Καινοτομία και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Intrared Presentation Event στο Innovathens

Καινοτομία και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Intrared Presentation Event στο Innovathens

Intrared Presentation Event Innovathens

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Intrared, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πραγματοποίησε  χθες 21/12 την παρουσίαση του προγράμματος, των αποτελεσμάτων του καθώς και του policy paper του έργου. Η εκδήλωση  “Intrared Presentation Event” έλαβε χώρα στο Innovathens της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και  πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή.

Η δυνατότητα της on line παρακολούθησης δεν επηρέασε την προσέλευση του κοινού, το οποίο γέμισε την κεντρική αίθουσα του Innovathens. Στελέχη εταιρειών, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και πολλοί ενδιαφερόμενοι του προγράμματος και των θεματικών του παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το πρόγραμμα και τις καινοτόμες τάσεις και πρακτικές του.

Οι ομιλίες του Intrared Presentation Event

Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κυρίου Αθανάσιου Κατσή ο οποίος ευχαρίστησε τους υπόλοιπους φορείς-εταίρους που συνεργάστηκαν για την επιτυχή υλοποίηση του έργου και τόνισε τη σημασία εφαρμογής καινοτομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των φορέων από τη Μάλτα, την Ισπανία, την Κύπρο και τη Σλοβενία απηύθυναν χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια, η κ. Μαρία Ξεστέρνου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου παρουσίασε το πρόγραμμα και τους στόχους του. Συγκεκριμενα, το Intrared στοχεύει να προωθήσει τη διαχείριση της καινοτομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της δημιουργίας νέων συνεργασιών μάθησης μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων παροχής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ). Όπως τόνισε και η κ. Ξεστέρνου στην ομιλία της, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) έχουν ξεχωριστό ρόλο στη δομή της αγοράς ενώ η βιωσιμότητα και η ανάπτυξή τους αποτελούν συνεχόμενο ζητούμενο για τη σταθεροποίηση της εγχώριας οικονομίας και της απασχόλησης. Δεδομένου αυτού, οι φορείς παροχής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ), διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη γεφύρωση του χάσματος των ΜΜΕ και της εκπαίδευσης τους σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. 

Τι είναι το InTraRed

Το InTraRed επικεντρώνεται στην οικοδόμηση ισχυρών και βιώσιμων σχέσεων μάθησης των ΜΜΕ με σκοπό την αριστεία στη διαχείριση της καινοτομίας. Οι φορείς παροχής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) είναι σε θέση να υποδείξουν τις μεθόδους και τα εργαλεία για την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας στις ΜΜΕ, με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση πόρων και την καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας στις επιχειρήσεις. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συνεχίστηκε με την παρουσίαση του έργου του προγράμματος και των αποτελεσμάτων του τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες στις οποίες υλοποιήθηκε. Παράλληλα, στο σημείο αυτό, παρουσιάστηκε και το policy paper του Intrared. Την παρουσίαση των παραπάνω ανέλαβε η κ. Ελένη Μητσέα, Χημικός Μηχανικός και Assistant Project Manager στη θερμοκοιτίδα Invent ICT.

Στην επόμενη ομιλία, η κ. Ελευθερία Κατσίρη, επίκουρης καθηγήτριας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Συνιδρυτής της Siba IoT, παρουσίασε την εταιρεία της, η οποία αποτελεί πρότυπο καινοτόμου εταιρείας. Πρόκειται για μια εταιρεία που παρέχει εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες  σε TΠΕ στην υγεία, στο περιβάλλον και στα Smart Cities, ενώ εξειδικεύεται και στην ανάπτυξη οικοσυστήματος μετρητικών συσκευών για την αξιόπιστη μέτρηση της ποιότητας του αέρα σε κλάσμα του κόστους.

Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του κ. Νίκου Ζομπάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Ιδρυτή της Trimsignal. Η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί ζωντανό παράδειγμα μικρομεσαίας επιχείρησης η οποία έχει αφομοιώσει πλήρως την κουλτούρα της καινοτομίας στη λειτουργία της. Ενδεικτικό αυτού είναι οι έξι διαφορετικές πιστοποιήσεις καινοτόμου πατέντας που κατέχει από ισάριθμους φορείς. Καινοτομία της αποτελεί η τεχνολογία της, με την οποία βελτιώνεται η απόδοση των επεξεργαστών των υπολογιστών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει και στη μείωση της ισχύος που απαιτείται για τη διαδικασία της επεξεργασίας.

Με τη λήξη των προγραμματισμένων ομιλιών, η εκδήλωση απέκτησε διαδραστικό χαρακτήρα καθώς το κοινό είχε την ευκαιρία να απευθύνει ερωτήσεις στους ομιλητές, και να ανταλλάξουν γνώμες και απόψεις πάνω στα θέματα τα οποία παρουσιάστηκαν. 

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Ίσως σας ενδιαφέρει