Τι είναι η Εταιρική Στρατηγική;

Η εταιρική στρατηγική θα σε βοηθήσει να καθορίσεις τους στόχους σου!

Τι είδους στόχων έχεις θέσει αυτόν τον καιρό στην επιχείρησή σου; Τι ρωτάω… Σίγουρα έχεις κάποιους βραχυπρόθεσμους στόχους τους οποίους προσπαθείς να πετύχεις. Όμως θα έχεις και μακροπρόθεσμους στόχους που είναι ο οδηγός σου για τα επόμενα χρόνια.

Ένα από τα πολλά είδη στρατηγικής, αποτελεί και η εταιρική στρατηγική, η οποία θέτει μακροπρόθεσμους στόχους για όλη την επιχείρηση.

Η εταιρική στρατηγική κατευθύνει τον οργανισμό ως σύνολο προς την επίτευξη βιώσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Συνήθως εδώ, τίθονται ερωτήματα όπως και αυτό:

  • “Σε ποιες βιομηχανίες και αγορές πρέπει να ανταγωνιστούμε;”.
  • “Ποιες είναι οι αδυναμίες μου και ποιες είναι οι δυνάμεις μου;”.
  • “Ποιες είναι οι ευκαιρίες που μπορώ να αξιοποιήσω;”.
  • “Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που πρέπει να προσέξω;”.

Σκοπός της Εταιρικής Στρατηγικής είναι να θέσει τις κατευθυντήριες γραμμές και να καθορίσει την κατανομή των πόρων σε ολόκληρη την επιχείρηση.

Ένα παράδειγμα από τον κόσμο των επιχειρήσεων αποτελεί και η General Electric, η οποία κατέχει περισσότερες από 100 επιχειρήσεις σε διαφορετικούς κλάδους, όπως είναι οι ηλεκτρικές συσκευές, οι μηχανές αεροπλάνων, τα ιατρικά συστήματα, μηχανήματα παραγωγής ενέργειας και πολλά ακόμα.

Για το συγκεκριμένο παράδειγμα, αποφάσεις εταιρικής στρατηγικής για την GE σχετίζονται με πρωτοβουλίες όπως είναι οι επεκτάσεις σε ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις αλλά και εξαγορές άλλων επιχειρήσεων.

Αποστολή και όραμα, αποτελούν μέρος της Εταιρικής Στρατηγικής.

Οι άνθρωποι πολλές φορές δεν ταυτίζονται τόσο με το προϊόν μια επιχείρησης αλλά περισσότερο με το όραμα και την αποστολή της. Οι άνθρωποι όταν αγοράζουν προϊόντα από μια επιχείρηση που εναρμονίζεται με το όραμά τους, νιώθουν πως είναι μέρος αυτού του οράματος.

Ποια είναι η αποστολή σας; Ποιο είναι το όραμά σας; Τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε με την επιχείρησή σας;

Μέρος της Εταιρικής στρατηγικής είναι η δημοσίευση της αποστολής και του οράματός σας!

Οι καλοί ηγέτες των επιχειρήσεων δημιουργούν ένα όραμα, διατυπώνουν το όραμα, κατέχουν με πάθος το όραμα και το οδηγούν ακατάπαυστα στον ανταγωνισμό.

Jack Welch

Γιάννης Κύρτσης

Ένας νέος με μεγάλο πάθος για τα βιβλία, καθώς αυτά του άλλαξαν την ζωή, με όνειρο να μεταδώσει αυτή την τρέλα στους ανθρώπους γύρω του κάνοντάς τους καλύτερους απ'όταν τους βρήκε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Γίνε συνδρομητής στο κανάλι μας στο Youtube !