Ψυχική υγεία: Ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς δείκτες του σήμερα

Ψυχική υγεία: Ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς δείκτες του σήμερα

Πόσο σημαντική είναι η ψυχική υγεία για την αποδοτικότητα μιας επιχείρησης;

Ακόμη και πριν την έναρξη της πανδημίας, η ψυχική υγεία επηρέαζε αρνητικά την απόδοση των επιχειρήσεων. Το 2018, το περιοδικό The Lancet ανέφερε ότι οι ψυχικές διαταραχές αυξάνονται σε κάθε χώρα του κόσμου και υπολόγισε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας θα κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία 16 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει το πρόβλημα. Η McKinsey & Company υπολογίζει ότι 35 εκατομμύρια επιπλέον Αμερικανοί υποφέρουν από προβλήματα συμπεριφοράς εξαιτίας της πανδημίας.

Η πανδημία μπορεί να τελειώνει, αλλά το τραύμα ενός έτους απομόνωσης θα είναι σχεδόν σίγουρα μακροχρόνιο. Εάν οι ηγέτες δεν δώσουν στις ομάδες τους τους πόρους που χρειάζονται, η παραγωγικότητα και η απόδοση της επιχείρησης θα υποφέρει.

Οι εργοδότες πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζόμενους σε αυτήν την εποχή αβεβαιότητας. Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην ψυχική υγεία θα επωφεληθούν περισσότερο. Η ψυχική υγεία δεν είναι πλέον μόνο θέμα προσωπικής ευεξίας. Είναι πλέον και επιχειρηματικός δείκτης.

Πώς μπορεί μια επιχείρηση να επενδύσει σωστά σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα; Παρακάτω δίνονται 3 τρόποι που θα σας βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού:

1. Γίνετε πιο ενεργητικοί

Όταν πρόκειται για την ψυχική υγεία, μια ουγγιά πρόληψης αξίζει μια λίβρα θεραπείας. Οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι τείνουν να παραμένουν ευτυχισμένοι όταν τους δίνεται η κατάλληλη υποστήριξη μαζί με ευκαιρίες ανάπτυξης. Από την άλλη, οι δυστυχισμένοι εργαζόμενοι είναι πολύ πιο δύσκολο να αναζωογονηθούν όταν έχουν εξαντληθεί ή απογοητευτεί.

Τα καλά νέα είναι ότι η πρόληψη ενός burnout στον χώρο εργασίας είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους που ένας εργοδότης μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία των εργαζομένων. Τα προγράμματα εκμάθησης και ανάπτυξης (L&D) έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ευημερία των εργαζομένων.

Η εφαρμογή προγραμμάτων όπως αυτό πριν εμφανιστεί το επαγγελματικό burnout θα κρατήσει τους υπαλλήλους χαρούμενους, με κίνητρο και θα τους δώσει κάποιον να στραφούν σε περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψουν. Η καλή ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας δεν καλλιεργείται από την μία μέρα στην άλλη. Είναι το αποτέλεσμα ενός εργασιακού περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί ειδικά για να προάγει την ευτυχία και την ευημερία μεταξύ των εργαζομένων.

2. Επενδύστε

Η επένδυση στην ψυχική υγεία των εργαζομένων είναι μία από τις καλύτερες που μπορεί να κάνει μια επιχείρηση. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Deloitte σε καναδικούς οργανισμούς, οι επιχειρήσεις που επενδύουν σε προγράμματα ψυχικής υγείας είχαν μέση ετήσια απόδοση επένδυσης (ROI) 1,62$ για κάθε δολάριο που δαπανήθηκε. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε 2,18 $ για προγράμματα που ίσχυαν για τρία ή περισσότερα χρόνια.

Και, σύμφωνα με μια ξεχωριστή μελέτη, τα προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης όπως η συμβουλευτική κρίσεων, ο έλεγχος συμπεριφοράς υγείας και η καθοδήγηση συναισθηματικής φυσικής κατάστασης μπορούν να έχουν απόδοση επένδυσης έως και 65 $ για κάθε δολάριο που δαπανάται.

Η στόχευση στα οφέλη ψυχικής υγείας και η θεραπεία, μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα μιας επιχείρησης. Τα ισχυρά οφέλη για την ψυχική υγεία βοηθούν όχι μόνο τους σημερινούς υπαλλήλους αλλά και τη διατήρηση και πρόσληψη προσωπικού.

Η πανδημία έχει οδηγήσει σε έλλειψη πόρων φροντίδας ψυχικής υγείας, επομένως η παροχή βοήθειας στους υπαλλήλους που την χρειάζονται μπορεί να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την επιχείρησή σας.

3. Απαραίτητα τα προγράμματα εκπαίδευσης ηγεσίας

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι ηγέτες που διαχειρίζονται τους υπαλλήλους τους με ενσυναίσθηση βλέπουν 21% υψηλότερη παραγωγικότητα κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι η εκπαίδευση των διευθυντών για συμπονετική ηγεσία αποδίδει σημαντικά στον τομέα της διατήρησης των εργαζομένων και της παραγωγικότητας.

Ακόμα κι αν η διευθυντική ομάδα σας κατανοεί ήδη τη σημασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων, μπορεί να μην γνωρίζει πώς να προάγει ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον στην πράξη.

Ορισμένες τακτικές που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι η ενθάρρυνση των διευθυντών να δείχνουν ευάλωτοι, να επιτρέπουν τα τρέχοντα γεγονότα να ρυθμίζουν το στυλ ηγεσίας, να προάγουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και να δημιουργούν χώρο σε συνομιλίες ένας προς έναν για περισσότερες εγκάρδιες συζητήσεις.

Αυτές οι τακτικές έρχονται πιο φυσικά σε ορισμένους διευθυντές παρά σε άλλους. Επομένως, η εκπαίδευση όλων θα διασφαλίσει ότι ολόκληρη η ομάδα διαχείρισης είναι εξοπλισμένη με τις απαραίτητες δεξιότητες για να διαχειρίζεται προβλήματα με ενσυναίσθηση και κατανόηση.

Πηγές: Harvard Business Review / WorkplaceMentalHealth.org / McKinsey / Forbes

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.