Πως να γίνεις ένας εξαιρετικός μέντορας (business mentor)

Πως να γίνεις ένας εξαιρετικός μέντορας (business mentor)

Ένα από τα βασικά στοιχεία μιας λειτουργικής και αποδοτικής εταιρείας είναι ένας ικανός business μέντορας.

Όταν γίνεστε μέντορας, θεωρείστε έμπιστος ηγέτης τόσο εντός, όσο και εκτός του χώρου εργασίας σας. Η ανάληψη ενός καθοδηγητικού ρόλου μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε τις ηγετικές σας δεξιότητες.

Ταυτόχρονα, θα σας επιτρέψει να παρέχετε τη μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση και βοήθεια στους “εκπαιδευόμενούς” σας. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τι είναι ο μέντορας και βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να γίνετε αποτελεσματικός μέντορας στο εργασιακό σας περιβάλλον.

Τι είναι ο μέντορας;

Ο μέντορας είναι ένας αξιόπιστος σύμβουλος που παρέχει πληροφορίες και υποστήριξη όταν χρειάζεται. Ο στόχος είναι να βοηθήσετε τον καθοδηγούμενο να επιτύχει τις φιλοδοξίες και τους στόχους του. Ενώ η σχέση μπορεί να είναι άτυπη ή επίσημη, θεωρείται πάντα επαγγελματική. Οι βασικοί κανόνες μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου καθώς και οι δύο άνθρωποι ωριμάζουν και μεγαλώνουν.

Μερικές από τις υποχρεώσεις ενός μέντορα είναι:

  • Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών ζωής
  • Να εμπνέει και να είναι ενθαρρυντικός
  • Να ακούει όταν χρειάζεται και να παρέχει καθοδήγηση ή συμβουλές όταν του ζητηθεί
  • Να βοηθάει τον καθοδηγούμενο να θέσει στόχους και να εξερευνήσει διαφορετικούς επαγγελματικούς δρόμους
  • Η εξέταση του βιογραφικού του καθοδηγούμενου και να τον βοηθήσει να προετοιμαστεί για συνεντεύξεις
  • Να βοηθήσει τον καθοδηγούμενο να αναπτύξει τις δικές του ηγετικές δεξιότητες
  • Η δημιουργία νέων ευκαιριών στον καθοδηγούμενο και η προώθηση των δεξιοτήτων του

Οι σχέσεις μεταξύ μέντορα και καθοδηγούμενου μπορούν να διαρκέσουν από μια εφάπαξ συνεδρία, μέχρι και ολόκληρη τη διάρκεια της καριέρας σας.

Ορισμένοι μέντορες βοηθούν στον χώρο εργασίας με μια ποικιλία θεμάτων, όπως η επιδίωξη προαγωγών, η ανάληψη νέων ευθυνών και η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων. Παρόλ’ αυτά, ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να εξελιχθεί σε ικανός μέντορας;

1. Επενδύστε χρόνο στο να μάθετε τους καθοδηγούμενούς σας

Όπως με κάθε σχέση, η σχέση καθοδηγητή-μέντορα λειτουργεί καλύτερα όταν επενδύετε χρόνο. Είναι σημαντικό να γνωρίσετε τον καθοδηγούμενό σας τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Έτσι, θα μάθετε για τους μακροπρόθεσμους στόχους, την εκπαίδευση και τις επιθυμίες/ανάγκες του στην τρέχουσα καριέρα του. Όσο πιο δυνατή είναι η σχέση σας με τον καθοδηγούμενό σας, τόσο περισσότερο θα ωφεληθείτε και οι δύο.

2. Διαλέξτε ποια θα είναι η δομή της καθοδήγησής σας

Το να είσαι καλός μέντορας απαιτεί μια καλά καθορισμένη δομή. Μερικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι:

  • Πόσο συχνά θέλετε να συναντιέστε; Πρέπει να είναι μόνο όποτε είναι ανάγκη ή πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες;
  • Πώς θα καθοδηγήσετε; Θα θέσετε καθήκοντα και στόχους ή θα συναντηθείτε για καφέ και θα συζητήσετε την προσέγγισή σας;
  • Πώς θα προσδιορίσετε εάν η διαδικασία είναι επιτυχής; Έχετε μια επίσημη αναθεώρηση ή θα είναι ένα απλό check-in για να δείτε πώς τα πάει ο καθοδηγούμενός σας και εάν η σχέση εξακολουθεί να ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες όσο και στις προσδοκίες σας;

Όσο πιο αναλυτικά μπορείτε να σκιαγραφήσετε μαζί τους στόχους σας, τόσο πιο πιθανό είναι και οι δύο να βιώσετε τα οφέλη ενός δομημένου προγράμματος καθοδήγησης.

3. Επιτρέψτε τους καθοδηγούμενους σας να δοκιμαστούν και να μάθουν

Αν και μπορεί να είστε πιο έμπειροι από τον καθοδηγούμενό σας, είναι σημαντικό να τον αφήνετε να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις. Μπορείτε να δώσετε συμβουλές και να τους αφήσετε να καταλάβουν ποιες αποφάσεις να λάβουν. Αυτό είναι μέρος της εξέλιξής του και του επιτρέπει να μαθαίνει με το να δοκιμάζει και να μαθαίνει από τα λάθη του. Με αυτόν τον τρόπο, νιώθει ότι είναι σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας, αποκτά αυτοπεποίθηση για τις αποφάσεις του και γίνετε πιο ανεξάρτητος.

4. Να είστε ειλικρινής και αντικειμενικοί

Το να παραμείνετε αντικειμενικοί σχετικά με τον καθοδηγούμενο σας, την επιλογή της σταδιοδρομίας και των στόχων του είναι σημαντικό κομμάτι του να είστε αποτελεσματικός μέντορας. Δεν είναι ο ρόλος σας να κρίνετε την προσωπική ή επαγγελματική κατάσταση του καθοδηγούμενου σας, αλλά να τον υποστηρίξετε καθώς προχωρούν στην καριέρα τους. Όσο πιο αντικειμενικός μπορείτε να είστε απέναντί του, τόσο περισσότερο θα σέβεται εσάς και τόσο καλύτερη θα είναι η σχέση σας.

Η παροχή εποικοδομητικής κριτικής είναι μια απαίτηση μιας υγιής σχέσης μέντορα-καθοδηγητή. Επομένως, μην φοβηθείτε να ακουστείτε σαν σκληρός κριτής. Η μόνη προϋπόθεση είναι η προσέγγισή σας να είναι ειλικρινής και συμπονετική. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να εξελιχθούν ως επαγγελματίες διασφαλίζοντας ότι θέτουν υψηλές προσδοκίες για τον εαυτό τους.

5. Να παραδέχεστε τα δικά σας λάθη

Το να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί σχετικά με τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίσατε και τα λάθη σας, θα βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τον καθοδηγούμενο σας και να τον ενθαρρύνει να ανοιχτεί για τα λάθη και τις αποτυχίες του. Μπορεί επίσης να βοηθήσει με τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Όμως, πρέπει πρώτα να δουν πώς εσείς προσεγγίσατε μια κατάσταση, τι λειτούργησε καθώς και τι δεν λειτούργησε.

6. Να γιορτάζετε τα επιτεύγματα των καθοδηγούμενων σας

Μπορεί να σας φαίνεται ότι πολλές από τις συνομιλίες σας περιστρέφονται γύρω από αρνητικά θέματα. Ειδικά εάν ο βασικός λόγος επικοινωνίας σας με τον καθοδηγούμενό σας αφορά τον τρόπο επίλυσης προβλημάτων στο χώρο εργασίας. Ένας καλός μέντορας καταλαβαίνει ότι η σωστή καθοδήγηση περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από δουλειά και επίλυση προβλημάτων. Επομένως φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο για να γιορτάσετε τα επιτεύγματα του καθοδηγούμενού σας για να διατηρήσετε μια θετική ατμόσφαιρα.

Ενθαρρύνετέ να μοιραστεί τα βραβεία και τα επιτεύγματά του. Το πώς επιλέγετε να γιορτάσετε τα επιτεύγματά τους είναι υποκειμενικό και μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Για να είστε καλός μέντορας, θα πρέπει να ενδιαφερθείτε προσωπικά για τη σχέση σας και να τη αντιμετωπίζετε ως σημαντικό κομμάτι της ζωής σας. Ένας επιτυχημένος μέντορας νιώθει ότι επενδύεται στις επιτυχίες του καθοδηγούμενού του.

Πηγή: Indeed

Τελευταία Νέα

Κατεβάστε την εφαρμογή μας

Phaedon Wallace

Τελειόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΔΑ με κατεύθυνση Marketing και αρθρογράφος στο Business Review Greece. Αρθρογραφεί με τετραετή εμπειρία κυρίως για θέματα productivity, marketing και ψυχολογίας. Επιπλέον, διαθέτει εμπειρία σε social media management και SEO. Κατέχει πτυχία Αγγλικών, Γερμανικών και Ιταλικών. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η αναζήτηση, αναγνωρίζει την σημασία της ψυχικής υγείας, του αρέσει η ομαδική δουλειά, είναι υποστηρικτικός και δεν παύει να εξελίσσεται τόσο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην καθημερινή του ζωή.