Όταν το metaverse μπει στις ζωές μας, αναμένεται να αλλάξει εκ θεμελίων τον τρόπο που εργαζόμαστε, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Ειδικότερα, κάθε φορά που θα πρέπει να συναντηθούμε με συναδέλφους ή πελάτες, θα συνδεόμαστε σε εικονικούς χώρους, οι οποίοι θα είναι τόσο ρεαλιστικοί που θα μας κάνουν να αισθανόμαστε σαν να βρισκόμαστε πράγματι εκεί.
Θα βλέπουμε ο ένας τον άλλον σε μορφή avatar, τα οποία – εάν το θελήσουμε – θα είναι σχεδόν ίδια με εμάς. Και φορώντας ειδικά γάντια, θα μπορούμε να αγγίζουμε και να μεταχειριζόμαστε εικονικές εκδοχές πραγμάτων, όπως μηχανήματα ή υφάσματα.
Οι εταιρείες που υιοθετούν την τηλεργασία θα συνεχίσουν να διεξάγουν σε ορισμένες περιπτώσεις, συσκέψεις με φυσική παρουσία.
Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί αναμένουν ότι το νέο εικονικό περιβάλλον πρόκειται να αλλάξει εκ θεμελίων τον τρόπο που εργάζονται πολλοί άνθρωποι, ενώ θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας, κάποιες από τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμα.
Παρ’ όλο που το Metaverse βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ο απαραίτητος εξοπλισμός πιθανόν να είναι ακριβός και άβολος στη χρήση, οι ειδικοί βλέπουν σημαντικά οφέλη που θα ωθήσουν τις εταιρείες στο να επενδύσουν σε αυτό τα επόμενα χρόνια.
Προβληματισμοί
Παράλληλα, το Metaverse αναμένεται να φέρει και νέες προκλήσεις, όπως μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας καθώς και αύξηση του ρυθμού αντικατάστασης υπαλλήλων, αφού η τοποθεσία θα θεωρείται λιγότερο σημαντική.
Επιπλέον, οι εργοδότες θα μπορούν να παρακολουθούν στενότερα όσα κάνουν οι εργαζόμενοι, προκαλώντας προβληματισμό σε ό,τι αφορά την ιδιωτικότητα.
Τα εικονικά γραφεία θα δημιουργήσουν επίσης την ανάγκη για νέους κανόνες – όπως για παράδειγμα, την ύπαρξη ενδυματολογικού κώδικα για τα avatar.
Οι εργαζόμενοι δεν αναμένεται να περνούν όλη την ημέρα τους, φορώντας άβολα ακουστικά για τις εικονικές συσκέψεις. Αντ’ αυτού, οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι αλληλεπιδράσεις στον εικονικό κόσμο θα γίνονται όταν θα είναι περισσότερο αναγκαίο – είτε μερικώς είτε με πλήρη πρόσβαση στο ψηφιακό περιβάλλον. Ο εξοπλισμός θα γίνει ελαφρύτερος, φθηνότερος και πιο προηγμένος.
Πηγή: Καθημερινή