτόμο ηγέτη. Αυτοί οι ηγέτες μπορούν να επικοινωνούν προς όλες τις κατευθύνσεις, τονίζοντας τη σημασία κάθε μέλους της ομάδας και κρατώντας τους πάντες ενήμερους. Η καινοτόμος ηγεσία απαιτεί επίσης την ικανότητα επικοινωνίας του οράματος και δημιουργίας συνειδητοποίησης και ενθουσιασμού προς τα εμπρός.

Φαντασία

Η χρήση της φαντασίας σας είναι απαραίτητη, όταν εφαρμόζετε το καινοτόμο στυλ ηγεσίας. Πρέπει να είστε σε θέση να φανταστείτε και να οραματιστείτε το μέλλον από μια απλή ιδέα. Επιπλέον, να εξετάσετε τα βήματα που θα ακολουθήσετε για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου.

Προθυμία να αγκαλιάσει τις ευκαιρίες

Η προθυμία να αγκαλιάσετε νέες ιδέες και ευκαιρίες, είναι ένας μοναδικός τρόπος προσέγγισης της εργασίας σας. Είναι μια σημαντική ικανότητα να γίνετε ένας καινοτόμος ηγέτης. Σας επιτρέπει να αναζητάτε νέες ευκαιρίες και να απολαμβάνετε την ευκαιρία να τις δοκιμάσετε. Αυτή η προθυμία σας επιτρέπει επίσης να βλέπετε έννοιες σε μεγαλύτερη κλίμακα, αντί να ανησυχείτε για τις λεπτομέρειες.

Ενσυναίσθηση

Η ικανότητα ενσυναίσθησης με τους άλλους είναι μια σημαντική δεξιότητα σε όλα τα στυλ ηγεσίας. Ειδικά σε αυτό το στυλ, η ικανότητα περιλαμβάνει ενσυναίσθηση με τον τελικό πελάτη ή το άτομο που θα ωφεληθεί από την καινοτόμο ιδέα που αναπτύσσεται. Η αναζήτηση συνδέσεων μεταξύ του οργανισμού και του κοινού-στόχου, σας επιτρέπει να κατανοήσετε τις ανάγκες των μελών του κοινού και να εντοπίσετε τρόπους βελτίωσης της προσφοράς, για να καλύψετε καλύτερα αυτές τις ανάγκες.

Δημιουργικός καταιγισμός ιδεών

Αν ανατρέξετε στις πρώτες εκπαιδευτικές σας ημέρες, μπορεί να θυμηθείτε τις ιδέες του καταιγισμού ιδεών ως έναν τρόπο για να γίνετε δημιουργικοί και να βρείτε νέες ιδέες. Η ικανότητα να συνεχίσετε να αναπτύσσετε και να εφαρμόζετε αυτή τη δεξιότητα μπορεί να σας ωφελήσει ως καινοτόμο ηγέτη. 

Είναι εύκολο να κολλήσετε με τις καθημερινές εργασίες, γι’ αυτό αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να σκεφτείτε δημιουργικά και να σημειώσετε όποιες ιδέες μπορεί να έχετε. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε τον χώρο εργασίας σας πιο ευνοϊκό για τη δημιουργικότητα κλείνοντας τα εισερχόμενά σας για αρκετές ώρες κάθε μέρα ή προσθέτοντας μοναδικές οπτικές ενδείξεις στο χώρο.

Διαβάστε επίσης: 3 τρόποι για να μειώσετε τον χρόνο στο κινητό σας

Αποδοτικότητα

Οι καινοτόμοι ηγέτες τείνουν να είναι αποτελεσματικοί εργαζόμενοι, με κίνητρα, εστιάζοντας στην ολοκλήρωση των πραγμάτων.

Πώς να γίνετε ένας καινοτόμος ηγέτης;

Εάν θέλετε να γίνετε ένας καινοτόμος ηγέτης και να εφαρμόσετε τις έννοιες αυτού του στυλ ηγεσίας στην ομάδα που διαχειρίζεστε, μπορείτε να ξεκινήσετε ακολουθώντας μερικά βήματα.

1. Να είστε πρόθυμοι να συνεχίσετε να μαθαίνετε

Η συνεχής μάθηση είναι σημαντική για όλους τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των καινοτόμων. Για να μπορέσετε να προχωρήσετε ένα πρότζεκτ προς τα εμπρός και να δημιουργήσετε δημιουργικές ιδέες, πρέπει να έχετε σχετικές γνώσεις. Και φυσικά την προθυμία να συνεχίσετε να μαθαίνετε για νέες ιδέες στον τομέα σας.

2. Μελετήστε καινοτόμους ηγέτες

Η μάθηση με το παράδειγμα, μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά επιτυχημένων καινοτόμων ηγετών. Μετά πρέπει να εφαρμόσετε αυτά τα χαρακτηριστικά στο δικό σας στυλ ηγεσίας. Κοιτάξτε τους ηγέτες που έχουν αποδείξει την επιτυχία τους ως καινοτόμοι και σκεφτείτε τι έκαναν διαφορετικά.

3. Αναζητήστε τρόπους για να βελτιώσετε τις τρέχουσες έννοιες

Μερικοί από τους καλύτερους καινοτόμους ηγέτες έχουν βελτιώσει πράγματα που ήδη υπάρχουν, αντί να δημιουργούν ολοκαίνουργιες ιδέες. Η καινοτομία δεν είναι το ίδιο με την εφεύρεση. Είναι ένας τρόπος εισαγωγής μιας νέας ιδέας στον κόσμο με τρόπο που δεν έχει ακόμη δει. Στο προηγούμενο παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι ο Steve Jobs δεν εφηύρε τον προσωπικό υπολογιστή. Μάλλον άλλαξε τον τρόπο εμφάνισης του προϊόντος στον τελικό καταναλωτή και μίλησε για αυτό διαφορετικά.

4. Θέστε διαχειρίσιμους στόχους

Ο καθορισμός στόχων είναι μια σημαντική πτυχή της επιτυχημένης ηγεσίας. Μπορείτε να θέσετε στόχους για τον εαυτό σας και τα μέλη της ομάδας σας. Αλλά αυτοί οι στόχοι πρέπει να είναι σαφείς, διαχειρίσιμοι και κατανοητοί. Όταν θέτετε στόχους, αναρωτηθείτε γιατί η ιδέα έχει σημασία για την επιχείρηση ή τον καταναλωτή, καθώς και ποιος σκοπός εργάζεται για την επίτευξη του στόχου.

5. Βρείτε το πάθος σας

Το πάθος είναι ο βασικός μοχλός της επιτυχίας, επομένως η εύρεση αυτού για το οποίο αγαπάτε μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο επιτυχημένοι στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία. Είναι πιο δύσκολο να παραμείνετε παρακινημένοι εάν το οικονομικό σας κέρδος είναι ο μόνος λόγος για να κάνετε τη δουλειά σας. Το να νιώθετε πάθος για αυτό που κάνετε σας βοηθά να επιτύχετε μεγαλύτερη ολοκλήρωση, την οποία μπορείτε στη συνέχεια να μεταδώσετε σε αυτούς που οδηγείτε.

6. Να είστε πρόθυμοι να προσαρμοστείτε

Η αλλαγή μπορεί να είναι προκλητική για τους ανθρώπους σε όλους τους κλάδους, καθώς περιλαμβάνει, την προσαρμογή της νοοτροπίας και την προσαρμογή σε νέους τρόπους σκέψης και δράσης. Το να γίνετε πιο πρόθυμοι να προσαρμοστείτε στην αλλαγή και ακόμη και να προωθήσετε την αλλαγή, μπορεί να σας ωφελήσει στον στόχο σας να ηγηθείτε στην καινοτομία. Ολόκληρη η έννοια της καινοτομίας βασίζεται στην αλλαγή και τη δημιουργική σκέψη, επομένως είναι σημαντικό να είμαστε ανοιχτοί στην αλλαγή και στα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την προσαρμογή και τη μετατόπιση των υπαρχουσών διαδικασιών.

7. Να είστε επίμονοι

Η επιμονή είναι ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό μερικών από τους πιο επιτυχημένους ηγέτες στην ιστορία. Μπορεί να αποτύχετε πριν πετύχετε, αλλά αυτό που θα σας ξεχωρίσει από τους άλλους είναι η προθυμία σας να συνεχίσετε και να προσπαθήσετε ξανά.

Πηγή: Indeed

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας