Ζούμε σε μια εποχή όπου κυριαρχεί ο υπερκαταναλωτισμός και η πληθώρα ερεθισμάτων και πειρασμών. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, ο μινιμαλισμός αποτελεί την λύση στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Ένα από τα βασικότερα παρακλάδια αυτής της φιλοσοφίας είναι ο ψηφιακός μινιμαλισμός.
Δυστυχώς, όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο περισσότερο καθόμαστε μπροστά σε μια οθόνη καθημερινά, είτε στο κινητό, την τηλεόραση, το laptop μας είτε κάπου αλλού.
Επιπλέον, εξαιτίας της χρήσης που κάνουμε, οι συσκευές μας είναι συνήθως παντελώς ανοργάνωτες, ιδιαίτερα το κινητό μας.
Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε πως ο ψηφιακός μινιμαλισμός θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές και εφαρμογές, για να μειώσετε έτσι τον χρόνο που δαπανάτε καθημερινά σε αυτές. Έτσι μπορείτε να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας!
Πως οργανώνουμε το laptop μας
Ας ξεκινήσουμε με το πιο εύκολο: να ρυθμίσετε τον υπολογιστή σας ώστε να τον χρησιμοποιείται αποδοτικά. Ο στόχος είναι να αφαιρέσουμε οτιδήποτε δεν προσθέτει αξία και να μεγιστοποιήσουμε αυτά που χρησιμοποιούμε σε τακτική βάση.
- Αφαιρέστε όλα τα αρχεία και προγράμματα από το Desktop που δεν χρησιμοποιείται καθημερινά.
- Επιλέξτε ένα απλό wallpaper, καθώς μπορεί να έχει αντίκτυπο στην παραγωγικότητά σας. Επιλέξτε μια φωτογραφία που δεν θα σας αποσπάσει την προσοχή, αλλά θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο εύκολα focus.
- Κάντε uninstall όσα προγράμματα δεν χρησιμοποιείται.
- Κάντε update στις εφαρμογές που επιλέξατε να κρατήσετε.
- Προσπαθείστε να εργάζεστε σε full screen mode, καθώς είναι ένας τέλειος τρόπος για να αποκλείσετε τυχόν περισπασμούς.
Πως οργανώνουμε τα files μας
Πάμε σε κάτι λίγο πιο δύσκολο, τα αρχεία μας. Καθώς οι σκληροί δίσκοι μεγαλώνουν, τείνουμε να συσσωρεύουμε πολλά ψηφιακά “σκουπίδια” στους υπολογιστές μας. Είναι καιρός να το σταματήσουμε, με την βοήθεια των παρακάτω τρόπων:
- Πρώτα διαγράφουμε όλα τα αρχεία που δεν χρειαζόμαστε.
- Χωρίζουμε τα υπόλοιπα αρχεία σας σε δύο κατηγορίες: Σε αυτά που χρησιμοποιούμε τακτικά και σε αυτά που σπάνια ανοίγουμε. Αυτά της δεύτερης κατηγορίας τα κάνουμε upload στο cloud. Οι κύριοι υποψήφιοι είναι φωτογραφίες και παλιά αρχεία.
- Επιλέξτε εύκολα ονόματα για τα αρχεία σας και τα folders σας, ώστε να τα βρίσκετε εύκολα όταν τα χρειάζεστε.
- Χρησιμοποιήστε λιγότερους, αλλά μεγαλύτερους φακέλους, με κατηγορίες όπως εργασία, διασκέδαση, ταξίδια κλπ.
- Στο τέλος της ημέρας, κλείστε όλα τα tabs σας και αδειάστε τον “κάδο ανακύκλωσης”.
Πως οργανώνουμε το κινητό μας
Τα κινητά έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς τα χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο. Πάμε να δούμε πως ο ψηφιακός μινιμαλισμός μας βοηθάει να οργανώσουμε καλύτερα το κινητό και να βελτιώσει την εμπειρία μας με αυτά συνολικά.
- Όπως και με τον υπολογιστή σας, ξεκινήστε διαγράφοντας όλες τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε πια.
- Το ξέρουμε ότι θα εκπλαγείτε, αλλά διαγράφοντας τα social media από το κινητό θα δείτε τεράστια βελτίωση στην παραγωγικότητά σας.
- Βάλτε στο Home Screen σας μόνο τις 4 πιο σημαντικές εφαρμογές σας.
- Διαγράψτε αριθμούς που δεν θα χρειαστείτε ξανά από τις επαφές σας.
- Διαγράψτε duplicate files και κρατήστε ένα από κάθε.
- Αφήστε τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα κειμένου, αλλά αφαιρέστε όλες τις άλλες ειδοποιήσεις. Πιστέψτε με, ο κόσμος δεν θα τελειώσει. Όταν θέλετε να ελέγξετε κάτι, ανοίξτε την εφαρμογή και κάντε το. Μην αφήνετε την εφαρμογή να σας ελέγχει συνέχεια.
- Do not disturb: Προγραμματίστε το μετά τις εργάσιμες ώρες για να μπορείτε να χαλαρώσετε.
Πηγές: ApartmentTherapy / NYTimes / Medium / StyleFactoryProductions